Cauzele care produc alopecia la pisici se pot incadra in trei categorii: alopecia cu prurit (mancarimi la nivelul pielii), alopecia fara prurit si alopecia psihogena (cauzata de comportamentul pisicii). Diagnosticul corect poate implica analize si teste multiple, ce pot necesita vizite multiple la medicul veterinar.
Alopecia cu prurit
Cand pisica sufera mancarimi puternice la nivelul pielii, scarpinatul si linsul excesiv pot cauza pierdea blanii, in zonele afectate.
Cele mai des intalnite cauze sunt alergiile, ce pot viza atat dieta pisicii, factorii de mediu si paraziti (alergia la purici). Infectiile micotice sau cele bacteriene la nivelul pielii sunt alte cauze ce pot duce la pierderea blanii in anumite zone, alaturi de dermatita.
Alopecia fara prurit
Cand cauza nu poate fi identificata la nivelul pielii, problemele de sanatate ale pisicii pot fi mai grave. In cel mai fericit caz, caderea blanii este o reactie la un tratament medicamentos. Boli mai grave ce pot cauza caderea blanii sunt hipertiroidismul, hipercorticismul (boala Cushing), dar femelele isi pot pierde o parte din blana si dupa ce nasc.
Alopecia fara prurit mai poate fi provocata si de probleme hormonale, caz in care blana se rareste rapid in zone mari pe corpul pisicii (intalnita mai des la pisicile sterilizate). In alte cazuri, pisica sufera de alopecia areata, boala autoimuna, in care problema se rezolva cel mai des de la sine.
O alta cauza a alopeciei fara prurit pot fi arsurile solare, observate in special la pisicile fara blana si la cele cu blana foarte scurta. Chiar si pisicile de apartament pot suferi arsuri solare care provoaca alopecie, atunci cand petrec foarte mult timp nemiscate in lumina directa a soarelui (dormitul pe pervaz).
Alopecia psihogenica (linsul excesiv al blanii)
Daca toate cauzele fizice au fost excluse de analize amanuntite ale medicului veterinar, diagnosticul corect este alopecia psihogenica, caderea blanii cauzata de linsul excesiv, pe fond nervos. Aceasta afectiune este provocata adesea de stres puternic si constant, cum este mutarea domiciliului, si se manifesta printr-un interes excesiv pentru igiena prin lingerea blanii in mod excesiv, lucru ce cauzeaza caderea parului.
Acest tip de comportament poate deveni compulsiv si dupa disparitia factorului care a provocat stresul initial, iar pentru unele pisici se recomanda medicamente antidepresive si anti-anxietate. Tratamentul tine de obicei 12 saptamani, dar unele pisici au nevoie sa il continue pe termen nedeterminat.
In cazurile mai usoare, obiceiul pisicii de a-si linge excesiv blana poate fi tratat cu terapii comportamentale (distragerea atentiei pisicii atunci cand se linge excesiv) sau chiar instalarea unui guler special. De cele mai multe ori se recomanda ignorarea aparenta a comportamentului, deoarece reprosurile si pedepsele pot agrava cauzele care fac pisica sa se linga excesiv.
Pentru a limita efectele alopeciei la pisici, se recomanda consultarea unui medic veterinar imediat dupa depistarea problemei. Cu cat tratamentul este aplicat mai rapid, cu atat sansele pisicii de a-si recupera rapid blana pierduta fara alte complicatii sunt mai mari.
Sursa foto: 24ur.com, Academic.ru, Vet.utk.edu