Imperecherea la ciocarlia de Baragan

1/1076
label Info Pasari autorenew 24 Sep 2012, 00:00
Este o pasare care, desi nu impresioneaza prin penaj, emite un tril placut. Poate fi crescuta si in captivitate, unde se poate inmulti atunci cand ii sunt asigurate conditii similare celor din mediul natural.

Ciocarlia de Baragan este o pasare mare, de circa 17-20 cm, robusta, cu o anvergura a aripilor de 38 cm si cu un colorit similar celorlalte specii de ciocarlii. Diferenta este data, printre altele, de prezenta unei pete negre pe laturile gusei. Totodata, penajul din partea superioara este gri-maroniu, in timp ce zona abdominala este colorata in nuante mai deschise.

Pasarea este intalnita frecvent in zona mediteraneana, dat si in Turcia, nordul Iranului sau sudul Rusiei.

Ciocarlia de Baragan este intalnita adesea in zonele de campie, de stepa si, uneori, chiar si in zonele semidesertice, unde vegetatia este rara. Pasarea poate fi intalnita pana la altitudini de 1400 m.

Perioada de imperechere

Ciocarlia de Baragan se imperecheaza din martie pana in iulie. In mediul natural, aceasta perioada poate varia si in functie de cantitatea de precipitatii. Daca ploile abunda intr-o perioada anterioara sau posterioara acestui interval, ciocarlia va initia, respectiv, mentine comportamentul de imperechere pana la finalizarea precipitatiilor.

Comportamentul in perioada de imperechere

Atat in mediul natural, cat si in captivitate, masculul de ciocarlie de Baragan va prezenta un comportament specific in perioada de imperechere. Astfel, atunci cand este interesat de o femela, masculul topaie in jurul acesteia, in pozitie verticala, cu coada dreapta. In tot acest timp, aripile ii freamata periodic, iar penele din varful capului stau ridicate.

Pe langa acest comportament tantos, care are darul de a o impresiona pe femela selectata, masculul va incerca sa isi cucereasca perechea si prin triluri specifice, dar si cu ajutorul unor daruri (bucatele de hrana).

Cuibul

In mediul natural, ciocarliile de Baragan isi construiesc un cuib intr-o zona ferita, ascunsa, adesea la baza unei plante ori a unui tufis. De asemenea, pot profita si de prezenta unei adancituri in sol, pe care o vor umple cu ramurele, paie uscate etc.

In captivitate, se recomanda sa le pui la dispozitie materiale naturale din care sa isi confectioneze singuri cuibul, asigurandu-te ca le oferi un suport care sa stea la baza acestuia, dar si un paravan care sa le ofere intimitatea dorita.

Ouale

Ciocarlia de Baragan este o pasare monogama, care pastreaza acelasi partener pe durata intregului sezon de imperechere. Femela depune circa 4-5 oua verzui, care devin albicioase, presarate cu o abundenta de pete maronoii, dupa cateva zile de incubatie.

Perioada de incubatie este de circa 12-14 zile. Puii se nasc neajutorati si vor avea nevoie de ingrijirea parintilor timp de aproximativ 10 zile, dupa care se vor putea descurca si pe cont propriu. De regula, puii incep sa zboare la circa 20 de zile de la eclozare, dupa ce penajul se va fi format.

Ciocarlia de Baragan produce, in general, doua generatii de pui in fiecare sezon de imperechere.

Foto: birdguides.com, birdinginextremadura.com, surfbirds.com