In ciuda faptului ca multi dintre proprietarii de animalute de companie cheltuie o multime de bani pe cea mai buna hrana disponibila pe piata, unele animalute ar prefera mai degraba sa manance ceea ce mancam noi. Cu toate acestea, anumite alimente pot fi periculoase pentru animalutul vostru de companie producandu-i imbolnaviri mai mult sau mai putin severe. Unele alimente sunt toxice datorita ingredientelor pe care le contin, in timp ce altele devin nocive in urma prepararii, depozitarii inadecvate sau a igienei sarace.
Alimentele toxice
Anumite alimente pot fi periculoase pentru animalutul vostru de companie producandu-i imbolnaviri mai mult sau mai putin severe. Unele alimente sunt toxice datorita ingredientelor pe care le contin, in timp ce altele devin nocive in urma prepararii, depozitarii inadecvate sau a igienei sarace.
Bauturile alcoolice
Etanolul este prezent in bauturile alcoolice si poate fi toxic atunci cand o cantitate exagerata din acesta este ingerata. Animalutele de companie sunt cu mult mai mici decat noi si prin urmare, cantitatile mici de alcool le pot afecta major. Fiti foarte precauti atunci cand consumati bauturi alcoolice si animalutele voastre sunt in preajma. Starea toxica poate fi insotita de o larga varietate de semne si poate produce chiar si moartea pisicii voastre. Simptomele intoxicatiei pot fi reprezentate de mirosul de alcool al respiratiei animalutului vostru, mers vaccilant, ezitant, modificari de comportament, stare de excitatie sau de depresie, urinare frecventa, diminuarea ratei respiratorii sau stop cardiac si moarte.
Merele, caisele, ciresele, piersicile si prunele
Ingestia unor mari cantitati de lujeri, seminte si frunze ale acestor fructe poate fi toxica. Acestea contin un compus de tip cianura, iar semnele intoxicatiei sunt reprezentate de neliniste (anxietate), pupile dilatate, respiratie dificila, hiperventilatie si soc.
Avocado
Frunzele, fructul, scoarta si semintele de avocado au fost raportate ca fiind toxice. Compusul toxic existent in avocado este „persina”, care este un derivat de acid gras. Simptomele intoxicatiei sunt reprezentate de respiratia dificila, distensie abdominala, acumulari anormale de fluide in cavitatea toracica, abdominala si pericardica (sacul din jurul inimii). Cantitatea necesara pentru a produce aparitia simptomelor clinice caracteristice starii toxice este in prezent necunoscuta. Luand in considerare cele mentionate anterior, nu va hraniti animalutul de companie cu niciunul dintre componentele plantei avocado.
Praful de copt si bicarbonatul de sodiu
Praful de copt si bicarbonatul de sodiu sunt ambii agenti de fermentatie. Un agent de fermentatie este un ingredient frecvent prezent in produsele pregatite prin coacere, agent ce produce un gaz cu rolul de a creste aluatul. Praful de copt este format din bicarbonat de sodiu si un acid cristalizat, de regula fosfatul acid de calciu, crema de tartar, fosfatul acid de calciu, sulfatul de aluminiu si sodiu sau un amestec al celor trei. Ingerarea unor mari cantitati de bicarbonat de sodiu sau de praf de copt poate conduce la modificari ale electrolitilor (scaderea potasiului si a calciului si/sau cresterea sodiului), insuficienta cardiaca congestiva sau spasme musculare.
Ciocolata
Ciocolata, in afara de faptul ca are un continut ridicat in grasimi, contine cafeina si teobromina. Acesti doi compusi sunt stimulenti ai sistemului nervos si pot fi toxici pisicii voastre, daca sunt ingerati in cantitati mari. Continutul in cafeina si teobromina variaza in functie de tipul de ciocolata. De exemplu, ciocolata alba are cea mai mica concentratie de cafeina si teobromina, in timp ce ciocolata de menaj sau boabele de cacao au concentratiile cele mai crescute. In functie de tipul de ciocolata ingerat si de cantitatea consumata, pot aparea diferite probleme. Continutul crescut in grasimi al ciocolatei poate induce varsaturi si posibil, diaree. Odata ce sunt ingerate cantitatile necesare aparitiei starii toxice, efectul stimulant al cafeinei si teobrominei devine evident. Astfel, puteti sesiza neliniste, hiperactivitate, spasme musculare, urinare frecventa si uneori, respiratie dificila si accelerata. De asemenea, se poate constata o crestere a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. Convulsiile pot fi sesizate in cazurile grave.
Cafeaua (macinata si boabe)
Pisicile care mananca cafea macinata sau boabe se pot alege cu o intoxicatie cu cafeina. Simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele intalnite in intoxicatia cu ciocolata si pot fi la fel sau chiar mult mai grave decat acelea.
Alimentele grase
Alimentele consistente si grase sunt preferatele pisicilor. Ele intra adesea in posesia lor in momentul in care le oferiti voi drept recompensa, resturile de la masa sau atunci cand ele si le procura singure din cosul de gunoi. Aceste alimente grase pot produce pancreatita. Semnele pancreatitei, de regula, includ un debut acut de varsaturi, uneori diaree si durere abdominala. Durerea abdominala este adesea evidentiata de pozitia cocosata, cifozata a pisicii sau de indurarea abdomenului atunci cand pisica este apucata din regiunea respectiva. Starea pisicii se poate agrava rapid, de cele mai multe ori aceasta necesitand o terapie intensiva cu fluide si antibiotice.
