Jack Russell Terrier
3/3410
calendar_month 23 Mai 2023, 21:19

Jack Russell Terrier este un terrier de talie mica, ce isi are originile in vanatoarea de vulpi; in general este alb, cu blana cu fir scurt si aspru. Este adeseori confundat cu Parson Russell Terrier, care are insa picioare mai lungi.


Istoric si origine


Rasa afost numita dupapreotul JohnRussell.Russelafolosit acest caine pe la jumatatea anilor 1800 la vanatoareade vulpi rosii, pentru a sapa si izgoni de sub pamant atat vulpile cat si alte animale de vanat de talia lor. La actiunile de vanatoare din Anglia, cainii trebuie sa aiba picioarele suficient de lungi pentru a putea tine pasul.


Crescatorii au apreciat sisubliniatcapacitatea delucru a acestei rase,astfel incatstandardula fostlargit, fiind acceptate mai multe varietati de talii si proportii. Exista doua variante principale: Parson Russel Terrier, cu aspect mai mare, mai patratos si Jack Russel Terrier, mai lung, dar cu picioare mai scurte.


Astazi, rasa este recunoscuta de: JRTCA, FCI, UKC, KCGB, NZKC, CET, ANKC, IKC, CKC, NKC, APRI, ACR, DRA, NAPR.Aspect exterior si dimensiuni


JackRussellesteunterrierrobust, gata de actiune mai tot timpul.Lungimeacorpului este mai mare decat inaltimea, avand oimaginecompacta,echilibrata, mai tot timpulînstarede alerta, cu muschii incordati.


Capul este proportional cu restul corpului, cu craniu plat ce se ingusteaza pe linia botului, nasul este negru, ochii negri, in forma de migdala sunt deosebit de expresivi, urechile in forma literei V sunt purtate inapoi, apropiate de cap.


Fiind in primul rand un caine de lucru, caracteristica fizica cea mai importanta a lui Jack Russell Terrier este pieptul, care trebuie sa aiba o dimensiune adecvata astfel incat sa-i permita cainelui sa intre cu usurinta in vizuini.


Majoritatea cainilor ce apartin acestei rase sunt de culoare alba (peste 51%), in timp ce restul au combinatii de alb cu negru sau alb cu pete roscate. Firul de par este fie neted, fie aspru si sarmos, fie o combinatie intre cele doua. In ultimul caz, cainii au blana mai lunga pe coada sau pe fata.


Jack Russell Terrier-ul atinge o inaltime la nivelul greabanului de 25-38 cm si o greutate corporala de 6-8 kg.Personalitate


JackRussellTerrieresteuncainevesel,devotatsiiubitor.Estecurajossiascultator,darabsolutneinfricat.Atentsiamuzant,else bucura indiferent de varsta dejocurisi jucarii.


Acestuicaine de vanatoareii placesa fugareasca, sa exploreze,sa latresi sa sape, sa se catere si sa sara. Jack Russell Terrier-ul este intotdeauna o aparitie plina de viata, activa si in alerta. Impresioneaza pe toata lumea prin buna dispozitie si curaj, insa stapanul sau nu trebuie sa uite nici o clipa ca la origine este un caine de lucru si si-a pastrat instinctele de vanator. Drept urmare, nervozitateasau agresivitateaar trebui descurajate, in timp ce increderea in sine si supunerea ar trebui incurajate.Relatiile cu familia si casa


Jack Russell Terrier este in general prietenos si amabil cu copiii. Totusi, cei mici are trebui invatati sa nu-l loveasca sau sa-l tachineze. Acestui caine i se potriveste perfect zicala "ii dai un deget si te trezesti ca ti-a luat toata mana". Asadar, daca ii permiteti prea multe, este posibil sa exagereze si sa intreaca limitele. El trebuie sa inteleaga cine este liderul haitei, are nevoie de reguli si limite, astfel incat sa stie ce are si ce nu are voie sa faca.


Desi dimensiunea lor redusa va poate induiosa, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-i permiteti sa ajunga lider, pentru ca riscati aparitia unor probleme de comportament de genul: paza exagerata sau latrat excesiv.


JackRussellTerrier-ulse va simti foartebineintr-unapartament, dacaare parte desuficiente exercitii sau macar de o plimbare in ritm alert zilnic.Estefoarteactiv in interiorsi se va bucura foarte mult sa alerge si intr-o curte de dimensiune medie.Dresaj


Acesti caini sunt foarte usor de dresat si pot ajunge sa efectueze trucuri impresionante. Existe multe exemple de Jack Russell Terrieri folositi in televiziune si in filme.


Cu toate acestea, daca nu va aratati autoritatea, aceasta rasa poate fi greu de dresat si va avea nevoie de un antrenor special, cu experienta.


Acei caini carora li s-a permis sa preia conducerea pot deveni agresivi cu celelelate animale. Unii au fost omorati sau au ucis in conflictele cu alti caini. Asa ca ar fi bine sa va asigurati ca Jack Russel-ul vostru are parte din plin de socializare, inca de cand este pui.Boli si afectiuni curente


Unii dintre ei suntpredispusi ladislocari ale genunchilor,bolil de ochi ereditare,surditate si probleme la articulatiilede sold, prezente in general larasele de cainimici.De asemenea, femelele sunt predispuse latumorimastocitare.


Durata medie de viata a unui Jack Russell Terrier este de 15 ani. Multi dintre ei depasesc, insa, aceasta varsta.


Foto: takeapaws.com.au, simplymarvelous.wordpress.com, commons.wikimedia.org, www.all4animals.it