Tumorile la pesti
1/1593
label Info Pesti autorenew 28 Oct 2013, 00:00
In cele mai multe cazuri, tumorile pestilor sunt inofensive si nu cauzeaza decat neplaceri de ordin estetic. In alte cazuri, insa, tumorile indica prezenta cancerului, cu precadere la speciile longevive de pesti.

Cele mai multe specii de pesti de acvariu nu dezvolta tumori canceroase, intrucat speranta lor de viata este prea redusa pentru a permite evolutia acestei boli.

Trebuie spus ca, desi rechinii sunt pesti cu o speranta de viata generoasa, ei reprezinta singura specie care nu dezvolta niciodata tumori maligne, canceroase.

Tipuri de tumori

Tumorile pestilor se impart atat in functie de natura lor (benigne, maligne), cat si in functie de regiunea corpului in care sunt amplasate.

Astfel, tumorile benigne sunt acele formatiuni inofensive care nu au adesea un impact negativ asupra sanatatii pestilor de acvariu. La polul opus se afla tumorile maligne, care sugereaza prezenta cancerului.

Tumorile, oricare ar fi natura lor, se pot localiza la nivelul intregului organism. In functie de specie, anumiti pesti sunt mai predispusi genetic sa dezvolte tumori in anumite zone ale trupului. Astfel, spre exemplu, pestii koi pot dezvolta tumori la nivelul organelor reproducatoare, in timp ce pestii aurii risca sa dezvolte fibroame si sarcoame, iar xifo - tumori ale pielii.

Exista, de asemenea, tumori care se formeaza la nivelul inotatoarelor si apar, de regula, ca urmare a unei disfunctii tiroidiene.

Simptomele tumorilor la pesti

Simptomele variaza in functie de natura si de locul in care se dezvolta tumorile. Cele mai evidente semne sunt aparitia unor umflaturi sub pielea pestelui, insa tumorile nu sunt intotdeauna vizibile.

Cand tumorile au natura canceroasa, aparitia umflaturilor indica, de regula, faptul ca pestele se afla in stadiu terminal. Alteori, pestele poate muri subit din cauza unor tumori aflate la nivelul organelor interne (deci, invizibile).

Un peste bolnav de cancer va manca mai putin sau deloc si va inota cu dificultate, aceste simptome grabind decesul exemplarului.

Cauzele formarii tumorilor la pesti

Cele mai multe tumori se formeaza ca urmare a predispozitei genetice. Cu toate acestea, formatiunile tumorale pot aparea si in urma unei infectii virale, precum cea cu Iridovirus.

Tratamentul tumorilor la pesti

Atunci cand tumorile sunt benigne, indepartarea lor se poate face pe cale chirurgicala pentru a elimina factorul inestetic, iar pestele se va recupera complet. Cand, insa, tumorile sunt de natura canceroasa, vindecarea este adesea improbabila, in special din cauza faptului ca boala este diagnosticata, de cele mai multe ori, in stadiu terminal.

Asadar, pestii diagnosticati cu cancer inoperabil sau in stadiu avansat/terminal sunt adesea eutanasiati.

Printre tumorile care, descoperite la timp, pot fi tratate cu succes, se numara cele aparute la nivelul inotatoarelor. Pestele are mari sanse sa isi revina daca este pus intr-un acvariu cu apa bogata in iod, intrucat tumorile inotatoarelor sunt cauzate de probleme ale tiroidei.