Modificarea rapida a calitatii apei din acvariu poate provoca stres pestilor, le poate provoca probleme de sanatate sau chiar moartea atunci cand nu stii care sunt valorile corecte pentru gH, kH si pH.
Duritatea generala (gH) vizeaza concentratia de ioni de calciu si magneziu dizolvati in apa. Cand apa din acvariu este prea dura sau prea moale, functionarea organelor interne ale pestilor si fertilitatea icrelor este afectata.
Duritatea carbonica (kH) tine de duritatea temporara a apei si masoara capacitatea de amortizare a apei: puterea de absorbtie si neutralizare a acizilor fara modificarea semnificativa a pH-ului apei. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat fluctuatiile pH-ului sunt mai mici.
Cum poti modifica pH-ul apei din acvariu
Cum modifici gH-ul in acvariu
Pentru a masura duritatea generala in acvariu este necesara achizitionarea unor teste de specialitate, fie indicatoare de hartie, fie instrumente de masurat electronice. O mare parte dintre ele folosesc sistemul de masurare german, cu unitatea de masura OdH, echivalenta cu 17,9mg/l sau parti per milion. Nivelul ideal depinde de nevoile fiecarei specii.
Cresterea gH-ului apei din acvariu
Deoarece toate valorile de duritate ale apei sunt interdependente, modificarea gH-ului poate aduce dupa sine si modificarea kH-ului si pH-ului.
Cand adaugi calcar in acvariu, poti creste duritatea generala, dar acest lucru va fi insotit si de o crestere a valorilor kH si pH. Cand adaugi carbonat de calciu, poti creste valoarea gH influentand doar kH.
Scaderea gH-ului apei din acvariu
Cea mai simpla cale de a scadea gH-ul din apa sunt produsele speciale de acvaristica pentru inmuierea apei, care inlocuiesc ionii de magneziu si calciu cu ioni de sodiu. Metodele mai naturale includ adaugarea de muschi de turba in filtru si adaosul de apa cu osmoza inversa in acvariu.
Cum modifici kH-ul in acvariu
Cel mai important prag pentru valoarea kH-ului este cel de 4,5 OdH, sub care este importanta testarea periodica a pH-ului apei din acvariu. Daca valoarea kH este insa mult mai ridicata, modificarea pH-ului este ingreunata.
Cresterea kH-ului apei din acvariu
Valorea kH-ului poate fi crescuta rapid cu bicarbonat de sodiu, maxim o lingurita la 50 l de apa pentru a ceste cu pana la 4 OdH valoarea duritatii carbonice. Produsele de acvaristica speciale sau o adaugarea unei pietre de aer ce grabeste eliminarea dioxidului de carbon sunt alte metode eficiente.
Scaderea kH-ului apei din acvariu
Micsorarea valorii kH a apei din acvariu poate fi obtinut prin injectarea de dioxid de carbon sau prin adaugarea apei cu osmoza inversa in combinatie cu apa obisnuita, filtrata pentru siguranta pestilor.
Deoarece apa distilata are kH de valoare 0, folosirea ei este recomandata doar de profestionisti care o pot imbonatit cu saruri si alte minerale.
Sursa foto: Typeanimal.com, Fishlore.com, Customfishtank.com