Aceasta boala este intalnita atat la animalele salbatice, cat si la cele domestice. Pseudoturbarea a fost descoperita in 1902 de catre Aladar Aujeszky, un medic veterinar din Ungaria.
Boala lui Aujeszky este mai des intalnita in randul pisicilor care locuiesc la curte, in mediul rural si in jurul fermelor.
Cauzele bolii Aujeszky
Pseudoturbarea este cauzata de un virus din familia Herpesviridae care se localizeaza in sistemul central nervos si in ganglionii limfatici.
Principala cauza a bolii Aujeszky este consumul de carne infectata de porc sau sobolani. Boala este mai frecventa in sezonul rece, atunci cand se sacrifica porcii.
Simptomele bolii Aujeszky
Pisica care sufera de pseudoturbare isi schimba brusca comportamentul, isi tine spatele curbat, sta retrasa, saliveaza abundent, vomita, isi pierde pofta de mancare si are un miorlait ragusit. Pe masura ce boala evolueaza, pisica incepe sa geama de durere, miorlaitul devine tot mai slab, are pulsul rapid si o temperatura corporala crescuta si are papilele dilatate.
De asemenea, nu mai este agresiva. In unele cazuri, pisica se confrunta cu o mancarime severa, in special in zona capului si gatului, ceea ce face ca animalul sa se scarpine intens, uneori chiar pana la automutilare. In plus, la unele pisici, pseudoturbarea se manifesta si prin paralizia laringelui si faringelui.
In ultima faza a bolii, pisicle intra in coma. Pseudoturbarea este o afectiune care progreseaza rapid, iar decesul survine in maxim 48 de ore de la declansarea simptomelor.
Boala nu are tratament si se vindeca in cazuri foarte rare. Pseudoturbarea este o boala infectioasa extrem de contagioasa, care se transmite rapid prin contact direct. De obicei, virusul este prezent in zonele nazale.
Diagnosticul bolii Aujeszky
Atunci cand o pisica prezinta simptomele de mai sus este foarte posibil ca ea sa sufere de boala lui Aujeszky. Pentru a confirma diagnosticul sunt necesare teste de laborator.
Tratamentul bolii Aujeszky
Pana in prezent nu s-a descoperit niciun medicament eficient pentru tratarea bolii Aujeszky. Se pot realiza vaccinuri profilactice, care au insa o durata de protectie scurta.
Prevenirea bolii Aujeszky
Deoarece nu exista tratament, trebuie acordata o atentie deosebita prevenirii acestei infectii, prin excluderea din hrana pisicii a carnii de porc. Daca exista insa proprietari care ofera astfel de carne pisicilor, este bine ca acestia sa o fiarba sau sa o friga inainte de a o oferi animalului.
De asemenea, pisica nu trebuie hranita sub nicio forma cu carne cruda de vita.
In plus, porcii trebuie sa fie crescuti in conditii igienice si sa li se inspecteze regulat starea se sanatate, iar spatiile in care locuiesc sa fie dezinfectate frecvent.
Proprietarii de pisici nu trebuie sa-si lase felinele sa ajunga in locurile cu porci sau sa consume animale moarte.
Surse foto: whatafy.com, cheapethniceatz.com, animalpictures123.org