Prezenta acestora este indicata printr-o simptomatologie aparte si poate fi eliminata cu tratamente adecvate.
Cel mai adesea, pasarile se confrunta cu probleme cauzate de paraziti externi din genuri si familii precum Cnemidocoptes, Dermanisidae si Argasidae, care includ, printre altele, acarieni de diferite tipuri si paduchi malofagi.
Acarienii
Acarienii sunt cei mai comuni paraziti externi ai pasarilor. Printre cei mai frecventi se numara parazitii din genul Cnemidocoptes care determina instalarea raiei la pasari. De regula, aceasta boala se manifesta prin prurit si ciugulit care determina caderea penajului la pasarile afectate.
Raia se poate localiza doar la nivelul picioarelor, dar si al intregului corp, si apare cu precadere in lunile calde. Este o boala foarte contagioasa care necesita igienizarea temenica a volierei ori coliviei si a accesoriilor in vederea evitarii unei noi contaminari, dupa finalizarea tratamentului de specialitate.
Alt parazit extern care poate cauza probleme pasarilor de companie este acarianul rosu, problematic in special in lunile de vara. Prezenta lui poate fi determinata de aparitia unor leziuni de mici dimensiuni si a unor iritatii la nivelul pielii pasarilor, ca urmare a pruritului. De asemenea, pasarile infestate cu acarieni rosii sunt apatice si pot avea un apetit scazut.
Paduchii
Paduchii malofagi sunt alti paraziti externi ai pasarilor de colivie. Denumiti si paduchi de pene, acesti paraziti externi se hranesc cu celule ale epidermei. Infestatia cu paduchi malofagi poate fi asimptomatica pana in momentul in care problema devine majora, caz in care pasarile devin agitate si isi ciugulesc penajul, in incercarea de a indeparta parazitii.
Tratamentul malofagozei, boala cauzata de paduchii de pene, include aplicarea de produse antiparazitare, recomandate in cabinetul medicului veterinar. Alte masuri de indepartare a parazitilor externi includ igienizarea temenica a coliviei ori volierei, cat si introducerea unui vas cu nisip in care pasarile de companie se pot scalda pentru a-si intretine penajul.
Capusele
Capusele sunt, de asemenea, acarieni, de aceasta data insa inclusi in familiile Dermanisidae si Argasidae. Sunt paraziti externi hematofagi, astfel ca pot cauza probleme multiple la pasarile infestate, de la anemie si toxicoza la boli diferite rezultate in urma inocularii unor agenti patogeni in sange prin intepatura.
Capusele sunt paraziti externi dificil de indepartat (printre altele, se pot ascunde si rezista fara hrana chiar si 6 luni), astfel ca o interventie cat mai rapida este esentiala. Medicul veterinar va recomanda tratamente cu insecticide sub diverse forme, in cantitati bine determinate. Respectarea instructiunilor este vitala, intrucat un dozaj prea mare poate duce la decesul pasarilor.
Totodata, si in acest caz este recomandata deparazitarea temeinica a colviei ori a volierei pentru a fi evitata o noua contaminare.
Foto: kennedyheightsanimalhosp.ca, vcahospitals.com, lipennysaver.com, hello-melissa.blogspot.com, jamiesparrothelp.wordpress.com