Totusi, in functie de specificul pestilor, dar si pentru a evita ca acestia sa se plictiseasca, este esential sa ii oferi periodic si alte tipuri de hrana.
Pesti omnivori, ierbivori sau carnivori?
Inainte de toate, la achizitionarea unor pesti de acvariu este foarte important sa fii la curent cu tipul de alimentatie pe care il prefera. Daca exista pesti omnivori, precum pestii zebra, la fel de bine ai putea cumpara pesti ierbivori sau unii carnivori, ale caror necesitati alimentare variaza considerabil.
Pestii omnivori consuma atat hrana de origine animala, cat si alimente de origine vegetala, in timp ce pestii ierbivori prefera hrana alcatuita din plante si alge, iar cei carnivori, pe cea formata din insecte, viermi, crustacee, pesti mai mici etc.
Atentie la excesul de grasime
Un alt aspect de care ar trebui sa tii cont in alcatuirea meniului pentru pestii de acvariu este continutul de grasime al hranei oferite. Astfel, este important sa te asiguri ca pestii nu au parte de o alimentatie bogata in grasimi, intrucat acestea le pot provoca probleme severe de sanatate pe termen lung, afectand cu precadere ficatul.
Tipuri de hrana pentru pesti
Chiar daca fulgii sunt cel mai comun tip de hrana pentru pesti, este recomandat ca alimentatia prietenilor din acvariu sa includa si alte feluri de alimente.
Hrana pentru pesti poate fi naturala sau artificiala, cat si vie, proaspata, uscata sau congelata. Pe langa fulgi, asadar, le poti oferi pestilor hrana vie, ca artemia, tubifex, purici de balta si larve de tantar. Recomandate sunt si peletele, incluse in categoria alimentelor uscate, intrucat furnizeaza o bogatie de nutrienti.
Excelenta este si hrana congelata care poate fi pastrata la congelator mult timp (nu mai multa insa de 3-4 luni) si vine adesea sub forma de larve de artemia, tubifex etc. Acest tip de hrana prezinta avantajul de a fi la fel de gustoasa si de hranitoare ca hrana vie.
Alimentele uscate, deshidratate sunt, la randul lor, bune pentru pesti, insa nu la fel de bogate in nutrienti ca hrana vie ori congelata. In magazinele de specialitate vei putea cumpara, de pilda, purici de balta deshidratati.
Pestii se vor delecta si cu alimente vegetale, precum spanac si salata, dar si mazare. Cea din urma, fiarta, zdrobita si decojita, poate fi oferita cu incredere odata la cateva zile pestilor omnivori, cu atat mai mult cu cat le favorizeaza o digestie optima.
Larvele si alevinii vor avea numai de castigat de pe urma unei diete care sa includa galbenus de ou, fiert tare. Este esential ca acesta sa fie trecut in prealabil printr-o sita, astfel incat larvele si alevinii sa se poata infrupta din particulele rezultate.
Tot aleviniilor le pot fi servite euglene verzi si parameci. In ceea ce priveste algele, acestea sunt, de asemenea, importante in alimentatia pestilor.
Foto: joshmadison.net, aqua-fish.net, petsclan.com, maxizoo.ie