Hranirea la mana a puilor de papagal Micul Alexander

1/1022
label Info Pasari autorenew 25 Iul 2012, 00:00
Un proces care implica rabdare si dedicatie, hranirea la mana presupune o cunoastere detaliata a pasilor de urmat.

Precautii inainte de hranirea la mana

Hranirea la mana a puilor nou-nascuti de papagal Micul Alexander este o sarcina migaloasa, care implica foarta multa atentie. Inainte de a demara aceasta activitate, este important sa fii constient de faptul ca puii nou-nascuti sunt mici, fragili si golasi, drept pentru care apucarea lor este riscanta.

In plus, data fiind lipsa de penaj si dimensiunea lor redusa, trupusorul lor se poate raci rapid. Nu in ultimul rand, este esential sa iti dezinfectezi mainile intotdeauna inainte de a-i hrani si, apoi, sa apuci puii cu cat mai multa blandete.

Materiale necesare pentru hranirea la mana

Odata ce a devenit evident faptul ca puii de papagal Micul Alexander trebuie hraniti la mana, eventual chiar din prima saptamana de viata, este important sa te asiguri ca dispui de toate materialele si instrumentele necesare pentru ca procesul, destul de indelungat (circa 10 saptamani), sa fie unul de succes.

Asadar, iti vor fi necesare:

- un incubator sau o cutie permanent incalzita, bine dezinfectata si acoperita cu un strat de 4-5 cm de talas;

- un termometru, pentru a verifica temperatura formulei inainte de a hrani puii de papagal;

- un instrument pentru servirea hranei; acesta poate lua forma unei seringi, a unei linguri indoite, a unei pipete etc.

- servetele sau prosoape de hartie, pe care sa asezi puii in timpul hranirii la mana.

Prima hranire la mana

Prima hranire la mana a puilor de papagal Micul Alexander este cea mai dificila. In cazul puilor nou-nascuti, pentru inceput acestia trebuie scosi din colivia in care s-au nascut si mutati intr-o cutie ori un incubator, amenajat in prealabil. Asigura-te ca temperatura din interior este in jurul valorii de 35 C. In situatia in care remarci ca puii respira cu greutate, descreste sau mareste temperatura din cutie pana cand micutii respira din nou normal.

Odata ce puii s-au incalzit, poti incepe sa ii hranesti, nu mai devreme de 8-12 ore de la nastere. Apuca primul pui cu grija si, cu ajutorul instrumentului pentru hranire de care dispui, ofera-i 1-2 stropi de formula. Pentru prima hranire, se recomanda o solutie electrolitica.

Este important ca formula sa aiba o temperatura de circa 40-42 C si ca micuta pasare sa nu piarda caldura, caz in care sistemul sau digestiv nu va mai functiona in mod corespunzator. Pe toata durata hranirii la mana, mentine puiul pe un prosop de hartie. Dupa ce ai terminat de hranit un pui, schimba prosopul si abia apoi continua cu urmatoarea pasare.

Urmatoarea masa ar trebui sa fie servita la doua ore distanta sau cand gusa puilor este aproape goala. Retine ca nu trebuie niciodata sa fortezi un pui de papagal sa manance mai mult decat are nevoie! De asemenea, pozitia in care il tii cand il hranesti este foarte importanta: sustine cu blandete capul pasarii, intre doua degete (mare si aratator). Esential este si sa ii oferi hrana pe partea dreapta a ciocului, pentru a evita ca puiul sa se inece cu hrana primita.

Foto: aqualandpetsplus.com, usmarketdb.com