animale.ro  »  Caini  »  Rase Caini  »  Schipperke

Schipperke

2/2517
calendar_month 23 Mai 2023, 21:19

Schipperke este o rasa de Ciobanesc Belgian pitic, ce dateaza de la inceputul secolului al 16-lea. A existat o lunga dezbatere informala asupra rasei: daca este un caine de tip Spitz sau un ciobanesc in miniatura. In tara lor de origine, Belgia, acesti caini sunt considerati mici pastori.


Istoric


Schipperke a fostrecunoscuta pentru prima data oficial carasain1880, cand a aparut pentru prima dataintr-unspectacol canin.O mare parte din informatiile privitoare la originea si istoricul acestei raseprovin din revista in limba franceza ChasseetPêche("Vanatoare si Pescuit"),articolecareau fosttraduse inlimba englezasipublicatede revistaStockkeeper. Schipperkea fostrecunoscutdeAKC (American Kennel Club)in 1904.
Numelerasei -"Schipperke"-in tarilevorbitoare de limba engleza,a fostgandit pentru a fi inteles ca "miculbarcagiu".Cu toate acestea,de-a lungul timpului acesti caini au fost vazuti doar ocazionalpe barje,iar faptul cainzoneleBruxelles si Leuven"Schipper" era cuvantulfolosit pentru"pastor",numele acestuia a fost pana la urma tradusca"Miculpastor".Inainte ca numele "Schipperke"sa fi fost acceptat in mod oficial,rasa a fost, de asemenea,cunoscuta si sub numele colocvialde"Spits"sau"Spitzke",unnumefrecvent folositpentru adescrieuncainemic, cuurechiascutite. Cu toate acestea, se pare ca istoriaraseidateazadinsecolul al XVII-lea cand era numita Leauvenaar, iar cainele ce apartinea acestei rase cantarea in jur de 18 kilograme, fiind intalnit de multe oriin regiuneaLouvaindinBelgiasifolositpentrupaza turmelorsia transporturilor.Intimpul celui de-al doilea razboi mondial, RezistentaBelgiana afolositacesti cainipentru a ducemesaje intrediferiteleascunzatorisicelule, fara ca nazistii sa descopere vreodata.Astazi, rasa Schipperke este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, SCiPS, APRI, ACR, DRA, NAPR.


Aspect exterior si dimensiuniSchipperkeesteun caine micsi, uneori,descris ca fiind asemanator cu o vulpe.Corpul apare patrat dinprofil.Candeste privit dinlateralcapul pareusor rotunjit,ingustandu-sesprebot. Botul este un picmai scurt decatlungimea craniului. Nasul este negru.Ochii sunt mici siovali, iar urechile ascutite suntmereu ridicatesiau forma triunghiulara.Pieptul estelat, ajungand pana in dreptul coatelor. Uneori cainii din aceasta rasa se nasc fara coada,dar daca se nasc cucoada de obicei (in Canada si SUA)  aceasta se taie de labaza, pana la punctulin carenu mai este vizibila.Totusi, taierea cozii la acesti caini este ilegalain multe parti aleEuropei.


Blana, deosebit de degroasa,estemai scurta pe fata,urechi si pe partea dinfata a membrelor anterioare.Parul estede lungime mediepe corp si in cantitate mai marein jurul gatului,umerilorsi a crupei. In general, majoritatea cainilor Schipperke au blana neagra, dar sunt si cazuri de caini cu blana aurie sau ciocolatie.


Inaltimea cainelui din aceasta rasa variaza intre 21-33 cm, iar greutatea intre 5,5-8 kg.


Personalitate


Cunoscutpentrutemperamentul sau incapatanat si rautacios, cainele Schipperke urmareste si vaneaza, de multe ori, animale mici. Schipperkeesteuncaine micrapid sienergic.Esteplin de viata,increzatorfoarte devotatsiloial,in special cucopiii. Accepta cu bucurie pisicilesieste, de obicei, in relatii bunecualti cainiSchipperkeestefoarteinteligent,curiossirautacios.Acesti cainisuntexcepționalipebarci, fiind excelenti pentru paza atunci candbarca ancoreaza pestenoapte sialertand imediat echipajul cand observa ceva iesit din comun. In acelasi timp se bucura de calatoria la bordul ambarcatiunii.


