Cocker Spaniel American
3/3300
label Rase Caini autorenew 23 Mai 2023, 21:18

 


Istoric si origine


Cockerul Spaniel American este cel mai mic caine din grupa cainilor de aport. Ei pointeaza dar si aduc vanatul si, desi inca mai sunt utilizati la vanatoare, astazi totusi sunt mai des intalniti le expozitiile canine si, ca animal de companie, decat ca si vanatori.


Numele raselor din grupul cockerilor vine de la faptul ca erau folositi la vanatoarea sitarilor (in engleza "woodcock"). In Statele Unite, rasa este inregistrata sub numele de Cocker Spaniel American, asa cum in Anglia se numeste Cocker Spaniel Englezesc, ceea ce duce la crearea confuziilor intre aceste 2 rase. Aceasta rasa s-a dezvoltat si a evoluat in Statele Unite, importata fiind din Marea Britanie. In 1930, varietatea americana a devenit atat de diferita de Cockerul Spaniel Englezesc, incat i s-a acordat statusul de rasa separata, de sine statatoare. Cateva din liniile de Cocker American inca se mai cresc pentru vanatoare, beneficiind si de un antrenament si un dresaj specific, pentru a-si mentine abilitatile de vanatori. Dar, majoritatea cainilor sunt folositi ca animale de companie, Cockerul fiind un companion credincios si responsabil pentru copii.


Cockerii au devenit foarte populari in America, cam de prin 1940, ocupand o pozitie de top in randul Caniselor Americane. Apoi, rasa a suferit un declin al popularitatii, revenind totusi pe primul loc in anii 1984-1990. De atunci, s-a produs un nou declin, Cockerul Spaniel fiind pe locul 15 in registrele Asociatiei Chinologice Americane in anul 2004, fata de locul 14, in 2003.


 


Aspect exterior si dimensiuni


Cockerul American este un caine cu un corp micut, compact, robust si bine echilibrat. Capul este rotund, blana matasoasa, bogata pe urechi, piept, abdomen si membre. Se misca cu mare usurinta, avand miscari bine coordonate, parand sa castige teren fara efort . Face parte din grupa cainilor de talie mica, cu o inaltime la greban de 36-39 cm masculii si 34-37 cm femelele, avand o greutate cuprinsa intre 11-13 kg. Capul este bine dezvoltat, cu sprancenele si stopul foarte bine definite. Botul trebuie sa fie larg, adanc, patrat. Falcile trebuie sa fie puternice, cu muscatura perfecta, in foarfece. Ochii trebuie sa fie mari, rotunzi, cu privire alerta, vioaie, cu o expresie blanda. Urechile sunt lobulare, lungi, bine imbracate cu par lung, matasos, care poate fi drept sau ondulat. Gatul este lung, musculos, iar trunchiul compact, scurt, adunat, dand impresia de putere.


Toracele acestui caine este adanc, cu coastele bine arcuite. Membrele trebuie sa fie moderat de scurte, cu labele compacte, rotunde. Coada este purtata la acelasi nivel cu spatele, sau usor mai sus. In trecut era cupata la 2/5 din lungimea ei.


Roba cainelui este matasoasa, cu parul drept sau usor ondulat, scurt pe cap si mai lung pe trunchi. Urechile, pieptul si abdomenul trebuie sa fie bine imbracate, dar nu excesiv, astfel incat sa nu impiedice miscarea cu usurinta a animalului. Exista reguli stricte in ceea ce priveste culoare admisa a robei, care poate avea 3 varietati. Acestea pot fi : negru, orice alta culoare integrala decat negru, si particolora. Exemplarele negre si cele maro pot avea nuante de ruginiu in roba, dar niciodata nu alb. Celelalte culori integrale pot fi ciocolatiu, roscat, cenusiu inchis, auriu. Roba particolora este constituita din oricare din culorile mentionate mai sus si alb. Negru si ruginiu, ciocolatiu si ruginiu sau tricolorii ( alb, negru , ruginiu) sunt de asemenea culori comune.


 


Personalitate


Temperamentul tipic al Cockerului este vesel, fericit, increzator si inteligent. Temperamentul ideal ar fi cel amuzant, mereu gata de fuga si dornic sa se faca placut. Acesti caini tind sa fie personalitati delicate, care nu se preteaza bine dresajului aspru, rigid. Datorita cererii mari de exemplare din aceasta rasa, s-au facut si imperecheri nepotrivite, care au dus la aparitia unor exemplare sperioase sau chiar agresive, razbunatoare, sau a unora care prezentau emisiuni de urina la vederea proprietarilor, datorita temperamentului prea emotiv. Totusi, prin potrivirea riguroasa a perechilor, s-a incercat corectarea acestor inconveniente.


 


Relatiile cu familia si casa


Cockerul American este un caine inteligent, foarte dornic de a se face placut, foarte usor adaptabil, nu se streseaza prea tare daca este lasat singur, este foarte putin agresiv si socializeaza bine cu alte animale de casa, foarte potriviti drept companioni pentru copii.Sunt foarte curiosi, acesti caini se adapteaza bine atat la viata in apartament, cat si la cea de curte.


 


Dresajul


Cockerii au o personalitate puternica si sunt recunoscuti a fi strengari si neascultatori, foarte independenti, cu idei proprii. Stapanii trebuie sa fie blanzi si delicati cu acesti caini, proprietarii novici in cresterea unui caine fiind sfatuiti sa consulte un expert in dresaj, inainte de inceperea acestei actiuni. Dresajul dur si rigid nu i se potriveste deloc acestui caine.


 


Aspecte particulare


Avand parul lung, Cockerii au nevoie de o toaletare zilnica riguroasa si de o trimare regulata a robei. De asemenea, au nevoie de bai mai frecvente, pentru curatarea pielii si eliminarea mirosului specific, care este mai puternic decat la alte rase. Urechile acestor caini de necesita ingrijiri speciale, deoarece pavilioanele nefiind aerisite, sunt foarte frecvente infectiile. De asemenea, degetele si pernitele trebuie verificate cu atentie atunci cand cainele revine de la plimbare, pentru curatarea noroiului, aschiilor sau aristelor vegetale care se pot infige in derm.


 


Boli si afectiuni curente


Cockerul Spaniel este susceptibil la o serie de infectii si maladii, dintre acestea, cele mai frecvente afectandu-i urechile si, uneori si ochii. Ca urmare, pot necesita ceva mai multa atentie medicala decat alte rase. Cele mai frecvente probleme oftalmologice pot fi atrofia retiniana progresiva, glaucomul si cataracta. Clubul Crescatorilor de Cocker Spaniel American recomanda anual controale oftalmologice pentru exemplarele folosite la reproductie.


Dintre maladiile autoimune, se pot intalni anemia hemolitica autoimuna si inflamatiile urechilor. Luxatia patelara si displazia de sold sunt destul de rar intalnite in cazul acestei rase. Oricum, exemplarele folosite la reproductie vor fi testate pentru ambele afectiuni ortopedice mentionate, iar cainii indemni de displazie vor primi un certificat din partea Fundatiei Ortopedice pentru Animal. Longevitatea este cuprinsa intre 9-15 ani.


Intra pe forumsi discuta impreuna cu alti iubitori sau crescatori despre aceasta rasa de caini.


cocker spaniel american



Lungime par: lung
Talie: medie
Agresivitate: Agresivitate moderata
Familia: Cu copii > 5 ani
Relatia cu alte animale: Nu am si alte animale de copanie
Spatiu: Apartament