Odata ce conditiile optime le sunt asigurate, o femela si un mascul de papagal gri african vor forma un cuplu armonios care se va ingriji de bunastarea urmasilor sai.
Alegerea unui cuplu de papagali gri africani compatibili, dar si amenajarea unei colivii si a unui cuib in mod corespunzator reprezinta cateva dintre aspectele premergatoare unei imperecheri reusite. Dupa ce pasarile formeaza un cuplu pentru reproducere, viitorii parinti vor ingriji cu atentie, intr-o prima faza, ouale si, ulterior, micii papagalii Jako lipsiti de aparare.
Perioada de incubatie a oualor
Inainte ca femela de papagal gri african sa depuna ouale, cuplul se va imperechea de mai multe ori pe zi, de-a lungul unei perioade de cateva saptamani. Ulterior, femela depune intre 2 si 5 oua in cuibul pe care masculul il va proteja cu ferocitate.
De la inceputul perioadei de incubatie si pana cand vei putea hrani puii cu mana (circa 7 saptamani), este esential sa intervii cat mai putin asupra viitoarei familii de papagali Jako. Pentru a te asigura ca nu exista probleme, se recomanda sa verifici cuibul pasarilor o data pe zi, dar nu mai des de atat.
Tine cont de faptul ca interventiile prea frecvente in perioada de incubatie a oualor ar putea indeparta femela de pe oua, caz in care acestea s-ar putea raci, iar puii inca nenascuti, deceda. Puii eclozeaza la capatul a 28-30 de zile. Chiar inainte de venirea pe lume a puilor de papagal Jako, consumul de hrana al parintilor va creste simtitor, acestia pregatindu-se pentru cresterea micutilor.
Pe toata perioada imperecherii, le poti asigura papagalilor gri africani o hrana bogata in substante nutritive. De pilda, din alimentatia lor nu ar trebui sa lipseasca semintele de floarea soarelui, fructele si legumele. Poti opta pentru o dieta pe baza de pe pelete, in proportie de 70%, si seminte de diverse tipuri, in proportie de 30% - papagalii au nevoie de surplusul de grasimi pe care acestea il ofera.
Eclozarea puilor
Puii de papagal Jako vor ecloza la aproximativ 4 saptamani de la depunerea oualor. In urmatoarele 15-21 de zile, parintii se vor ocupa exclusiv de ingrijirea puilor, prin urmare este important sa eviti sa incerci sa hranesti tu insuti micutii si sa ii atingi. Ofera hrana din abundenta femelei si masculului de papagal gri african care se vor ocupa de ei insisi ingrijirea urmasilor.
De ce este important sa nu intervii? Deoarece, in tot acest timp, puii isi intaresc sistemul imunitar, acumuland bacteriile esentiale unei sanatati de fier la nivel intestinelor. De asemenea, in cele cateva saptamani de la nastere, vor supravietui doar puii viabili.
La finalul celor 3 saptamani, vei putea scoate puii din colivie. Cum parintii risca sa fie foarte agresivi, asigura-te ca ii tii la distanta atunci cand scoti puii din cuib - ideal, cuplul ar trebui sa se afle in afara acestuia. Nu folosi manusi pentru a te proteja de eventualul atac al papagalilor Jako adulti: intrucat puii sunt fragili, va trebui sa ii apuci cu atentie, fiind constient de fermitatea stransorii.
Foto: avianresources.com, grey-parrot.com, birdsflight.com