Cinteza orezar: conditiile optime pentru reproductie

9/996
label Info Pasari autorenew 27 Iun 2012, 00:00
Cinteza orezat poate avea un colorit diferit, de la alb la gri cu negru, dar indiferent de culoare penelor, este la fel de simplu de imperecheat. Sunt ideale pentru incepatori, deoarece nu sunt mofturoase si se inmultesc rapid, de mai multe ori pe an.

Imperecherea la cinteza orezar

Una dintre cele mai cunoscute pareri gresite despre reproductia la cinteza orezar este faptul ca cele cu penajul alb se imperecheaza mai usor.

Acest mit a fost creat dupa ce pasarile cu penaj alb au disparut din salbaticie. Imperecheate doar in captivitate, cintezele orezar cu penaj alb pot fi, intr-adevar, mai usor de imperecheat decat exemplarele capturate din salbaticie, care se obisnuiesc mai greu cu colivia.

Cinteza orezar se imbaiaza cu placere, iar vasele de apa largi sunt recomandate in perioada reproductiei, pentru a permite pasarilor sa-si ingrijeasca penajul corect.

Sexarea la cinteza orezar

Masculul si femela de cinteza orezar au un aspect foarte asemanator, insa exista mai multe diference fizice minore care pot usura sexarea.

Ciocul masculului este mai proeminent in partea superioara si este, de obicei, colorat mai intens. Diferentele sunt mai usor de observat atunci cand pasarile ajung la maturitate. Cercul din jurul ochiului prezinte aceeasi diferenta cromatica: la masculi este mai rosu, la femele este mai degraba roz.

Atunci cand acest indicii nu sunt suficiente, poate fi observat comportamentul masculului. Ambele sexe ciripesc, insa numai masculul are un cantec pe care il exerseaza de obicei cat mai tare in perioada de reproductie.

Cuibul potrivit

Cinteza orezar este una dintre cele mai prolifice pasari de colivie si fiecare ciclu de reproducere poate produce intre 5 si 8 pui.

Cuibul poate fi un cub de carton cu diagonala de 13 cm, insa pentru a oferi mai mult spatiu, util odata cu cresterea puilor, le poti oferi un cuib in forma de cub cu diagonala de 20 cm.

Materialele pentru constructia cuibului preferate de cinteza orezar sunt fasiile de hartie si fibrele tari: de la paie si rumegus pana la fibre de nuca de cocos si ace de pin.

Reproductia la cinteza orezar

Spre deosebire de alte pasari de colivie, cinteza orezar se poate reproduce de multe pe an fara consecinte nefaste asupra sanatatii. Nu necesita niciun supliment dietetic in perioada de reproductie si isi ingrijesc bine puii. Dupa eclozarea puilor, este insa necesara o suplimentare a alimentatiei cu ou fiert si legume verzi.

Cinteza orezar evita cele mai calde luni ale verii si cele mai reci luni ale iernii, dar daca masculii nu sunt despartiti de femele, pot depune oua de-a lungul intregului an.

Femela depune de obicei intre 4 si 8 oua si incepe sa le cloceasca dupa aparitia celui de-al treilea sau al patrulea ou. Perioada de incubare dureaza intre 13-15 zile, iar puii se nasc fara pene pe corp.

La aproximativ o luna dupa eclozare, puii au penajul gri, ciocul si cercurile din lune decolorate. Dureaza cateva luni pana cand dezvolta penajul de adult.

Sursa foto: Birdsville.net.au, Bird-world.net, Thejasminefloweraviary.com

Quiz
Cât de multe stii despre animale?

Testează-ţi cunoştinţele despre animale.

Sondaj

Esti de acord cu noua lege care impune eutanasierea cainilor fara stapan?