Ce inseamna a￯￯normala￯￯ la pisici?

5/538
label Info Pisici autorenew 08 Iul 2010, 00:00
Temperatura corpului

Temperatura corpului la animale este luata rectal. Temperatura normala a corpului pentru o pisica este de la 37.7 grade Celsius pana la 39 de grade Celsius. Daca animalul vostru are o temperatura mai mica de 37.2 sau peste 40 grade Celsius, contactati medicul veterinar imediat.

Culoarea membranei mucoase

Mucoasa cea mai des examinata este cea gingivala. Culoarea ei este un bun indiciator al circulatiei sangvine si al oxigenarii tisulare locale. Daca animalul vostru are gingiile pigmentate, indicat ar fi sa examinati si mucoasa oculara, care poate fi, de asemenea, un bun indicator de culoare al mucoasei.

Gingiile pale, albe, albastre sau galbene sunt motive de ingrijorare si trebuie sa va adresati imediat medicului veterinar.

Timpul de reumplere capilara

Aplicati presiune pe gingie pentru un moment si apoi luati degetul. Zona pe care ati exercitat presiune ar trebui sa se albeasca si apoi sa revina rapid la culoarea normala, rozalie.
Acest test este denumit ca timp de reumplere capilara si este o metoda de evaluare a circulatiei.
Durata normala a timpului de revenire la culoarea normala a gingiilor este de 1 - 2 secunde. Daca durata este mai mica de 1 secunda sau mai mare de 3 secunde, este recomandata ingrijirea veterinara.

Pentru a vedea pe propria piele,  faceti un test rapid de reumplere capilara. Apasati pe varful unghiei. Pielea roz de sub unghie se va albi. Cand nu mai presati degetul, pielea va reveni rapid la culoarea normala.

Pulsul

Bataile inimii pot fi simtite pe partea stanga a pieptului,  in zona in care cotul ridicat atinge pieptul. Animalul de companie ar trebui sa fie calm si linistit. Puneti mana pe acesta zona de la piept si simtiti bataile inimii. Puteti utiliza, de asemenea, un stetoscop, daca aveti unul. Numarati bataile timp de 15 secunde si  inmultiti-le cu 4.

Daca nu se pot determina bataile inimii, puteti incerca sa  determinati pulsul. Cel mai usor este sa luati pulsul de la artera femurala.  Aceasta artera se simte cel mai bine in interiorul piciorului din spate, in zona inghinala. Puneti  doua degete ridicate pe partea interioara a coapsei animalului si miscati incet degetele pana cand detectati pulsul.

Pisicile au de obicei pulsul  intre 160 - 220 batai pe minut. Daca animalul vostru are pulsul in afara valorilor normale, contactati medicul veterinar.

Frecventa respiratorie

Stabilirea numarului de respiratii pe minut si a modului de respiratie pot fi foarte importante in caz de urgenta. Aflati rata respiratiei normale si modul in care trebuie facuta pentru animalele de companie.

Numarati de cate ori respira animalul vostru intr-un minut. Un moment bun pentru a observa rata respiratiei normale este atunci cand animalul este adormit. Rata normala respiratorie la o pisica este de 20 - 30 respiratii pe minut.

Determinarea modului de respiratie este de asemenea important. Pisicile nu ar trebui sa gafaie. Daca pisica voastra incepe sa gafaie, iar cauza nu este un eveniment inspaimantator sau stresant, consultati imediat medicul veterinar.

Intr-o respiratie normala, pieptul se mareste, pentru ca aerul sa intre in piept, apoi se micsoreaza, pentru ca aerul sa iasa din piept. Expiratia nu necesita efort. Daca observati ca animalul vostru foloseste muschii abdominali la respiratie, facand zgomote puternice, tinand respiratii superficiale, gafaind excesiv sau daca expiratia pare a fi dificila, consultati imediat medicul veterinar.

Daca nu sunteti sigur ca animalul respira, puneti o oglinda in fata gurii si a nasului animalului. Daca vedeti condens pe oglinda, animalul respira.

Speram ca, sfaturile noastre cu privire la ce inseamna normal pentru viata unei pisici sa va fi ajutat. Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa cereti sfatul medicului nostru veterinar, fie printr-un email la office@animale.ro, fie prin accesarea categoriei Sfaturi!