Avitaminoza la pasari

1/1053
label Info Pasari autorenew 29 Aug 2012, 00:00
Afectiunea se instaleaza dupa o perioada indelungata in care pasarilor nu le-a fost oferit un aport suficient de vitamine.

Lipsa unei cantitati suficiente de vitamine din organsimul pasarilor, intinsa pe o perioada lunga de timp, cauzeaza diferite probleme de sanatate, cu grade diferite de severitate. Carenta unei anumite vitamine din corp produce efecte specifice si predispune pasarile de companie la boli diferite.

Avitaminoza A

Carenta de vitamia A este cea mai raspandita la pasarile crescute in captivitate si este intalnita in forme mai evidente cu precadere la exemplarele tinere. Odata instalata avitaminoza A, pasarile afectate vor dezvolta afectiuni precum edemul pleoapelor, opacifieri ale corneei, decolorarea mucoaselor vizibile si acoperirea lor cu o substanta albicioasa, uscarea penajului si dificultati la naparlire.

In cazul avitaminozei A, interventia trebuie sa fie cat mai timpurie. La sfaturile medicului veterinar, trebuie schimbata dieta pasarilor cu una bogata in vitamine, recomandandu-se si administrarea de vitamina A sub forma de pastile ori injectii pe o perioada de 10-15 zile, in functie de severitatea avitaminozei.

Avitaminoza complexului vitaminic B

Complexul include mai bine de 20 de vitamine B, dintre care mai importante pentru sanatatea pasarilor de companie sunt vitamina B1, B2, B3, B6, B12 si vitamina PP. Avitaminozele complexului B se manifesta printr-o bogatie de simptome si afectiuni: convulsii musculare, paralizii, incetinirea cresterii, scadere in greutate, instabilitate in deplasare etc. Acestor manifestari li se asociaza si tulburarile digestive, precum diareea.

Tratarea avitaminozelor complexului B implica o dieta bazata pe legume verzi, fructe, cereale, dar si suplimente recomandate de medicul veterinar.

Avitaminoza D

Vitamina D este joaca un rol foarte important in organismul pasarilor, fiind responsabila de absorbtia calciului si a fosforului din alimente, dar si de alimentarea oaselor cu saruri minerale. Avitaminoza D determina rahitismul la pasarile tinere, un penaj opac si, la femele, predispune la aparitia problemelor la producerea oualor.

Carenta de vitamina D se trateaza prin modificarea regimului alimentar, care trebuie sa fie bogat in alimente care contin aceasta vitamina esentiala. Totodata, pasarile pot fi ajutate sa isi refaca stocul de vitamina D prin expunerea la soare si administrarea unei cantitati sporite de saruri minerale.

Avitaminoza E

Carenta de vitamina E mai poarta denumirea de encefalomalacie de nutritie si afecteaza cu precadere pasarile tinere. Avitaminoza E ia forma unor tulburari locomotorii, tremuraturi, mers clatinat etc. In cazul exemplarelor adulte, carenta influenteaza negativ fecunditatea oualor si viabilitatea puilor.

Carenta de vitamina E este mai usor de prevenit decat de tratat. Daca se instaleaza, se recomanda o alimentatie bogata in legume verzi, seminte incoltite, dar si un tratament medicamentos.

Foto: ehow.com, parrot-and-conure-world.com, petsintouch.com