Rechinii ca animale de companie
1/1614
label Info Pesti autorenew 14 Nov 2013, 00:00
Si totusi, oameni din lumea intreaga adopta anual specii de rechini de dimensiuni reduse pe care ii cresc in locuintele proprii. Care sunt, insa, cele mai recomandate specii?

La prima vedere, ideea de a avea un rechin pe post de animal de companie pare cel putin bizara, daca nu de-a dreptul periculoasa. Cu toate acestea, exista specii mici de rechini care se pot adapta excelent traiului in acvariu si care nu reprezinta o primejdie pentru potentialii proprietari.

Precautii la achizitionarea unui rechin

Ideea de a avea un rechin ca animal de companie este atractiva, insa nu este deloc recomandat sa o pui in practica daca nu dispui de o experienta considerabila cu alte animale marine, nici daca nu beneficiezi de fondurile necesare ori de spatiul adecvat pentru a creste un rechin, fie el si de dimensiuni reduse.



Rechinii sunt pesti de apa sarata si necesita o ingrijire corespunzatoare, in pofida inteligentei lor si a capacitatii ridicate de a se adapta. In plus, pana si speciile mici de rechini ating dimensiuni considerabile - raportat la clasicele animale de acvariu -, astfel ca un acvariu standard nu va fi suficient pentru a le satisface nevoile.

Specii recomandate de rechini de companie

Exista cateva specii mici de rechini care se bucura de o reala popularitate pentru amatorii de animale de companie ceva mai speciale. Rechinii din familia Orectolobidae sunt unii dintre cei mai apreciati - bineinteles, doar acele specii de dimensiuni reduse, intrucat o parte dintre membrii acestei familii pot atinge lungimi de pana la 3 m!



Poti miza cu incredere pe rechinul covor Eucrossorhinus dasypogon, spre exemplu, o specie mica al carui colorit iti va aminti de cel al tesaturilor care iti impanzesc casa. Pe langa infatisarea interesanta, acest rechin covor este un animal docil si linistit, cu un metabolism lent care il face sa nu aiba nevoie de hrana de mai mult de doua ori pe saptamana.

Un alt membru al genului rechinilor covor pe care l-ai putea transforma in animal de companie este Orectolobus wardi.

O alta familie de rechini pe care ai putea sa o ai in vedere este cea a rechinilor bambus. Aceasta include specii precum Chiloscyllium punctatum (rechinul bambus cu dungi maro) si Chiloscyllium plagiosum (rechinul bambus cu pete albe), care pot fi crescute in captivitate intrucat nu depasesc lungimea de 1 m.

La fel ca fratii lor, rechinii covor, si acestia prefera sa isi petreaca timpul pe fundul Oceanului, respectiv al acvariului, cu conditia ca acesta din urma sa fie suficient de spatios pentru a le permite sa se desfasoare in voie.

Rechinii bambus sunt ceva mai pofticiosi si mai putin docili decat cei covor, astfel ca va fi necesar sa ii hranesti de mai multe ori pe zi, cu peste, creveti etc., pentru a-i mentine sanatosi si fericiti.

Alte specii de rechini care se bucura de popularitate in randul crescatorilor de animale mai putin obisnuite sunt rechinul infirmiera (Ginglymostoma cirratum), rechinul de recif negru (Carcharhinus melanopterus) si rechinul epolet (Hemiscyllium ocellatum).


Sondaj

Ce parere ai despre taiatul aripilor la papagali pentru imblanzire?