Jako - papagalul gri african
1/1386
label Info Pasari autorenew 03 Nov 2015, 00:00
Originar din padurile tropicale ale Africii Centrale si de Vest, papagalul Jako este apreciat pentru frumusetea, cat si pentru inteligenta sa.

Taxonomia

Regn Animalia

Increngatura Chordata

Clasa Aves

Ordin Psittaciformes

Superfamilia Psittacoidea

Familia Psittacidae

Subfamilia Psittacinae

Genul Psittacus

Specia Psittacus erithacus

Subspeciile Psittacus erithacus eritachus, Psittacus erithacus timneh



Aspectul exterior si dimensiunile

Papagalul gri african atinge la maturitate o dimensiune de circa 33 cm, de la cap pana in varful cozii, masculii fiind usor mai mari decat femelele. Aripile sale au o lungime de circa 25 cm, iar coada, de circa 9 cm. Anvergura aripilor este cuprinsa intre circa 46 si 52 cm.

Un papagal Jako adult cantareste aproximativ 450-500 gr.

Coloritul penajului este preponderent gri, mai deschis in zona capului si a gatului, respectiv, mai inchis la nivelul abdomenului. Cat despre coada, aceasta este aproape alba si brazdata cu pene colorate intr-o nuanta aprinsa de rosu.

Ciocul si picioarele sunt gri inchis, iar irisul sau este galbui.

Coloritul subspeciei Psittacus erithacus timneh difera usor, coada fiind mai degraba visinie cu accente maronii, iar irisul este cenusiu deschis.

Personalitatea

Papagalul Jako este o pasare timida si reticenta in mediul natural, insa, in captivitate, isi poate dezvolta un comportament sociabil, in situatia in care este acomodat cu prezenta oamenilor din stadiul de pui.

Papagalul gri african este o pasare activa, curioasa, energica si foarte inteligenta. De altfel, este recunoscut drept una dintre pasarile cu cea mai ridicata capacitate de a reproduce limbajul uman.

Astfel, papagalul poate asimila sute de cuvinte pe care le va reda cu placere, fiind considerat o pasare foarte vorbareata. In plus, papagalul Jako adora sa emita cele mai diverse sunete, de la fluieraturi pana la melodii. Poseda o capacitate uimitoare de a reproduce sunetele pe care le aude, fie ele cuvinte ori sonerii de telefon, reclame radio sau televizate s.a.m.d. Totodata, pasarea are capacitatea de a recunoaste vocile pe care le aude frecvent si de a face diferenta ele.

Adapostirea

Papagalul Jako are nevoie de o colivie incapatoare, confectionata din metal rezistent la coroziune, ale carei dimensiuni se nu fie mai reduse de circa 60 x 90 x 120 cm. In ceea ce priveste distanta dintre zabrele, aceasta ar putea fi de 1-2 cm, uneori chiar mai redusa. Colivia ar trebui prevazuta si cu bare orizontale pe care papagalul gri african sa se poata catara dupa bunul plac.

Tot in colivie ar mai trebui sa se afle si stinghii, amplasate la diverse inaltimi, cat si o varietate de jucarii, de dimensiuni potrivite.

Colivia ar trebui amplasata intr-o zona linistita a casei, fara trafic intens sau zgomote pronuntate ori frecvente, departe de caldura in exces ori curentii de aer. Totusi, este esential ca pasarea sa nu fie izolata de membrii familiei, intrucat are nevoie de prezenta lor pentru a se simti in siguranta.

Hranirea

Papagalul Jako are nevoie de o alimentatie variata, care sa ii ofere toti nutrientii necesari unei sanatati de fier. Astfel, chiar daca peletele ar trebui sa fie hrana de baza, aceasta trebuie completata cu o cantitate generoasa de seminte, fructe si legume proaspete.

Printre fructele pe care i le poti oferi unui papagal gri african se numara pepenele galben, kiwi, mango, papaya, merele, strugurii si fructele de padure. Cat despre legume, cele mai recomandate sunt cele cu frunze verzi, ca spanacul, varza kale, mustarul etc., datorita continutului lor ridicat de calciu.

Alte legume indicate in alimentatia papagalului Jako sunt morcovii, broccoli, ardeii grasi, telina, dovleceii, castravetii.

Nu in ultimul rand, in colivia papagalului trebuie sa se afle in permanenta un vas cu apa proaspata. Pentru a preveni imbolnavirea pasarii, este recomandata spalarea zilnica a vaselor de mancare si de apa.

Reproducerea

Papagalii Jako sunt pasari monogame care, odata ce ating maturitatea sexuala (in jurul varstei de 3-5 ani), isi aleg partenerul pe viata. Dupa gasirea partenerului potrivit, reproducerea, chiar si in captivitate, este relativ usoara.

Papagalii gri africani se imperecheaza o data sau de doua ori pe an. Dupa copulare, masculul se va ocupa exclusiv de hranirea femelei, cata vreme pasarea incubeaza ouale. Femela depune circa 3-5 oua, fiecare la un interval de 2-5 zile.

Perioada de incubatie dureaza aproximativ 26-30 de zile. Puii parasesc cuibul dupa 12 saptamani de la eclozare, iar parintii continua sa ii hraneasca si sa ii ingrijeasca pana cand devin independenti (circa 3 ani).



Sexarea

Dimorfismul sexual nu este foarte pronuntat la papagalul gri african. Cu toate acestea, exista cateva diferente subtile intre masculul si femela speciei. De pilda, masculii sunt in general mai mari decat femelele.

Totodata, capul masculilor este usor mai mare si mai turtit decat al femelelor, in timp ce acestea din urma au gatul mai lung si mai subtire.

O alta modalitate de a sexa papagalii gri africani este prin observarea coloritului cozii. Astfel, daca masculul are penajul rosu, femela are coada purpurie cu varfurile gri.

De asemenea, se pare ca femelele au narile mai mici decat masculii.

Aspecte particulare

Papagalul Jako este o pasare foarte inteligenta, despre care se spune ca poseda inteligenta emotionala a unui copil de 2 ani, respectiv inteligenta rationala a unuia de 5 ani. Este capabil sa stabileasca legaturi foarte stranse cu oamenii, cata vreme acestia petrec suficient de mult timp in compania lui, oferindu-i atentia si ingrijirea de care are nevoie.

Papagalul gri african poate deveni agresiv si poate musca, insa in general doar daca se simte amenintat. Pentru a evita comportamente de acest tip, se recomanda asigurarea unui mediu confortabil de viata.

Boli si afectiuni curente

Printre bolile si afectiunile curente ale papagalului Jako se numara problemele respiratorii, depresia, scaderea in greutate, deficientele de vitamine si minerale, automutilarea (smulgerea penelor), tumorile maligne.

Speranta de viata

In captivitate, speranta de viata a papagalului Jako este de circa 40-50 de ani.

Precizare CITES

Papagalul Jako este inscris in Apendixul II al CITES, fiind interzis comertul cu pasari capturate in salbaticie, din cauza numarului tot mai scazut de exemplare existente in mediul natural.

Foto: africangreyparrot.org, problemparrots.co.uk, leesbird.com, nejohnston.org, parrotsindia.blogspot.com, brackenbird.com, pentaxforums.com, speakupforthevoiceless.org, birddirectory.blogspot.com