In cazul in care nu este diagnosticata si tratata la timp, hemocromatoza poate provoca leziuni majore si, in cele din urma, decesul pasarii afectate.
Intocmai la fel ca in cazul oamenilor, o dieta echilibrata este vitala pentru mentinerea sanatatii pasarii de colivie. Orice dezechilibru nutritional risca sa provoace o varietate de afectiuni care pot pune serios in pericol viata zburatoarei de companie. Una dintre acestea este hemocromatoza.
Fierul este un mineral foarte important pentru buna functionare a organismului, intrucat este responsabil de producerea hemoglobinei din sange, cea care transporta oxigenul la nivel celular. Insa, pentru ca sanatatea sa nu fie alterata, fierul trebuie sa existe in cantitati optime. Cand este insuficient, se instaleaza anemia feroasa. In schimb, o cantitate prea mare duce la dezvoltarea hemocromatozei.
Pasarile care prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta hemocromatoza sunt graurii, pasarile tucan, pasarile paradisului si cele din familia papagalilor.
Cauzele hemocromatozei la pasarile de colivie
Desi gama completa de factori care determina aparitia hemocromatozei la pasari nu a fost inca stabilita, studii realizate in ultimii ani au sugerat ca boala poate aparea, intocmai ca in cazul oamenilor, ca urmare a unei predispozitii genetice.
Alte cauze identificate sunt stresul prelungit - provocat de conditiile improprii de trai, dieta necorespunzatoare etc. - care favorizeaza infectii bacteriene ce predispun la dezvoltarea hemocromatozei, cat si o alimentatie bogata in fier si vitamina C (nutrient care fixeaza fierul).
Tipuri de hemocromatoza
Pe langa hemocromatoza primara, mai exista o forma secundara a bolii, mai putin severa, ce poarta denumirea de hemosideroza. In cazul acesteia, fierul in exces circula de-a lungul intregului organism, fara a afecta, insa, organele vitale. De multe ori, hemosideroza este doar o etapa care ii precede hemocromatozei.
Simptomele hemocromatozei
Hemocromatoza este o boala periculoasa prin prisma faptului ca simptomele sale devin evidente abia cand ajunge in stadiu avansat, iar pasarea afectata risca sa moara. Acestea includ dificultati respiratorii, umflarea abdomenului si paralizie.
Tratamentul hemocromatozei
Tratamentul comun al hemocromatozei la pasari este flebotomia cu scopul de a inlatura excesul de fier din sange. Durata si frecventa procedurii vor fi decise in functie de severitatea bolii.
Prevenirea hemocromatozei
Prevenirea bolii nu este posibila atunci cand cauza este genetica (hemocromatoza idiopatica), insa hemocromatoza determinata de o alimentatie necorespunzatoare, prea bogata in fier si vitamina C, poate fi prevenita.
Printre alimentele cu un continut scazut de fier care ar putea fi incluse in dieta pasarilor de colivie se numara piersicile, merele decojite, pepenele galben si prunele.