Reproducerea la carasul auriu: Sexarea si conditiile optime de imperechere

1/1124
label Info Pesti autorenew 09 Nov 2012, 00:00
Detinerea a mai multi carasi aurii duce, in timp, la o decizie fireasca: imperecherea. Pentru ca reproducerea sa fie una reusita, exista anumite reguli si conditii pe care proprietarii de carasii aurii trebuie sa le indeplineasca.

Imperecherea carasilor aurii nu este un demers dificil, atata vreme cat pestii beneficiaza de conditiile optime pentru reproducere. Inainte de toate, insa, se impune stabilirea sexului carasilor aurii dintr-un acvariu, proces care va facilita alegerea perechii ideale pentru reproducere.

Totodata, este important sa retii ca aceasta specie de pesti incepe sa se imperecheze dupa implinirea varstei de 1 an, varsta optima fiind de 3 ani. Nu in ultimul rand, afla ca sezonul de reproducere dureaza din aprilie pana in august, carasii aurii formand perechi in acest sens o data pe luna.

2260.jpg

Sexarea carasului auriu

Un aspect foarte important, premergator unei imperecheri reusite, este sexarea carasilor aurii din acvariu. Astfel, cu scopul de a obtine un cuplu viabil pentru reproducere, exista cateva metode prin care pot fi identificati femelele si masculii din care vei putea alege.

In primul rand, carasii aurii trebuie sa fi atins maturitatea sexuala (varsta de 1 an) pentru ca sexarea sa poata fi realizata. Iata si care sunt criteriile evidente care diferentiaza un mascul de o femela in perioada de reproducere:

- femela are abdomenul mai proeminent, umflat;
- de regula, femela de caras auriu este mai mare si mai rotunda decat masculul (o imagine clara a acestei diferente poate fi obtinuta privind pestii de sus);
- masculul dezvolta o serie de puncte albe (tuberculi de imperechere) pe branhii si pe aripioarele pectorale.

Alegerea perechii potrivite pentru imperechere

Un cuplu perfect de carasii aurii este format dintr-un mascul si o femela cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani. Pestii cu varste mai mici produc adesea icre de dimensiuni reduse, care scad sansele unei fertilizari reusite.

Totodata, masculul si femela ar trebui sa fie din aceeasi varietate de caras auriu. Acest aspect este important, intrucat asigura, in primul rand, sanatatea urmasilor.

Conditiile propice reproducerii la carasul auriu

O imperechere reusita intre doi carasi aurii are loc in anumite conditii. Astfel, este important sa ii asiguri perechii formate (care, la fel de bine, poate include o femela si 2-3 masculi) un acvariu de cel putin 100 litri, dotat in mod corespunzator cu plasa de protectie cu ochiuri mari, un filtru si o piatra de aer. Optional, acvariul pentru reproducere poate contine si cateva plante sub forma de tufa.

Acvariul ar trebui sa contina apa cu o adancime de maximum 40 cm, iar plasa sa nu fie lipita de fundul acvariului. Inaltimea ideala este de circa 25 cm - in acest fel, carasii aurii nu vor avea nicio cale de acces catre icrele de puse pe fundul acvariului, pe care, in alte conditii, le-ar inghiti cu pofta.

Calitatea apei este si ea foarte importanta. Este esential sa adaugi in acvariu apa statuta (3-4 zile) si bine filtrata, cu o temperatura ce nu ar trebui sa depaseasca pragul maxim de 22 grade Celsius.

Surse foto: beckyqin-life.blogspot.com, aquariacentral.com, dreaminthelife.com, aqua-latvia.com

Quiz
Ce caine ti se potriveste?

Pentru a afla cu care rasa de caine esti compatibil .In functie de personalitatea ta te potrivesti cu o anumita rasa de caini.

Sondaj

Ce caracter al animalelor va place?