Schipperkeesteorasaactiva sineobosita.Pentru a fifericitisistabilimental,acesti cainitrebuie sa fie scosi zilnic la plimbari lungisau la jogging.Sunt bucurosi si atunci cand se joaca sau cand sunt pusi sa alerge. Se vorbucura, de asemenea,foarte multde goana fara lesa prin curte sau parc.


Relatiile cu familia si casa


Printrecele mai de apreciat calitati ale unui Schipperkese numara abilitateade aapara casaimpotrivaintrusilor - nu da inapoiin fata nimanui, fiind in acelasi timp unprietenexcelentpentrucopii.Este nevoie sa socializeze cat mai multpentru a se evita sa devinaprea precautsidistantcu strainii.


Adeseoricainii de talie mica, cum sunt si cei din rasa Schipperke,dezvolta asa-numitul sindrom al "cainelui de talie mica",cu diferite grade decomportamente umane induse,cazuri in carecainelecrede cael este liderul dehaitapentru oameni.Candunuicaineii estepermis sa conduca toatacasa, acesta poatedezvoltaprobleme de comportament,cum ar fipaza excesiva,latratulobsesiv,anxietatea de separare,maraitul  sichiarmuscatul. Acei caini carora li s-apermissa preia conducereadevinirascibili si protectori peste masura.Dacacineva nou vine in vizita,ei voradoptaopozitievigilenta si vor incercasa-si apereteritoriul,indiferent dacaacestaesteunapartamentsauobucatadepamant,atat impotriva oamenilor cat si a altor animale.Cainii Shipperke pot dezvolta un latrat obsesivin incercarea de a va spunecesa facetisau in incercarea de a lespune altorasa-i paraseasca teritoriul. Unui Schipperkes ii placesa urle.AceiSchipperkes insa, carora le sunt datereguli de urmat,care sunt limitatila ceea ceausinuau voie sa faca, alaturi de unliderconsecvent  sio plimbare zilnica,nuvordezvoltaacestecomportamente negative.


Durata de viata a acestor caini este de aproximativ 15 ani.


Aspecte particulare


Schipperkesuntcaini bunipentruviata de apartament.Eisuntfoarteactiviin interior.Acesti cainisuntincredibil derapizisi le-ar fi binevenitaocurteimprejmuita.


Cainii Schipperke sunt foartecuratisi au destul de multagrija depropriul aspect, insa pentru a arata cat mai ingrijit pe termen lung stapanul are nevoie de pieptenesiperie folosite in mod regulat. De asemenea, au nevoie si de o imbaiere cu samponatunci cand este necesar.Lasafoarte putin par in perioada de naparlire, care are locde 3oripe an,lafemele, dar mai rar lamasculi si femelesterilizate,mai alespe masura ce imbatranesc.Proprietariigasesc mult mai utilebaile caldein parioada naparliriipentru a eliminaparul mort,decat sa cureteblana din toata casa.Naparlireapoate duracateva zile sau saptamanisi poate fi nevoie de 2-3 lunipentru ca blana sa creasca din nou.


Boli si afectiuni curente


Inactivitatea, lipsadeexercitii fizice siexcesul de hranasuntfoartedăunătoare acestor caini șipotducelaprobleme ale oaselor, dintilor,inimii, plamanilorsau ale sistemului digestiv.


Aveti grija la supraalimentarea catelului, la hipotiroidism, epilepsie, displazia de sold, displazia de cot, cataracta si sindromul de osteonecroza a capului femural la cateii tineri de talie mica.

Recomandari

 

Pet Vet

Virusul imunodeficitar felin infecteaza pisicile si poate duce la supresie imunitara, infectii oportuniste si cancer.

 
 
 
 
 
 

Quiz

daca realizezi acest quiz,vei observa la rezultat si pe parcursul testului ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a castiga un concurs de ...

 
Sondaj
Boxer sau Pechinez