Produsele lactate
Produsele lactate nu sunt foarte periculoase, dar pot crea probleme din doua motive. Unul este continutul lor crescut in grasimi si ca alte alimente cu continut crescut in grasimi, prezinta un risc crescut de a produce pancreatite. Al doilea motiv este ca animalutele de companie digera greu produsele lactate din moment ce lor le lipsesc enzima necesara pentru digerarea lactozei. Aceasta problema afecteaza anumite animalutele mai mult decat pe altele producand balonament abdominal si diaree. Cantitatile mici de iaurt simplu sau branza sunt tolerate de majoritatea cainilor si pisicilor, dar este mai sigur sa evitati produsele lactate in general.
Strugurii si stafidele
In Statele Unite, pana in prezent, circa 10 caini intoxicati cu struguri si stafidele au fost oficial raportati la ASPCA Animal Poison Control Center. Cantitatea ingerata de struguri sau stafide a fost undeva intre 250-1000 g, iar cainii care au consumat aceste cantitati mari au dezvoltat insuficienta renala. Tratamentul agresiv si uneori prelungit poate fi necesar pentru a da cainelui afectat o sansa reala de a supravietui; fara tratament, animalutul poate muri. In ciuda testarilor efectuate, motivul aparitiei insuficientei renale si cantitatea necesara pentru producerea starii toxice raman necunoscute. Pentru un moment, orice caine sau pisica care ingera cantitati mari de struguri sau stafide vor trebui tratate agresiv, asa incat contactati-va imediat medicul veterinar daca ingestia s-a produs.
Nucile de macadamia
Nucile de macadamia, cunoscute si ca nucile de Queensland sau australiene, pot fi toxice. Mecanismul toxicitatii acestor nuci este un mister. Cu toate acestea, s-a observat ca o cantitate relativ redusa (6-40 nuci) a produs semne severe ale intoxicatiei la caine. Cainii manifesta slabiciune, depresie, varsaturi, dificultati in mers, tremuraturi, durere abdominala, schiopaturi, rigiditate si/sau gingii decolorate. De regula, simptomele dispar in 12-24 de ore.
Mancarea stricata sau mucegaita
Pisicilor le place sa scormoneasca prin cosul de gunoi. Problemele medicale isi fac aparitia atunci cand gunoiul contine mancare mucegaita sau stricata. In afara de toxiinfectia alimentara, unele animalute pot prezenta tremuraturi asociate ingestiei anumitor mucegaiuri.
Nucsoara
Poate nu realizati, dar cantitatile crescute de nucsoara pot fi toxice, chiar fatale. Mecanismul toxic al acestui ingredient nu este foarte bine inteles. Semnele intoxicatiei includ tremuraturi, convulsii, simptome nervoase sau moartea.
Ceapa si usturoiul
Cainilor si pisicilor le lipseste enzima necesara pentru a digera adecvat ceapa si acest lucru poate avea ca rezultat productia de gaze, varsaturi, diaree sau tulburari gastrointestinale grave. Daca sunt ingerate cantitati mari de ceapa sau usturoi sau daca ceapa este prezenta in hrana zilnica a pisicii voastre, globulele rosii ale sangelui (hematiile) pot deveni fragile, lizandu-se cu usurinta. Acest lucru se datoreaza ingredientului toxic prezent in ceapa si usturoi, tiosulfatul. Simptomele pot aparea imediat dupa ingestia cepei sau cateva zile mai tarziu. In ceea ce priveste usturoiul, animalutul vostru va trebui sa ingere cantitati mari din acesta inainte ca semnele starii toxice sa fie observate. Daca pisica consuma multa ceapa sau usturoi si nu primeste niciun tratament, anemia severa si chiar moartea se pot produce. Toate formele (cruda, deshidratata, prajita, pudra sau din compozitia condimentelor) in care se poate gasi ceapa sau usturoiul pot produce probleme. Cea mai comuna sursa de intoxicare cu ceapa pentru pisici este mancarea umana pentru bebelusi. Unele dintre produsele alimentare pentru bebelusi sau copii contin pudra de ceapa adaugata pentru gust. Atunci cand pisicile sunt hranite in mod constant cu astfel de produse alimentare, semnele intoxicatiei pot aparea. Multe persoane utilizeaza pilulele pe baza de usturoi ca mijloc „natural” de control al puricilor. Continutul in usturoi al acestor pilule este scazut, dar, daca este ingerata o cantitate mare de pilule deodata, intoxicatia se poate produce.
Drojdia de panificatie
Atunci cand sunt ingerate, aluatul de paine sau drojdia de panificatie vor „creste” in stomac ca si cum ar fi lasate la dospit. Pe masura ce aluatul creste si fermenteaza, are loc productia de alcool. Exista doua probleme legate de drojdia de panificatie. Cea mai mare problema este ca deseori, aluatul creste de mai multe ori in dimensiune decat volumul lui initial, destinzand fortat stomacul animalutului. A doua problema se datoreaza compusului alcoolic, care poate provoca „intoxicatia cu alcool”. Astfel, se pot constata simptome ca varsaturi, regurgitari, disconfort abdominal, letargie, depresie sau dilatatie gastrica.