Partea I
A avea un catelus este o experienta minunata, dar in acelasi timp este si o responsabilitate asumata. Tratamentul preventiv pe care i-l oferiti cand este mic ii poate creste sansele de a avea o dezvoltare armonioasa si o stare de sanatate mai buna cand va creste. Imunizarea adecvata este o parte esentiala a acestui tratament.
Pentru a asigura sanatate puiului trebuie sa combinati: responsabilitatea si o relatie buna cu veterinarul dumneavoastra. Veterinarul va intocmi un program de vaccinari si de controlul parazitilor adecvat pentru catelusul dumneavoastra. Tipul de vaccin este influentat de stilul de viata al catelusului si de locul unde locuiti. Recomandarile producatorilor sunt ca daca puiul intra in mod frecvent in contact cu alti caini va avea o alta schema de vaccinare decat cel care nu paraseste curtea casei. Cu toate acestea, proprietarii, mai ales in zonele aglomerarilor urbane, intra frecvent in contact cu alti caini, ei insisi putand deveni un vector pentru aducerea agentilor patogeni in casa.
Daca inainte de a implini 6 luni , nu are evectuate toate vaccinurile , exista sansa sa nu isi dezvolte imunitatea la anumite afectiuni grave. Pe perioada vaccinarii este foarte important sa nu duceti animalul in locurile unde sunt forte multi caini, de exemplu in parc.
Totusi socializarea este foarte importanta pentru dezvoltarea puiului . El trebuie sa sa invete cum sa se poarte in prezenta altor caini, dar acest lucru trebuie sa se intample intrun mediu controlat. Lasati-l sa se joace doar cu caini pe care ii stiti si sunt vaccinati. Evitati parcurile si locurile publice pana cand isi termina seria de vaccinuri( de obicei la 4-6 luni).
Totul despre anticorpi
Puii primesc anticorpi (proteine care lupta inpotriva bolilor)atunci cand sunt in uter prin circulatia sanguina feto-maternala iar dupa nastere prin colostru( laptele produs de mama in primele 24-72 de ore dupa nastere). Anticorpii pe care puii il primesc din colostru poate sa le asigure un nivel de protectie impotriva bolilor apropiat cu cel al mamei.
Acesti anticorpi protejeaza puii de imbolnavire prin asa numita imunitate pasiva , dar aceasta protectie nu persista in timp. Aici intervine vaccinul. Acesta contine mici cantitati de antigene specifice, fragmente proteice sau virusi inactivati care stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva anumitor boli.
Cea mai buna strategie este sa se inceapa vaccinarea in perioada in care actiunea de protectie a anticorpilor materni incepe sa scada. Vaccinul nu va actiona pana cand actiunea anticorpilor materni nu va inceta. Daca puiul este este vaccinat prea curand sau, vaccinul si anticorpi materni se vor anihila reciproc, conducand la esecul vaccinarii. Daca este vaccinat prea des, puiul este expus unei supraactivitati a sistemului imunitar, putand da nastere la boli autoimune, soc anafilactic sau chiar sindorame de tip leucemic.
-va urma-