Este insa usor de tratat, cu ajutorul medicamentelor si suplimentelor de acid folic.
Ce este anemia la pesti
Anemia este o afectiune a inimii si vaselor de sange care se manifesta prin cantitatea scazuta de celule rosii, care se gasesc in organismul animalului. Aceasta boala afecteaza mai multe specii de pesti. Spre deosebire de celulele rosii de la mamifere, cele de la pesti au ADN si se pot infecta cu diverse virusuri.
De obicei, pestii au branhii deschise la culoare si inoata mai mult la suprafata apei, in incercarea de a-si procura mai mult aer. Exista insa si situatii in care pestele nu prezinta semne externe de boala si isi mentine acelasi apetit alimentar, insa moare spontan.
Boala progreseaza rapid si, in cazul in care in acvariu sunt mai mult pesti, in decurs de cateva saptamani exista riscul ca toti sa isi piarda viata.
Simptomele anemiei la pesti
Principalul simptom al anemiei este schimbarea culorii branhiilor. Insa, alaturi de acest simptom, pestii bolnavi isi pierd apetitul alimentar, inoata mai incet, in special la suprafata apei, au abdomenul inflamat si prezinta sangerari in anumite parti ale corpului.
La diagnosticare se observa si sangerari in tesutul gras din jurul organelor, dar si organe interne inchise la culoare.
Cauzele anemiei la pesti
Anemia la pesti poate avea mai multe cauze, printre care cele mai frecvente sunt infectiile bacteriene, fungice, virale si parazitare. De asemenea, o alta cauza importanta a anemiei la pesti este si deficienta de acid folic.
In plus, pestii se pot imbolnavi de anemie si atunci cand sunt expusi la cantitati mari de nitrati, care se gasesc in apa. Si infestarea sangelui cu paraziti, precum lipitorile, este o cauza frecventa a anemiei la pesti.
De altfel, lipitorile pot introduce in sangele pestilor si alti paraziti. De obicei, pestii de acvariu se infecteaza prin intermediul altor specimene bolnave sau prin intermediul apei.
Diagnosticul anemiei la pesti
Diagnosticul anemiei la pesti se realizeaza post mortem. In astfel de situatii se poate observa ca splina si ficatul sunt inflamate si congestionate, iar numarul de celule rosii distruse este foarte mare.
Tratamentul anemiei la pesti
Anemia la pesti nu este o afectiune comuna, insa atunci cand apare trebuie tratata cauza acestei anomali. De exemplu, la pestii care sufera de deficienta de acid folic este necesara suplimentarea acestui nutrient.
In cazul anemiilor cauzate de infectii si infestarea cu paraziti, medicul va aplica diverse tratamente medicamentoase alaturi de curatarea riguroasa a acvariului. De asemenea, apa trebuie testata regulat, pentru a echilibra nivelul de nitrati.
Prevenirea anemiei la pesti
Anemia la pesti poate fi prevenita prin asigurarea de conditii igienice corespunzatoare in acvariu. La primele semne de boala, pestele trebuie izolat de ceilalti tovarasi si tratat in functie de cauza afectiunii.
Surse foto: wikipedia.org, fishchannel.com, free-pet-wallpapers.com, softlandmark.com