Creste rata de eclozare cu un incubator nou
2/2171
label Info Pasari autorenew 07 Feb 2022, 00:00
Acest articol se adreseaza: Gospodarilor care vor sa aiba mai multe pasari Crescatorilor de porumbei sau de pasari de apartament si expozitie Micilor gospodarii taranesti Fermierilor Crescatorilor de pasari de orice fel

Acest articol se adreseaza:

- Gospodarilor care vor sa aiba mai multe pasari
- Crescatorilor de porumbei sau de pasari de apartament si expozitie
- Micilor gospodarii taranesti
- Fermierilor
- Crescatorilor de pasari de orice fel

Oricine vrea sa aiba mai multe pasari, fara a le cumpara, bineinteles, se poate lovi de 2 probleme: cresterea lor sanatoasa pana la maturitate si rata mica de eclozare. Iar acest articol este despre cum se creste rata de eclozare, cu minim de efort.

Daca esti serios cand vine vorba de cresterea pasarilor - daca le cresti pentru a-ti reface efectivul, de placere sau pentru consum, trebuie sa folosesti un incubator de oua (sau mai multe).

Inainte, in orase mici si sate, in unele gospodarii se puteau gasi incubatoare. Acestea erau improvizate din: o cutie din lemn, un bec ce se alimenta direct la o priza, un termometru de camera si un castronel pentru apa. Un astfel de incubator se si putea folosi de mai multe gospodarii in aceeasi primavara, pe rand.

Principalul dezavantaj al unui incubator improvizat este ca nu  automatizeaza nimic: temperatura trebuie verificata periodic, umiditatea exista, dar nu poate fi controlata, iar ouale trebuie intoarse zilnic, de 3 ori. De 3 ori pe zi, timp de 21 de zile. Adica de 63 de ori, plus sau minus. Deci, daca ai avea 30 de oua, ar trebui sa intorci 1890 de oua pe perioada clocirii. Pare descurajator, nu?

Acum sa vorbim despre incubatoare automate. Acestea au o sursa de caldura, un termometru si un termostat, care  garanteaza temperatura si umiditate constante. In plus, intoarcerea oualor se face automat. 

Incubatoarele se folosesc in mai multe situatii. Fermierii le folosesc pentru gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite, indiferent ca vorbim de rase de carne, de oua sau de .. expozitie.

Se folosesc si in gradini zoologice si pentru salvarea speciilor de pasari pe cale de disparitie. Se folosesc chiar si pentru serpi si alte reptile.

Crescatorii de pasari de ferma, precum cele enumerate mai sus, au nevoie de clocirea multor oua simultan. Prin urmare, acestia nu permit pasarilor sa “cada closca”, pentru ca scade productia de oua. In perioada cand o gaina este closca, de exemplu, aceasta nu face oua. Iar perioada este de aproximativ 3 saptamani.

Se stie ca, pentru ca puiul sa aiba sanse mari sa eclozeze sanatos, are nevoie de temperatura si umiditate constante. In plus, ouale trebuie intoarse zilnic, de 3 ori.

Cand vorbim de crescatori profesionisti, acestia folosesc multe oua simultan. Pentru o serie de pui se pot folosi si 1000 de oua (in fermele mari), caz in care se folosesc mai multe incubatoare simultan. De exemplu, daca folosesc un incubator automat pentru oua Teplusa, cu o capacitate de 72 de oua (de gaina - daca vorbim de oua de rata ar incapea 32, iar de prepelita ar incapea 220), ar trebui sa foloseasca 14 astfel de dispozitive. Si daca vorbim despre 1000 de oua, rata de eclozare este foarte importanta. O pierdere de 10% inseamna 100 de pui pierduti, in timp ce energia, spatiul si timpul utilizate sunt aceleasi, indiferent de cati pui vin pe lume.

Quiz
Credeti ca aveti un caine bine dresat?

Credeti ca aveti un caine bine dresat?Efectuati acest quiz si veti afla raspunsul corect!

Sondaj

ce rasa iti place yorkshire terrier sau husky siberian sau golden retriever