In general, boala se instaleaza la pestii care traiesc in medii insalubre si care au o alimentatie necorespunzatoare.
Descrierea bolii
Boala punctelor albe, Ichthyophtiriaza sau grisul este o afectiune usoara, dar persistenta, care poate fi recunoscuta prin prezenta unor granule de culoare alba pe intreg corpul pestilor din acvariu. In general, punctele albe sunt observabile pe piele si inotatoare, dar se pot instala si pe brahnii, putand provoca sufocarea pestilor. Boala este adesea remarcata in stadiul avansat, atunci cand punctele albe devin vizibile. De fapt, granulele de circa 1 mm in diametru nu sunt altceva decat paraziti inchistati.
Parazitul Ichthyophthirius multifiliis poate ajunge cu usurinta intr-un acvariu cu pesti, prin introducerea unor exemplare bolnave sau a unui echipament infestat. Boala poate deveni periculoasa, intrucat parazitul se inmulteste si se raspandeste rapid. Daca nu este tratata, ichthyophtiriaza va duce la decesul pestilor in 100% din cazuri.

Tratamentul bolii
Boala punctelor albe poate fi tratata relativ usor in primele etape, dificultatea vindecarii crescand pe masura ce grisul avanseaza. O metoda eficienta de a asigura stoparea procesului de infestare a pestilor din acvariu cu protozoarul Ichthyophthirius multifiliis este aceea de a creste temperatura apei.
Pestii tropicali ar putea tolera bine o temperatura de 30 C, care ar trebui mentinuta timp de aproximativ 10 zile pentru ca metoda sa produca efectele scontate. Exemplarele de pesti mai rezistente la temperaturile inalte ar putea tolera o temperatura de 32 C, mentinuta pret de 3-4 zile, dupa care scazuta la 30 C timp de inca 6-7 zile. In acest fel, vei putea indeparta parazitul din acvariu, intrucat Ichthyophthirius multifiliis moare la 32 C.
O alta metoda eficienta de a trata pestii afectati de boala punctelor albe este marirea oxigenarii apei din acvariu. Masura trebuie aplicata in corelatie cu cresterea temperaturii, intrucat cea din urma metoda determina accelerarea metabolismului pestilor si, implicit, necesitatea unei mai bune aerari.
Schimbarea zilnica a unui sfert din cantitatea totala de apa din acvariu va contribui la reducerea numarului de paraziti din interior si va ajuta pestii sa lupte impotriva bolii. Totodata, este recomandata si inserarea unui filtru diatom care sa captureze Ichthyophthirius multifiliis in cele mai mici stadii ale sale (tomite).
O metoda eficienta s-ar putea dovedi si adaugarea de sare (neiodata) in apa de acvariu.
Prevenirea bolii
Intrucat Ichthyophtiriaza este o boala potential periculoasa pentru pesti, ideala este prevenirea instalarii parazitului in interiorul acvariului. In acest sens, la cumpararea unor exemplare noi de pesti, se recomanda plasarea lor intr-un acvariu de carantina timp de aproximativ 3 saptamani, perioada in care vei putea remarca eventuala prezenta a bolii punctelor albe.
Foto: tsamisaquarium.gr, sciencedaily.com, tails.co.nz