Cum descoperi si tratezi intoxicatia cu amoniac la pesti de acvariu
9/991
calendar_month 22 Iun 2012, 00:00
Acumularea de amoniac afecteaza sanatatea pestilor si ii poate chiar ucide, motiv pentru care este important sa stii cum poti evita intoxicatia cu amoniac la pesti de acvariu.

Amoniacul neionizat (NH3) este compusul chimic toxic pentru pesti care provoaca intoxicatia cu amoniac. Un mediu sanatos in acvariu este cel in care se dezvolta bacteriile Nitrosomas si Nitrobacter, microorganisme ce transforma amoniacul in nitriti si nitrati, compusi mai putin toxici pentru pesti decat amoniacul pur. Cauzele intoxicatiei cu amoniac tin si de hranirea excesiva a pestilor, alaturi de folosirea apei de la robinet in acvariu, ce contine cloramine ce cresc nivelul de amoniac din apa.

Cum mentii sanatatea pestilor de acvariu

Simptomele pestilor de acvariu ce sufera de intoxicatie cu amoniac

Primul semn al intoxicatiei cu amoniac la pesti de acvariu este ridicarea acestora la suprafata si respiratia greoaie. Pestii devin apatici, isi pierd pofta de mancare, inainte de aparitia simptomelor si mai grave.

Intoxicatia cu amoniac este cu aedevarat grava atunci cand incepi sa observi schimbarea culorii branhiilor, in rosu sau purpuriu. Semnele rosii, care arata ca si cum pestele ar sangera pot aparea si pe corp si pe inotatoare, iar pestii afectati pot sa zaca pe fundul acvariului.

Daca nivelul de amoniac nu scade cat mai repede in acvariu, pestii cei mai sensibili sufera hemoragii interne, creierul si sistemul nervos sunt afectate puternic, si totul se incheie cu moartea pestilor.

Tratamentul pestilor in caz de intoxicatie cu amoniac

Scaderea pH-ului apei sub valoarea de 7 este prima masura pe care este recomandat sa o iei atunci cand nivelul de amoniac este ridicat. Schimbarea a 25-50% din volumul total de apa este o alta masura rapida si eficienta.

Exista in comert si produse chimice care pot reduce rapid nivelul de amoniac din apa, insa folosirea acestora poate afecta pestii pentru mult timp. Reducerea cantitatii de hrana oferita pestilor este o alta masura ce grabeste reducerea nivelului de amoniac.

Identificarea nivelului de amoniac in apa este simpla cu ajutorul unei truse speciale de acvaristica. Cand nivelul de amoniac a depasit 1mg/l, pestii sunt cu adevarat in pericol. Testarea apei poate fi facuta de 2 ori pe luna, pentru a preveni revenirea problemei in acvariu.

Prevenirea acumularii de amoniac in acvariu

Introducerea unui numar mare de pesti provoaca cel mai des cresterea nivelului de amoniac in apa. Hranirea excesiva contribuie la fel de puternic, iar intr-un acvariu ingrijit, hrana in surplus trebuioe eliminata.

Curatarea acvariului saptamanala, adaugarea de plante si schimbarea partiala a apei o data la 7 zile sunt alte masuri prin care poti mentine nivelul amoniacului scazut in acvariu.

Bacteriile ce consuma amoniac se gasesc cel mai des pe pietrisul de pe fundul acvariului, iar schimbarea lui completa implica un risc mare de intoxicatie cu amoniac. Mai mult, daca achizitionezi pesti pentru prima oara, este indicat sa ceri cel putin cateva pietricele din substratul unui acvariu sanatos pentru a permite dezvoltarea coloniilor de bacterii in noul tau acvariu.

Sursa foto: Petmd.com, Public.asu.edu, Fighterfish.org