Bolile zoonotice ascunse in litiera pisicii
1/1550
label Info Pisici autorenew 30 Sep 2013, 00:00
In cazul felinelor de companie, litiera prezinta cele mai mari riscuri, putand adaposti bacterii, protozoare si paraziti care, in lipsa unei igiene corecte, pot cauza boli amenilor.

Salmoneloza

Salmoneloza este o infectie bacteriana comuna care se manifesta prin diaree, febra si dureri abdominale, instalate de 1-3 zile dupa infectarea cu agentul patogen. De regula, afectiunea nu necesita tratament, insa exista si cazuri in care persoanele afectate au nevoie de spitalizare, cu precadere din cauza deshidratarii sau din cauza faptului ca infectia afecteaza organele interne.

Bacteria Salmonella, raspunzatoare de instalarea acestei afectiuni, se poate afla in fecalele pisicii, in special in excrementele felinelor care consuma carne cruda sau vaneaza.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este cea mai cunoscuta afectiune transmisibila de la pisica la om si este cauzata de un parazit, denumit Toxoplasma gondii. Felina se imbolnaveste dupa ce consuma prada (soareci etc.) infestata cu acest parazit.

Cand parazitul atinge forma de oocist, boala devine transmisibila la om si alte animale, oocistii fiind eliberati prin fecale. De regula, toxoplasmoza nu este periculoasa, insa poate devine o afectiune cu consecinte grave in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit, precum femeile insarcinate. In cel din urma caz, infectia cu Toxoplasma gondii risca sa duca la avort sau la malformatii congenitale.

Leptospiroza

Afectiunea, produsa de bacterii din genul Leptospira, este cauzata de contactul cu urina pisicii. Simptomele sale numara febra, frisoane, voma, dureri musculare, diaree si poate duce chiar si la insuficienta hepatica ori renala.

Din fericire, leptospiroza este o boala rara, care apare in general doar la pisicile care vaneaza sobolani ori soareci purtatori ai agentului patogen.

Toxocaroza

Toxocaroza este cauzata de Toxocara cati - un vierme parazit ale carui oua se pot regasi in fecalele pisicii de companie. Boala poate fi asimptomatica sau include manifestari precum tuse, febra, dureri abdominale, iritatii ale pielii, marirea ficatului, noduli limfatici, vedere incetosata etc.

Prevenirea bolilor zoonotice

Bolile zoonotice pot fi prevenite printr-o serie de masuri care includ:

- vizitele regulate la medicul veterinar pentru a verifica starea de sanatate a animalului de companie;
- vizita la medicul veterinar inainte de a introduce o pisica in locuinta, in vederea asigurarii ca animalul este perfect sanatos si nu este purtator de boli;
- o igiena corecta la manevrarea litierei pisicii;
- spalarea mainilor dupa fiecare contact cu nisipul din litiera;
- dezinfectarea saptamanala a litierei;
- absenta carnii crude din alimentatia pisicii si interzicerea vanatului;