In multe cazuri, astmul apare la pisica dupa ce patrupedul sufera deja de bronsita alergica. Aceasta problema poate afecta toate rasele de pisici, de obicei intre varsta de 2 si 8 ani, dar apare uneori mai des la Siameza.
Cele mai multe atacuri de astm sunt cauzate de iritantii din aer, motiv pentru care este importanta depistarea substantelor care provoaca atacuri de astm pisicii. Boala poate fi agravata si de diferite infectii pulmonare cauzate de bacterii sau paraziti.
Cauze
Medicul veterinar nu poate depista intotdeauna cauzele inflamatiilor la nivelul sistemului respirator care produc atacurile de astm. Pisicile sunt insa sensibile la aceiasi alergeni ca si oamenii ce sufera de astm: spray-uri pentru parfumarea aerului, fixativ, praf si fum, de tigara, de lemne si de betisoare parfumate.
Chiar si asternutul din litiera poate produce praf care declaneaza atacurile de astm ale pisicii. Animalul poate fi sensibil si la deodorante, parfumuri si polen.
Daca pisica este obosita sau temperatura corpului sau este foarte ridicata sau foarte scazuta, riscul de atacuri de astm este mai ridicat. Daca nivelului stresului creste in casa, pisica poate fi afectata si devine mai sensibila la boala.
Pisica are alergie: Cum descoperi si tratezi alergiile pisicilor
Simptome
Daca depistezi problema de la inceput si elimini alergenii din mediul de viata al pisicii, riscul de cronicizare al astmului este mai scazut. Cele mai des intalnite simptome sunt tusea productiva, stranuturile in exces si dificultatile de respiratie, ce variaza de la respiratia zgomotoasa pana la respiratia cu gura deschisa.
O pisica ce sufera de astm poate deveni letargica, poate respira mai rapid la un efort redus si poate suferi de slabiciune sau letargie. In timpul atacurilor de astm, pielea mucoaselor, in special a gingiilor, se poate albastri usor, semn ca pisica nu inhaleaza suficient oxigen.
Unele pisici adopta o pozitie cocosata sau isi lipesc pieptul de podea, simptom comun cu cele intalnite la boli respiratorii mai grave, inclusiv edem pulmonar.
Tratament si ingrijire
Diagnosticul este pus de medicul veterinar dupa analize de sange si urina si o analiza fizica detaliata. Tratamentul poate fi inceput pe loc in cazurile acute si pisica are uneori nevoie chiar de spitalizare.
Spre deosebire de tratamentul pentru astm la oameni, pisicile nu raspund bine la antihistaminice sau medicamente care reduc tusea. Tratamentul corect include corticosteroizi, dar cel mai important aspect poate fi chiar prevenirea atacurilor de astm.
Curatarea aerului de aerosolii din spray-uri este recomandata, alaturi de evitarea uscarii excesive a aerului. Aerul cu un nivel prea scazut al umiditatii irita si mai mult caile respiratorii ale pisicilor. Medicul veterinar poate recomanda si o alimentatie speciala, deoarece ingredientele din unele tipuri de mancare uscata pot contribui la declansarea atacurilor de astm la pisici.
Sursa foto: Supercatcare.com, Livestrong.com, Fanpop.com, Petwellbeingblog.com