animale.ro  »  Caini  »  Rase Caini  »  Greyhound

Greyhound

2/2518
calendar_month 23 Mai 2023, 21:19
Ogarul englez este cel mai rapid caine din lume si poate atinge viteze de peste 65 km/h. Greyhound poate atinge o viteză maximă de 70 km/h pe o lungime de 30 de metri si parcurge aproximativ 20 m/sec in primii 250 de metri intr-o cursa. Singurele alte mamifere care pot accelera mai repede decat acesta pe o distanță scurtă este ghepardul, care poate atinge viteze de 109 km/h.

Istoric si origine


SculpturialeOgarului englezau fost gasite inmorminte dinEgipt,datand din2900i.Hr.Se crede ca acesta descinde din ogarul arabSloughisia fost adus inAngliade catre comerciantiinainte de900d.H.


Rasa afost adusa prima datain Americade catreexploratorii spanioliin anii 1500 fiind totodata printre primiicainiprezentati vreodata intr-o expozitie canina.  


Initial Ogarul englez era folosit la fugarirea iepurilor, dar mai apoi a fost luat si la vanatoarea de cerbi,caprioare,vulpisimistreti. Acesti cainierau capabilisa urmareasca si sa prindaprada faraa se opri pentruodihna.Astazi existadouatipurideOgari englezi: cei pentru concursuri,care trebuie sa respecte anumite standarde, si cei pentrucurse,crescutipentruviteza.


Ogarul englez a fostrecunoscutdeAKCin 1885, iar astazi de bucura de recunoastere din partea: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR, DRA, NAPR.Aspect exterior si dimensiuni


Ogarul englez esteuncainesubtire, inalt, cu capullungsiingust,latintre urechi,cuunbotlung,conic.Nu are stop. Urechile mici, in forma bobocului detrandafirisunttinute pe spatesiindoite,fiind tinutesemi-ciuliteatunci cand sunt entuziasmati de ceva. Ochiisunt de culoare închisa, gatusor arcuiteste lung, iarpicioarelesunt lungi,cele din fatafiindperfect drepte.


Pieptulestelatsi adanc, iar coadalungase ingusteaza catre capat, curbandu-se usor catre exterior. Blana scurta,usor de ingrijit,poate avea culori foarte variate.


Inaltimea la greaban este de 71 - 76 cm la mascul si de 68 - 71 cm la femela, iar greutatea este de 29 - 36 kg la mascul si de 27- 31 kg la femela.Personalitate


Ogarulnuesteuncaineagresiv,așa cum pot crede unii din cauza aspectului, dimensiunilor si botnitelor purtate in timpul curselor.Scopul botnițeloreste de a-i proteja de loviturile cu alti caini in timpul cursei.


Contrarcredintei populare,ogarii adultinu au nevoie deperioade lungi deexercitiizilnice,deoarece acestia suntcrescutipentrusprint, mai degrabadecatpentru anduranta.Puii de Ogar englezcarenuaufost invatati cum sa-siutilizezeenergiapot deveni hiperactivisidistructivi, caz in care necesita o atentie speciala. 


Greyhoundestecurajossidevotat,Inteligent,fermecatorsiiubitor,caracterul sau fiind adeseasubevaluat, din cauzaatitudiniirezervatefata de strainisiuneori chiarfata de stapanul sau.


Suntextrem de rapizi, insa unii dintre ei (20%) vorucidepisicisi alte animale domestice mici, ca urmare a placerii instictuale de a fugari prada. Aproximativ10%dintre ogari sunt pasnici cu animalele mici, datoritainstinctului de vanatoare scazut,iarrestulpotfiinstruiti astfel incat sa lase in pacepisicile si alteanimale de companie micidincasa.


Prezintarareoriproblemecualti cainisi are in general relatii bune cucopiii, cu toate ca nu prea ii place joaca in casa.


Ogarii englezi aulegatura puternica cu familia, o vitalitateextraordinarasinulatramult.Relatiile cu familia si casa


De regula, ogarii englezi sunt blanzi si temperati. In-dooracesti cainisuntcalmisisociabili pana la unpunctin care ajung chiarlenesi.


Ogarii tinutica animale de companiear trebui sa aibaoportunitati periodice de a alerga peteren deschisintr-ozona sigura,precum side a se plimba zilnic,alaturi de stapan sau in spatele acestuia, pentru a sti cine este liderul. Le place rutina.


Cei care detin deja ogari ii considera animale de companie minunate. Sunt linistiti, blanzi si loiali. Sunt foarte iubitori si se bucura de compania oamenilor si a altor caini. Se acomodeaza rapid infamiliile cucopii, atata timp catcopiiisuntinvatati sa-i tratezein mod corespunzatorsisa-i respecte.


Ocazional, ogarii englezi dezvoltaanxietatede separareatunci candsunt relocatisaucand proprietariitrebuie sa ii lase singuripentruoperioadadetimp. Un companion Greyhound va rezolva insaaceastaproblema.Acesti caini latra ocazional, in general lipsindu-le aceasta indeletnicire, ceea ce este de apreciat mai ales inmediileurbane,ei fiind, de obicei,la fel deprietenosicu strainiica si cupropria familie.


Specialistii recomanda caproprietariisa tinaogarii in lesaatunci cand sunt in aer liber,cu exceptiazonelorcompletingradite, motivatia fiind ca din cauza instictului de vanatoare, a vitezei si a lipsei de orientare, se pot pierde usor si nu mai pot fi gasiti.


Dresajul


Ogariienglezi suntsensibili latonul vociicuivasinuvorascultadaca simtcaeisunt mai puternici mental decatproprietarullor,cu toate acestea nu vorraspunde bine nici ladisciplinadura. Stapanii trebuie safiecalmi,darsa posedeun aerdeautoritatenaturala.Ingrjire


Blana neteda cu parul scurtestefoarteusordeintretinut.Pur si simpluse pieptanasise periazacuoperieasprasi se spala cu  sampon pentru par uscatnumaiatunci cand este necesar. Aceasta rasa naparleste sezonier. 


Boli si afectiuni curente


Predispusilabalonari.Este mai bine sa fie hraniti de 2sau3 ori pe zi, cu cantitati mici de hrana, mai degraba decatsa aiba o singura masa prea consistenta.Sunt sensibili lamedicamente, inclusivla insecticide, de aceea nu sunt recomandate in cazul lor zgarzile antipurici care contin pyrethrin.Sunt, de asemenea,predispusi lahipotiroidism.Speranta de viata a unui Greyhound este de 10-13 ani.


Foto: houserockbuilt.blogspot.com, prfire.co.uk, kindredspiritsgreyhoundadoption.com

Recomandari

 

Pet Vet

Dermatita alergica la caini este o boala comuna care provoaca inflamarea pielii si mancarimi. Infectii secundare ale pielii si urechilor apar frecvent...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Pentru a afla cu care rasa de caine esti compatibil .In functie de personalitatea ta te potrivesti cu o anumita rasa de caini.

 
Sondaj
Ce rasa preferi?