Cum racesti apa din acvariu vara

1/1024
label Info Pesti autorenew 27 Iul 2012, 00:00
Incalzirea apei in mod excesiv in timpul zilei poate imbolnavi pestii, insa diferentele prea mari de temperatura intre zi si noapte iti afecteaza acvariul si mai mult. Dupa calitatea apei, temperatura este cel mai important factor de care poate depinde sanatatea pestilor, capacitatea lor de a se reproduce si chiar viata lor. Cei mai multi pesti prefera o temperatura a apei intre 25 si 27 C, cu o variatie de la zi la noapte de maxim 2-3 C.

Conditiile de mediu pentru pestii de acvariu

Consecintele incalzirii excesive a apei

Cel mai periculos efect al unei temperaturi ridicate a apei din acvariu este scaderea oxigenarii acesteia. Chiar daca pestii nu sunt deranjati direct de apa putin mai calda, absenta oxigenului ii poate imbolnavi rapid. Riscul oxigenarii insuficiente a apei calde este mai mare in acvariile suprapopulate si in cele cu apa sarata.

Daca temperatura ridicata este insositita si de un exces al substantelor organice din acvariu, obtinut prin hranirea pestilor cu cantitati prea mari de mancare, alegele se dezvolta rapid si devin o alta problema.

2229.jpg

Cum racesti apa din acvariu

Solutia cea mai simpla este achizitionarea unui chiller, dispozitiv ce raceste automat apa din acvariu. In acelasi timp, nu este necesara deconectarea incalzitorului de apa. Cele mai multe dispozitive de acest timp functioneaza automat pe baza termostatului si pot fi utile noaptea, daca temperatura din acvariu scade prea mult.

Cand sistemul de iluminare al acvariului produce caldura excesiv, numarul lampilor poate fi redus, insa doar in functie de necesitatile vietuitoarelor din acvariu. Cei mai multi pesti nu vor fi deranjati, insa anemonele sau coralii pot suferi in absenta luminii.

Acvariile cu filtrare externa pot fi racite relativ usor, insa aceasta solutie nu este recomandata incepatorilor. Plasarea filtrului extern in apa rece sau cu gheata necesita experienta pentru a nu raci apa din acvariu prea mult.

Asezarea unui ventilator al carui curent de aer bate catre acvariu este o alta solutie de racire, insa este necesara verificarea regulata a temperaturii apei pentru a confirma eficienta ei.

Cum previi incalzirea excesiva a apei

Eliminarea temporara a capacului acvariului poate incetini cresterea temperaturii apei din acvariu, insa aceasta masura are afecte mai bune atunci cand este folosita pentru a preveni incalzirea in exces, decat pentru a grabi racirea apei la o temperatura acceptabila.

Pe timpul verii, este foarte important ca acvariul sa nu fie expus direct la lumina soarelui. In mod ideal, acesta nu este incorporat in mobilier si este situat intr-o camera cu draperii groase sau obloane, trase pe timpul zilei.

In cazul folosirii unui chiller, se recomanda ca aparatul sa nu fie inchis intr-un spatiu mic, are nevoie de aceeasi circulatie a aerului ca si un frigider, pentru care nu se recomanda lipirea de perete sau de mobilier.

Sursa foto: Lovingyourpet.co.uk, Juliezickefoose.com, Hubpages.com