Tu stii sa iti faci fericit catelul?
6/651
label Info Caini autorenew 04 Apr 2011, 00:00
In cazul cainilor, fericirea nu se masoara neaparat in miscari din coada. Daca plecam de la premisa ca un caine sanatos e un caine fericit, trebuie avut in vedere acest aspect extrem de important.

Un caine normal doarme, spre exemplu, in jur de 8-10 ore pe zi, deseori noaptea (spre deosebire de pisici, spre exemplu, pentru care uneori noaptea dau petreceri pe acoperisurile vecinilor). Daca nu este indeajuns de odhnit, cainele nu avea acel look de feel-good si chef de joaca pe care il are un caine sanatos.

Plimbarile zilnice sunt esentiale pentru cateii fericiti - cel mai des, vor prefera sa le faceti dis de dimineata si seara, cand membrii familiei se intorc de la serviciu sau scoala. Nu de putine ori am auzit afirmatia ca un caine poate sa zambeasca, iar iubitorii de animale spun ca pot recunoaste aceasta reactie la un caine imediat: urechile ii sunt ciulite, coada este ridicata in aer, ochii ii stralucesc si se gudura pe langa tine nevoie mare, cerand o mangaiere sau jucaria preferata.

Un caine nefericit va fi deseori unul complet neinteresat de ceea ce se intampla in jurul lor. Va dormi cea mai mare parte din zi si va avea o stare depresiva, fiind incapabil sa se joace. Deseori, o astfel de stare se intalneste la cainii strazii, care atunci cand nu isi cauta mancare nu fac decat sa doarma in culcusul pe care si l-au gasit.

<b>Cum iti faci cainele fericit</b>

Aceasta situatie, a cainelui care doarme toata ziua, este determinata cel mai des de nesiguranta pe care o are in viata de zi cu zi: cainele nu poate sti daca va primi de mancare in fiecare zi la aceeasi ora, daca va fi scos la plimbare sau daca cineva il ingrijeste si ii arata afectiune constant.

Trebuie sa nu uitam ca cei mai inteligenti caini nu pot atinge decat un nivel de inteligenta similar cu cel al unui copil de doi ani. La acest nivel, un copil va avea nevoie de o rutina bine stabilita in viata sa, iar cainii se aseamana mult din acest punct de vedere. Trebuie hranit, plimbat, mangaiat in fiecare zi, daca este posibil la aceeasi ora.

Daca stapanii nu interactioneaza cu ei, daca este lasat singur ore intregi in fiecare zi, cainele va cadea intr-o stare de letargie si depresie din ca nu poate fi scos decat cu ingrijiri serioase. Exercitiile fizice sunt ideale pentru a detensiona cainele si pentru a reduce stresul, iar hrana trebuie sa fie variata, pentru a elimina situatia in care catelul "se plictiseste" sa manance acelasi lucru mereu.

Si nu in ultimul rand, orice problema de sanatate trebuie rezolvata prin vizita la veterinar.