Cistita acuta la pisici
2/298
calendar_month 18 Feb 2009, 00:00
Prezentare generala
Cistita acuta reprezinta o inflamatie a vezicii urinare. La pisici, cistita acuta nu are, de regula, un caracter infectios, iar cauza cea mai frecventa a simptomelor de tract urinar inferior la aceasta specie este cistita idiopatica felina (FIC - Feline Idiopathic Cystitis), cu cauza necunoscuta. In plus fata de cistita idiopatica felina, exista si alte cauze ale cistitei acute: • Cistita bacteriana. Aceasta forma este mai putin intalnita la pisicile tinere si de varsta medie. Majoritatea cazurilor de cistita bacteriana sunt „ascendente", ceea ce inseamna ca bacteriile ce ataca vezica urinara provin de la tractul intestinal propriu al pisicii si „urca" la nivelul vezicii urinare pornind de la perineu (pielea din jurul anusului) prin intermediul uretrei ajungand in cele din urma in vezica.
• Pietrele vezicii urinare, de obicei struviti sau oxalati de calciu
• Tumorile vezicii urinare, desi destul de rare la pisici
• Tulburarile sistemului nervos care impiedica pisica sa-si goleasca complet vezica urinara
• Unele boli cum ar fi diabetul zaharat, boala Cushing, precum si medicamentele pe baza de sau de tipul cortisonului si citostaticele supreseaza sistemul imunitar predispunand la aparitia cistitelor.
Ce ar trebui sa urmariti
• Sange in urina (hematurie)
• Urinare dificila
• Cresterea frecventei urinarii
Diagnosticul
Testele de diagnostic sunt necesare pentru a recunoaste cistita acuta si pentru a exclude alte boli. Testele pot include: • Medicul tau veterinar va obtine un istoric medical complet si va efectua o examinare fizica aprofundata a pisicii tale, incluzand palparea transabdominala pentru a evalua vezica urinara. Istoricul medical va include intrebari legate de statusul reproductiv (intact d.p.d.v. sexual sau castrat), precum si intrebari despre modificarile in consumul de apa si in modul urinarii, apetit, pierderea in greutate, boli anterioare si medicatia precedenta.
• Analiza de urina pentru a evalua prezenta leucocitelor (celulele albe ale sangelui), hematiilor (celulele rosii ale sangelui) si cristalelor. Observarea la microscop a bacteriilor din urina este o constatare utila intr-o proba de urina corect recoltata si manipulata, dar absenta bacteriilor nu exclude o posibila infectie a tractului urinar. Descoperirea unei urini extrem de alcaline (pH mare) creste, de asemenea, suspiciunea unei infectii a tractului urinar.
• Examenul bacteriologic cu antibiograma urinii este efectuat pentru a identifica agentul patogen (in general, E. coli, Proteus, Staphilococcus sau Streptococcus) daca este suspectata o cistita bacteriana. Urina pentru examenul bacteriologic trebuie sa fie obtinuta prin cistocenteza (recoltarea urinii cu ajutorul unui ac steril care traverseaza peretele abdominal pana in vezica urinara) sau prin cateterism sau sondaj (colectarea urinii prin intermediul unui cateter sau a unei sonde trecute printr-o tehnica sterila prin uretra pana in vezica urinara), pentru a asigura interpretarea adecvata a rezultatelor.
Tratamentul
• Pisicile cu cistita idiopatica felina, de regula, isi revin la normal in circa 5-7 zile, indiferent de tratamentul administrat.
• Tratamentul cistitei idiopatice feline poate include o scurta cura cu corticosteroizi pentru a incerca reducerea inflamatiei de la nivelul tractului urinar.
• O cura cu antibiotice este frecvent prescrisa pentru tratarea cistitei. Daca cistita bacteriana a fost confirmata, o cura cu antibiotice de circa 2-3 saptamani este principalul tratament.
• In cazul cistitei bacteriene, rezultatele antibiogramei pot fi utile in alegerea antibioticului potrivit. Cu toate acestea, unele antibiotice (ex. penicilina) sunt excretate pe la nivel renal, astfel ca ele ating concentratii foarte crescute in urina. Astfel de antibiotice pot fi eficiente in tratamentul infectiilor bacteriene ale tractului urinar, chiar si atunci cand testele de sensibilitate (antibiogramele) indica altceva.
• O investigare a cauzelor predispozante (ex., uroliti, tulburari ale sistemului nervos, tumori ale vezicii urinare, etc.) este necesara si justificata in cazul pisicilor cu episoade repetate de infectie bacteriana a tractului urinar.
Ingrijirea la domiciliu si preventia
Administrati-i orice medicament intocmai in modul in care vi-a fost prescris de medicul vostru veterinar. Momentele cele mai bune pentru a-i administra pisicii tale medicamentele este dimineata si/sau seara. Oferiti-i accesul nelimitat la apa proaspata si potabila. La cazurile confirmate cu cistita bacteriana, examenul bacteriologic ar trebui efectuat la 5-7 zile dupa incheierea curei cu antibiotic pentru a fi siguri ca infectia tractului urinar a fost eliminata. Testele suplimentare de diagnostic pot fi recomandate pentru a identifica factorii predispozanti daca animalutul vostru nu raspunde adecvat la tratament. Cistita este dificil de prevenit, mai ales in cazul cistitei idiopatice feline. Asigurati-i accesul nelimitat la apa proaspata si curata si asigurati-va ca animalutul vostru de companie are suficiente oportunitati sa urineze. Daca este posibil, evitati tratamentul cu corticosteroizi (medicamentele de tipul cortizonului) care pot predispune la dezvoltarea unei infectii.