Daca ai un acvariu cu pesti de apa dulce sau sarata, familiarizarea cu simptomele si tratamentele pentru paraziti si bolile provocate de aceste organisme este utila, deoarece recunoasterea lor si tratamentul timpuriu previn probleme mai grave de sanatate.
Cum pot fi infectati pestii de acvariu cu paraziti
Cel mai des, infectiile parazitare sunt introduse in acvariu odata cu pestii noi, motiv pentru care toti acvaristii profesionisti recomanda pastrarea unui acvariu de carantina. Parazitii pot fi insa introdusi si prin intermediul unor plante noi sau chiar al mancarii.
Simptomele infectiilor parazitare la pesti de acvariu
In cazul parazitilor externi, acestia sunt adesea vizibili pe corpul pestelui. Corpurile straine pot fi indepartate manual, moment in care este importanta si examinarea branhiilor.
Daca pestele are ochii incetosati sau observi ca are dificultati de respiratie sau se freaca in mod repetat de obiecte din acvariu, motivul poate fi infectia cu paduchi. Zonele rosii si iritate din preajma cozii insotite de obicei de umflaturi sunt un simptom al infectiei cu nematozi, paraziti interni ai pestilor de acvariu.
Pierderea poftei de mancare, apatia sau inotul ciudat sunt alte simptome ale infectiilor parazitare la pesti de acvariu. Se recomanda monitorizarea regulata a aspectului pestilor: punctele albe sau punctele mici aurii sunt alte simptome ale unor boli cauzate de paraziti.
Cum mentii sanatatea pestilor de acvariu
Tratamentul impotriva parazitilor la pesti de acvariu
Cresterea salinitatii apei este o metoda folosita adesea pentru uciderea parazitilor si microorganismelor parazitare din acvariu. Sarea de bucatarie adaugata in apa este insa eficace numai in tratamentul parazitilor care afecteaza pestii de apa dulce. Sare poate fi introdusa in apa progresiv, pana la o doza maxima de 10g/litru, niciodata mai mult. Odata ce parazitii au fost eliminati, salinitatea din apa poate fi scazuta prin schimbarea a 25% din volumul apei din acvariu pe zi.
Albastrul de metil este un alt tratament ce poate fi gasit in magazinele de specialitate, care se foloseste doar in apa dulce. Este eficace impotriva ciupercilor care afecteaza pestii si poate fi folosit la o concentratie maxima de 1ml/litru. Dupa vindecare, eliminarea substantei din apa este identica cu procedura pentru reducerea salinitatii.
Impotriva parazitilor externi, cea mai buna solutie este formolul. Solutia de formaldehida 40% disponibila in comert este diluata in proportie de 20ml la 100 litri de apa si se administreaza pestilor infectati intr-un acvariu separat. Tratamentul dureaza maxim 20 de minute, dupa care pestii pot fi returnati in acvariu.
Daca nu esti sigur ca ai diagnosticat corect infectia parazitara a pestilor din acvariul tau, consulta un veterinar specializat cat mai repede. Tratamentele impotriva parazitilor nu pot imbolnavi pestii sanatosi, dar daca nu ai tratamentul corect, problemele netratate corespunzator la timp pot duce la moartea pestilor.
Sursa foto: Koifishadvice.com, Aquarium-care.com, Plantedtank.net