Sezonul de reproductie la canari incepe atunci cand temperaturile depasesc 21 de grade si pasarile au la dispozitie lumina naturala peste 14 ore pe zi.
Cum gasesti o pereche compatibila de canari?
Sexarea canarilor poate fi dificila, iar achizitionarea lor de la Pet Shop ar trebui facuta sub garantia inlocuirii unuia dintre ei in cazul in care cumperi doi masculi sau doua femele. Diferenta dintre cele doua sexe la canari este cel mai vizibila in timpul sezonului de imperechere, cand masculul este pregatit primul si incepe sa cante pentru a o convinge pe femela sa i se alature.
Multi crescatori recomanda despartirea sexelor in colivii diferite, dar in aceeasi camera. Odata ce femela incepe sa construiasca cuibul din materialele care i se pun la dispozitie (bumbac, prosoape de hartie groase), cei doi canari pot imparti acelasi spatiu deoarece sunt gata de imperechere.
Fertilitatea canarilor scade odata cu inaintarea in varsta, iar multe femele nu mai pot depune oua dupa varsta de 5 ani. Pentru a asigura succesul unei perechi, multi crescatori recomanda alegerea unui mascul tanar cu o femele cu experienta sau a unei femele tinere cu un mascul care a mai fost folosit la reproducere.
Semne de boala la pasarile de colivie
Pregatirea si dieta canarilor in perioada de reproductie
Taierea ghearelor femelei este importanta inainte de inceperea cantecului masculului de canar, deoarece ghearele lungi se pot incurca in materialul pentru cuib si pot chiar ranii puii dupa eclozare.
Pentru sanatatea pasarilor si a puilor, canarii au nevoie de o dieta diversificata de primavara pana toamna. Alimentatia canarilor include seminte imbogatite cu vitamine, alaturi de fructe si legume proaspete si hrana speciala pentru perioada de imperechere, cu adaos de proteine.
Painea inmuiata cu lapte, potrivita pentru alte pasari in timpul sezonului de reproductie nu este potrivita pentru canari. In schimb, adaosul de vitamina E, galbenus si albus de ou fiert pot fi suplimente alimentare apreciate.
Depunerea oualelor
Femela de canar depune de obicei aproximativ 5 oua mici, de culoare albastra, dar uneori pot fi depuse pana la 8 oua. Clocirea incepe de obicei dupa depunerea ultimului ou si dureaza aproximativ 14 zile.
Unii crescatori recomanda verificarea oualelor, pentru a te asigura de fertilitatea lor. La 2-3 zile dupa depunerea ultimului ou, acestea pot fi scoase cu grija din cuib, unul cate unul si analizate la o lumina puternica. Embrionul ar trebui sa fie vizibil prin coaja oului. Daca ouale sunt perfect transparente, se recomanda punerea lor inapoi in cuibul din colivie. Dupa ce ai asteptat 5 zile, pune din nou ouale in fata unui bec puternic. In cazul in care nu se vede nici acum embrionul, ouale pot fi indepartate, deoarece nu sunt fertile, iar acest lucru va da o noua sansa de imperechere canarilor.
Sursa foto: Backyardchickens.com, Joescanaries.com, Orangejuiceblog.com