animale.ro  »  Pisici  »  Info Pisici  »  Colesterol ridicat la pisici: cum tratezi hiperlipidemia

Colesterol ridicat la pisici: cum tratezi hiperlipidemia

1/1296
calendar_month 29 Nov 2012, 00:00
Hiperlipidemia la pisici nu are aceleasi simptome ca in cazul oamenilor, iar acumularea de colesterol nu provoaca infarct sau alte probleme cardiace, dar poate afecta pisica in alte moduri neplacute si poate duce la aparitia unor complicatii fatale.

Afla care sunt simptomele si cauzele ce pot provoca hiperlipidemia la pisici, alaturi ce modurile in care poti ajuta animalul sa se insanatoseasca.

Cum faci ca animalutul sa nu se ingrase peste masuraSimptome

Deoarece hiperlipidemia nu are acelasi risc de boli cardiace ca la oameni, simptomele acesteia pot fi mai greu de depistat inainte de complicatii periculoase.

Atunci cand nivelul colesterolului ramane ridicat pentru o perioada lunga de timp, pisica poate suferi dureri abdominale alaturi de probleme ale sistemului nervos, inclusiv atacuri similare celor epileptice.

Unele pisici pot prezenta umflaturi la nivelul pielii, lipomi care sunt umpluti cu grasime si au de obicei o culoare galbuie.

Cauze

Continutul ridicat de colesterol si trigliceride din sange poate fi cauzat de trei factori: o dieta foarte bogata in grasimi, o crestere a productiei acestor grasimi in corpul animalului sau o problema in absorbtia lor.

Cresterea productiei de colesterol si trigliceride este cauzata in cele mai multe cazuri de sindromul nefrotic, boala a rinichilor care se poate agrava pana la insuficienta renala.

Exista diferite cauze pentru care corpul pisicii nu mai poate dizolva lipidele al caror nivel creste tot mai mult in organism. Diabetul este una dintre bolile ce impierdica absorbtia corecta a grasimilor la pisica, alaturi de hipotiroidism si o activitate excesiva a glandelor adrenale. Inflamarea pancreasului sau colestaza biliara pot fi alte afectiuni care duc la cresterea excesiva a nivelului de colesterol in sange.

O alta cauza poate fi secretia redusa de lipaza lipoproteica (LPL), enzima necesara in descompunerea trigliceridelor. Pisica poate suferi de hiperlipidemie si in timpul sarcinii, iar sensibilitatea la aceasta afectiune poate fi mostenita genetic.

Tratament

Medicul veterinar va analiza probe de sange si urina pentru a confirma diagnosticul, iar analizele se fac de obicei dupa ce pisica nu a consumat niciun aliment timp de 12 ore. Pisicile sufera de hiperlipidemie atunci cand nivelul colesterolului din sange depaseste 200 mg/dl sau daca nivelul trigliceridelor este mai mare de 100 mg/dl.

In cele mai multe cazuri, hiperlipidemia poate fi tinuta sub control prin modificarea alimentatiei animalului. Pentru pisicile cu un nivel al colesterolului ridicat se recomanda o dieta in care procentul de grasimi este mai mic de 10%.

Daca sunt depistate si alte probleme de sanatate, acestea vor fi tratate separat. Este important sa duci pisica la control regulat dupa diagnosticul initial, deoarece continutul ridicat al colesterolului si al altor lipide din sange poate declansa o pancreatita acuta, boala ce poate fi fatala.

Sursa foto: Zastavki.com, News.com.au, Healthypawspetinsurance.com, Cricketsoda.com


Pet Vet

Salmoneloza este o infectie cauzata de bacteriile din genul Salmonella. Infectia este limitata de obicei la tractul intestinal, cauzand diaree, febra ...

 
 
 

Quiz

Daca parcurgi acest quiz vei afla ce rozator trebuie sa iti achizitionezi.

 
Sondaj
animale pe cale de disparitie