Affenpinscher-ul
3/3349
calendar_month 23 Mai 2023, 21:18
Affenpinscher-ul a fost utilizat in crearea griffon-ului de Bruxelles, schnauzer-ului pitic si a altor cateva rase miniaturale.
Affenpinscher-ul, cunoscut si ca terrier-ul maimuta, este un terrier miniatural foarte vechi, care are infatisarea asemanatoare unui maimute. Initial, rasa era rara si era utilizata pentru a vana rozatoarele, dar in cele din urma popularitatea sa a crescut devenind mai degraba cunoscut ca si caine de companie.


Istoricul si originea



Affenpinscher-ul este considerat de multe persoane ca fiind cea mai veche rasa miniaturala, dar adevarata istorie a lui este inca invaluita in mister. Ceea ce este stiut este ca rasa dateaza din secolul al XVII-lea si ca a fost creata in Germania pentru a vana daunatorii. S-a sugerat ca Affenpinscher-ul ar fi fost creat in urma incrucisarii pinscher-ilor germani locali de talie mica cu cainii asemanatori Pug-ului adusi din Asia. In cele din urma, Affenpinscher-ul a fost utilizat la crearea griffon-ului de Bruxelles, schnauzer-ului pitic si a altor cateva rase miniaturale.


In Germania, Affenpinscher-ul a fost creat pentru a scapa bucatariile si grajdurile de soareci. In Franta, cainele era denumit „micul diavol cu mustata”, denumire care descria infatisarea rasei cat si personalitatea acesteia. Din secolul al XVII-lea, Affenpinscher-ul putea fi intalnit in jurul micilor grajduri de animale, in ferme, precum si in depozite avand rolul de a nimici populatiile de rozatoare. La inceputul anilor 1900, Affenpinscher-ul avea deja vechime in America de Nord, iar in 1936, American Kennel Club recunostea rasa in grupa cainilor de agrement.


Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: FCI, AKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CKC, APRI, ACR.


Aspectul exterior si dimensiunile



Affenpinscher-ul are un cap lat si rotund, acoperit cu un par zburlit, mustata si sprancene stufoase. Are o barbie puternica si proeminenta si un nas scurt. Affenpinscher-ul are ochii proeminenti, rotunzi si de culoare inchisa care exprima inteligenta. Urechile lor sunt adesea ascutite si purtate ridicat, la fel si coada. Gatul este scurt si arcuit, iar membrele sunt drepte si osoase.


Affenpinscher-ul are un corp compact si robust, acoperit cu o blana aspra si tepoasa. Puful profund este usor ondulat, des si de textura sarmei. Blana Affenpinscher-ului poate fi neagra, gri, argintie, neagra cenusie, gri albastruie, neagra cu pete simetrice cafenii sau rosie variind de la rosu maroniu pana la cafeniu portocaliu.


Affenpinscher-ul adult atinge la maturitate o inaltime la nivelul greabanului de circa 25-38 cm si o greutate corporala in jur de 3-3,5 kg.


Personalitatea



Affenpinscher-ul este un terrier mic si voinic, caracterizat prin infatisarea sa de maimutica. Este caraghios, inteligent si intr-oarecare masura ingamfat si incapatanat. Desi este un membru al grupei raselor de agrement, Affenpinscher-ul are o personalitate mult mai asemanatoare celei a grupei terrier-ilor, dar spre deosebire de terrier-i, el pare sa se inteleaga bine cu alti caini sau alte animalute de companie, mai ales daca creste alaturi de acestia.


Affenpinscher-ul este un caine vivace si constient de propriile calitati, care are tendinta de a se baga numai in bucluc, dar per ansamblu este un companion loial stapanului sau. Sunt caini care invata repede, dar unii pot fi dificil de invatat sa-si faca necesitatile fiziologice afara.


Relatiile cu familia si casa



Affenpinscher-ii sunt caini curajosi de o loialitate si o afectiune fara margini fata de stapanii lor.  Sunt caini care simt nevoia de a fi in compania familiilor lor. Au o fire prietenoasa si un devotament rar intalnit care-i fac companioni excelenti si caini de paza exceptionali. Se adapteaza atat in mediul urban, cat si in cel rural. Trebuie supravegheati cand se afla in preajma cainilor de talie mare, deoarece acesti caini miniaturali nu par sa inteleaga ca talia lor este un dezavantaj  atunci cand se iau la harta cu cineva mai mare ca ei.


Affenpinscher-ul este o alegere buna pentru persoanele care detin apartamente in bloc. Este destul de activ in interiorul caminului, motiv pentru care nu are nevoie de curte pentru a-si consuma energia.


Dresajul



Affenpinscher-ul este, in general, linistit, dar se poate starni cand se simte amenintat sau este atacat, devenind neinfricat in fata agresorilor. Pot excela in supunere, dar trebuie sa aveti rabdare pentru a-l dresa. Dresajul ferm si consecvent, dar bland da cele mai bune rezultate, dar fiti constienti ca daca nu-i dresati dumneavoastra, va vor dresa ei pe dumneavoastra. Ca si in cazul altor rase de agrement, Affenpinscher-ul poate fi dificil de educat sa-si faca necesitatile in afara caminului.


Aspecte particulare



Affenpinscher-ul poate avea anumite dificultati in a se adapta cilimatelor prea calde si cu umiditate crescuta datorita botului lui scurt. Din acest motiv, este bine sa-i feriti de astfel de climate.


Affenpinscher-ul nu necesita prea multa ingrijire, astfel ca simpla periere zilnica este suficienta. Blana aspra a Affenpinscher-ului nu trebuie tunsa scurt intrucat aceasta procedura o poate deteriora pentru multi ani de zile. Cainii care sunt etalati in concursurile canine pot necesita striparea. Parul are tendinta uneori de a creste excesiv la nivelul unghiurilor ochilor, producand iritatie. Din acest motiv, el va fi scurtat cu promptitudine. Aceasta rasa naparleste putin sau aproape deloc.


Boli si afectiuni curente



In general, Affenpinscher-ul este o rasa robusta si rezistenta cu putine sensibilitati de ordin medical. Cu toate acestea, urmatoarele afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:


Hiperadrenocorticismul este o tulburare care afecteaza glandele adrenale (suprarenalele). Cand functioneaza in exces (hiperactivitate), glandele adrenale secreta in exces cortisol, inducand maladia.


Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.

Keratoconjunctivita sicca este o afectiune a ochiului care apare in situatia in care se diminua sau este absenta productia de lacrimi.

Luxatia patelei este o tulburare care afecteaza patela (rotula).


Affenpinscher-ii sunt, de asemenea, predispusi ulcerelor corneene, fracturilor si sindromului brahiocefalic.

Speranta medie de viata a Affenpinscher-ului este de circa 12-15 ani.





Lungime par: mediu
Talie: mica
Agresivitate: Deloc agresiv
Familia: Cu copii < 5 ani
Relatia cu alte animale: Am si alte animale de companie
Spatiu: Apartament


Quiz
care este animalul tau interior?

afla ce animal ti se potriveste facand acest test foarte interesant! Eu iti urez successi mult noroc !

Sondaj

Problema cainilor fara stapan din Romania revine