Similara herpesului uman, limfocistioza este intalnita mai des la pestii stresati, iar boala evolueaza lent prin dezvoltarea unor excrescente cu aspect asemanator conopidei. In multe cazuri, boala poate desfigura pestii de acvariu fara sa le provoace alte probleme de sanatate, dar simptomele pot impiedica hranirea unor pesti si sunt insotite uneori de infectii bacteriene sau fungice, ce pot pune in pericol viata pestelui.
Intalnita la peste 125 specii de pesti de acvariu de apa dulce sau sarata boala produce cresterea anormala a celulelor pestilor si aparitia excrescentelor si afecteaza cel mai des speciile de pesti ale familiei Ambassidae.
Cum mentii sanatatea pestilor de acvariu

Simptome provocate de limfocistioza
Virusul se raspandeste prin apa sau substrat, astfel incat pestii nu pot fi protejati de ingerarea sau inhalarea lui prin branhii. Formatiunile tumorale de culoare alba cresc treptat pe suprafata pestelui corpului, pana se dezvolta in excrescente cu aspect de conopida, uneori albe, ce pot fi insa si roz.
Boala afecteaza de multe ori mai intai inotatoarele si se poate apoi raspandi. Daca nu sunt localizate aproape de gura sau pe branhii, formatiunile tumorale nu put in pericol viata pestilor, doar aspectul lor.
In cele mai multe cazuri, primele simptome apar in cazul suprapopularii acvariului sau la pestii care sunt stresati de absenta unor conditii optime. Evolutia bolii depinde de raspunsul sistemului imunitar al pestelui. Desi exista tratamente antivirale, aceste nu sunt eficace intr-un numar mare de cazuri, iar solutia cea mai buna pentru peste poate fi izolarea lui de ceilalti.
Dupa ce virusul s-a reprodus suficient in formatiunile tumorale, acestea se pot sparge, eliberand un numar mare de virusi noi in apa din acvariu. Pielea pestilor se cicatrizeaza de obicei destul de rapid, dar daca zona branhiilor a fost afectata, pestii pot suferi din cauza oxigenarii insuficiente.
Diagnosticul unui medic veterinar pentru a confirma infectia cu virusul este bazat pe analiza la microscop a tesutului epitelial al pestilor.
Tratamentul pentru limfocistioza
Chiar daca exista numeroase produse ce sustin ca pot trata eficient limfocistioza, eficacitatea lor variaza in functie de specie si de calitatea apei din acvariu.
Unii acvaristi recomanda izolarea pestelui infectat pana la vindecare, intr-un acvariu secundar unde este ferit de factori de stres. O alta solutie, mai dificil de pus in practica, este izolarea pestilor sanatosi. Perioada in care virusul ramane activ intr-un acvariu este un subiect controversat, iar parerile variaza de la 60 zile pana la 2 ani. Daca iti faci probleme pentru igiena acvariului, o solutie ce pare sa opreasca raspandirea virusului poate fi dezinfectia acvariului cu formalina in concentratie de 10%.
Asigurand pestelui infectat un mediu lipsit de stres si tratamente antibacteriale saptamanale in perioada infectarii, ii poti oferi sanse de recuperare mai bune.
Sursa foto: Fishtanksandponds.co.uk, Reefaquariumtrials.blogspot.com, Aquaworldaquarium.com, Monsterfishkeepers.com