Informatii utile despre hrana vie pentru pesti
1/1435
label Info Pesti autorenew 01 Iul 2013, 00:00
Cu toate acestea, hrana vie ar trebuie luata in considerare, la randul sau, datorita beneficiilor pe care le ofera pestilor de acvariu.

De ce hrana vie pentru pesti?

Hrana vie de calitate pentru pestii de acvariu este cu siguranta mai dificil de procurat decat hrana uscata, hrana vegetala sau alimentele pregatite in casa. Totusi, intrucat hrana vie este cea de baza pentru pesti in mediul lor natural, este recomandat ca alimentatia pestilor de acvariu sa includa periodic si asemenea "gustari".

De altfel, este important de stiut ca puietul (alevinii) are nevoie de hrana vie pentru a se dezvolta. Initial, in primele saptamani de viata, alevinii se hranesc cu organisme microscopice, dupa care trec la crustacee mici, oua de insecte, viermi etc.

Atentie, insa: hrana vie poate fi purtatoare de afectiuni si de paraziti care iti pot imbolnavi pestii. De aceea, se recomanda fie achizitionarea de hrana vie de la comercianti de incredere, fie procurarea prin mijloace proprii (din balti, rauri, parauri, iazuri etc. cu apa curata sau cresterea in vase, la domiciliu).

Tipuri de hrana vie pentru pesti

Exista mai multe tipuri de hrana vie pe care o poti oferi pestilor de acvariu. Acestea variaza de la microorganisme la crustacee, insecte si viermi.

Euglena verde

Este un microorganism flagelat, care se gaseste in toate lacurile, dar care poate fi crescut si acasa, pentru ca, ulterior, sa fie oferit alevinilor. Lacurile in care euglena verde se gaseste din abundenta sunt cele colorate in verde inchis.

Pentru a fi crescuta acasa, se recomanda prelevarea unei cantitati mici de apa din lacurile bogate in euglena verda si adaugarea ei intr-un vas cu apa cu extract de turba si supa de carne. La cateva zile, dupa ce apa din vas s-a colorat in totalitate in verde, se preleveaza o cantitate mica de apa de la suprafata, care se trece printr-o hartie de filtru. Aceasta se adauga in acvariu si se clateste cu apa din interior, pentru ca euglenele sa ajunga intr-o cantitate cat mai mare in apa din acvariu.

Artemia

Acest crustaceu de dimensiuni mici traieste in baltile mocirloase formate dupa ploi. Adultii de artemie nu pot fi folositi ca hrana vie, din cauza dimensiunii lor crescute si a carapacei dure, insa larvele sunt ideale atat pentru puiet, cat si pentru pestii adulti.

Artemia poate fi crescuta si acasa, in vase cu apa sarata (se adauga circa 5 linguri de sare la 5 litri de apa). In aceste vase se pun ouale de artemie. Daca li se asigura temperaturi ridicate (25 C), ouale eclozeaza in 24 de ore.

Daphnia

Daphnia sau puricele de balta este un crustaceu mic care se dezvolta in apele statatoare. Este o "gustare" delicioasa pentru pestii de acvariu si, in plus, se hraneste cu reziduurile din bazin, asigurand igienizarea apei. Daphnia poate fi procurata din magazinele de specialitate sau crescuta acasa, in vase de lemn in care s-au adaugat apa, balegar, gainat.

Alte tipuri de hrana vie pentru pesti, bogata in nutrienti, sunt:

- rama
- viermii Enchytraeus albidus
- grindalul
- viermii tubifex
- musculitele de otet
- larvele de tantar

Foto: allaquariuminfo.com, ehow.com, photography-on-the.net, flickr.com, fishchannel.com