animale.ro  »  Caini  »  Rase Caini  »  Stabyhoun

Stabyhoun

2/2521
calendar_month 23 Mai 2023, 21:19

Istoric si origine


Dupa cum precizam, Stabyhoun este originar din Friesland, o provincie din nordul Olandei. Primaparteanumeluiprovine din olandeza:STA-mebij(Stand By Me/ramai langa mine).


Stabyhounesteuncaine de vanatoare ce apare in descrieriinca din1800. Era un urmaritor excelent si, de asemenea, un caine de paza foarte bun. Aspectul lui nus-aschimbatfoarte multastazi,ca rasa fiind de multe ori incrucisata cu alta rasa - Wetterhoun,deoarecedoarcapacitateade caine de lucru era cea care conta.In1942,rasa a fostrecunoscutaoficialside atunciincrucisareadintrecele doua s-aoprit.


Stabyhoun este recunscut astazi de: UKSA, ASA, FCI, UKC, ACR, AKC, DRA, NAPR, AKC/FSSAspect exterior si dimensiuni


Aspectulunui Stabyhounare unelecaracteristicifoartetipice,printre carese numara si blana neteda. Parul depe urechieste lungin partea de sussidescrestepanalaultima1/3 aurechii,undeparuleste scurt.


Urechea are formaspatulei unui izdar.Blana de pepicioaresi coadasunt de asemenea tipice acestei rase.Pe partea din spate, atat a picioarelor din fata, cat si a celor din spate,parulestestufos,cum este si pecoada.Caineleareunpieptdestul de latsipicioarelemari,bine dezvoltate, astfel incat sa-l ajute sa parcurga distante lungi si sa inoate. Expresiafetei este blandasiinteligenta.Culorileacceptate suntnegru,marosiportocaliu, cumarcaje albe.  Tricoloresteinacceptabil.


Inaltimea la nivelul greabanului este de 49 - 53 cm, iar greutatea corporala este de 18 - 25 kg.Personalitate


Devotat siblandcaanimal de companie,foarteinteligent siascultator,Stabyhounesteuncaine de pazabun, deloc vicios. Stabyhounareuntemperamentfrumos,esteprietenos,tolerantsidispus sa faca pe plac stapanului sau. Si animalele carefac parte dinfamiliesunt tratateintr-unmodprietenos.


Sunt foarteafectuosisimultorale place sa fie "giugiuliti". Multi proprietariolandezi le folosescabilitatile naturalepentru a se juca cu mingea in apa, aruncand-o pentru ca patrupedul sa o aduca inapoi.


Acest caineesteunanimal de companie minunatsieste perfectpentruviatainOlanda, unde sunt multe cai navigabilesiparcuri.De asemenea, esteun cainefoarte puternic, astfel incat cei mai mari pottragesanii intimpul iernii.Relatiile cu familia si casa


Ocaracteristica a raseiStabyhouneste tolerantamare fata decopii, adorand sa se joace cu acestia.


Prin natura sa,Stabyhounesteascultator,pasnic,tipuldecainerabdator,profundatasat defamilia sa, fiind incantat sa ii faca pe plac proprietarului. 


Stabyhouneste foarte indicat pentru viata de familie ca animal de companie.Acestei raseii place sa aiba tot timpul ceva de facut, gratie inteligentei,vitezei,flexibilitatatiisidorintei de a fi pe plac.


Aceasta rasase vasimticel mai bine intr-ocurtemedie sau mare.Acesti cainisunt linistiti in spatii inchise, daca au parte de exercitii zilnice.Se simtbinein zonele cu climarece, atata timp catauun adapost adecvat.Dresajul


Stabyhounesteextrem deusor de dresat,darare nevoie deperseverenta.


Ingrijire


Parul este lung sielegantsiareunmirosnatural,proaspat. Cainelenuare nevoie de multaingrijire, de obicei mentinandu-si corpul foartecurat. Stabyhoun nuare nevoie deogrija deosebitain afara deperiajul corect. Tot ce trebuie sa faceti este sa indepartati blana incurcata. Naparleste de doua ori pe an, iar aceasta perioada dureaza in jur de doua saptamani, daca animalul are parte de periaj adecvat.


Boli si afectiuni curente


Stabyhounesteuncainesanatos.In trecut,rasaa avut uneleprobleme,darprintr-o reproductieatenta cele mai multe dintre acestea au fost eliminate.


Foto: hondenpage.com, dogbreedinfo.com, stabyhounuk.com, dogwallpapers.net


Recomandari

 

Pet Vet

Acceptarea si toleranta cainilor fata de stimulii din mediu se formeaza intr-o perioada scurta la o varsta frageda. Experientele catelusului din aceas...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Te-ai intrebat vreodata cum ar fi sa te afli in locul prietenului blanos pentru o zi? Cu aceasta ocazie, afli daca ai rezista! :-P

 
Sondaj
cu ti se par animalele?