Ulterior, nu iti mai ramane decat sa asiguri o alimentatie corespunzatoare carasilor aurii si sa te pui la curent cu detaliile referitoare la ultimele si cele mai importante etape ale reproducerii la carasul auriu.
Alimentatia carasului auriu in perioada imperecherii
Pe durata perioadei de reproducere, cuplul de carasi aurii are nevoie de o dieta specifica, bogata in substante nutritive. Aceasta este vitala, deoarece parintii sanatosi au mai multe sanse sa dea nastere unor urmasi cu o sanatate de fier. De asemenea, o femela de caras auriu bine hranita depune mai multe icre, iar masculul produce o cantitate mai mare de sperma.
Reproducerea la carasul auriu: Sexarea si conditiile optime de imperechere
Din dieta carasului auriu in perioada reproducerii nu ar trebui sa lipseasca, asadar, larve de insecte, creveti micuti si alte alimente similare. Nu uita de legumele verzi, precum spanacul si salata.
Ritualul imperecherii si depunerea oualor
Cuplul de carasi aurii, plasat in acvariul care le ofera toate conditiile necesare unei imperecheri de succes, va avea un comportament specific in perioada reproducerii. Astfel, masculul va incepe sa urmareasca femela, adoptand un comportament aparent agresiv, dar care nu ar trebui sa te ingrijoreze, intrucat este firesc.
In tot acest timp, vei putea observa ca masculul impinge cu botul abdomenul femelei; in acest fel, carasul auriu ajuta femela sa produca icre care, odata depuse, vor fi fecundate de laptii masculului.
Depunerea oualor poate avea o durata de pana la 6 ore. Totodata, in urma eliminarii laptilor, apa din acvariu poate deveni tulbure, cu aspect laptos, din cauza cantitatii prea mari produse de mascul. Nu este cazul sa te ingrijorezi: apa se va limpezi de la sine in decurs de o zi.
Dupa imperechere, cuplul de carasii aurii trebuie mutat in acvariul comun, alaturi de ceilalti pesti.
Aparitia larvelor de caras auriu
La circa 36-72 de ore dupa ce au fost depuse, icrele eclozeaza, iar larvele de caras auriu, mici si lipicoase, se vor agata de peretii acvariului si de plantele din jur, unde vor ramane timp de aproximativ 4 zile.
Dupa ce se desprind de pe plante si geamuri, alevinii vor incepe sa inoate in acvariu. Acum este momentul sa incepi sa ii hranesti, de 4 ori pe zi, cu produse precum microviermi si galbenus de ou fiert tare, bine maruntit. Este important sa le oferi alevinilor mancare din belsug, pentru ca fiecare larva in parte sa se poata hrani corespunzator. In caz contrar, vor aparea diferentele de crestere, care vor face ca alevinii mai mari sa ii manance pe cei mici.
Produsele introduse in apa acvariului vor altera calitatea acesteia, de aceea asigura-te ca igienizezi temeinic vasul in fiecare zi pentru a mentine sanatatea larvelor. Totodata, retine ca temperatura apei din acvariu trebuie mentinuta in jurul valorii de 21 C, iar filtrul trebuie sa aiba un debit redus.

Alevinii vor capata aspect de pesti dupa circa 2 saptamani de la eclozare, insa poate dura pana la 1 an pentru ca micutii carasi aurii sa capete infatisarea si coloritul specifice acestui tip de peste.
Foto: thegab.org, goldfishcareinformation.com, insaneaquatics.com