Listerioza la pasarile de colivie

1/1191
label Info Pasari autorenew 24 Ian 2013, 00:00
Infectia este mai frecventa in zonele temperate si reci.

La pasari, listerioza se manifesta sub forma de septicemie sau encefalita localizata. Septicemia si encefalita afecteaza in special canarii si papagalii.

Cauzele listeriozei

Infectia cu listerioza este cauzata de bacteria Listeria monocytogenes, care se transmite prin intermediul fecalelor si solului, in care se adaposteste in timpul iernii si primaverii.

Simptomele listeriozei

Pasarile infectate cu listerioza au o stare generala proasta, se confrunta cu somnolenta, temperatura ridicata, tulburari nervoase, convulsii, paralizii si tulburari locomotorii. In plus, pasarile afectate isi pierd pofta de mancare, sunt deprimate si dezorientate.

Nu mai sunt la fel de sociabile, se cuibaresc in coltul coliviei, unde motaie toata ziua. Listerioza afecteaza la inceput o parte a corpului pasarilor, pe care acestea incearca sa o protejeze. De obicei, o pasare infectata cu listerioza va sta cuibarita pe partea afectata.

Listerioza se manifesta si prin paralizie faciala, care afecteaza muschii masticatori, ceea ce face imposibila hranirea pasarilor. Pasarile aflate in stadiu terminal cad si nu se mai pot ridica. In aceste cazuri, raman intinse in aceeasi pozitie chiar si intreaga zi.

In stadiul final, listerioza afecteaza si inima care necrozeaza. De obicei, pasarile adulte mor brusc, iar degenerarea generala apare la pasarile tinere si la pui.

Diagnosticul listeriozei

Diagnosticul listeriozei se confirma prin examene de laborator. Stabilirea bolii se face si prin suspectarea aparitiei tulburarilor generale si nervoase.

Tratamentul listeriozei

Listerioza se trateaza cu antibiotice injectabile precum penicilina si eritromicina. Sunt necesare doze foarte mari pentru a se ajunge la minimul de concentratie bacteridica in creier. Recuperarea depinde de momentul la care a fost depistata si tratata boala. Daca semnele encefalitei sunt severe, de obicei decesul iminent in ciuda tratamentului aplicat.

Asigurarea de lichide si electroliti este necesara pentru pasarile care au dificultati de hranire, cauzate de paralizie.

Exista si cazuri in care organismul pasarilor este rezistent la antiboticele comune. In astfel de cazuri, injectiile cu tetraciclina sunt eficiente. Injectiile cu antibiotice trebuie efectuate zilnic, timp de 2 - 3 saptamani.

2288.jpg

Prevenirea listeriozei

Pentru prevenirea listeriozei este bine sa se evite furajele pastrate necorespunsator si cele care prezinta resturi de sol. In plus, colivia pasarilor trebuie pastrata cat mai curata, iar pasarile protejate de orice factori care ar putea sa le afecteze integritatea.

Colivia pasarilor trebuie sa fie dezinfectata regulat, iar pasarile sanatoase izolate de cele care prezinta semne de imbolnavire.

Este important de retinut faptul ca listerioza este o infectie care poate fi prezenta in organismul pasarilor chiar si cativa ani pana la aparitia primelor semne.

Surse foto: markbittner.wordpress.com, petswelcome.com, torange.us, guardian.co.uk

Quiz
Ai putea fi animal pentru o zi?

Te-ai intrebat vreodata cum ar fi sa te afli in locul prietenului blanos pentru o zi? Cu aceasta ocazie, afli daca ai rezista! :-P

Sondaj

Voua va plac hingherii?