In timp ce unele sunt blande, docile si prietenoase, altele nu tolereaza strainii, zgarie, scuipa si musca. Dar oare de ce difera atat de mult comportamentul lor? Iata cateva secrete despre personalitatea pisicutei tale!
1. Intre pisicile domestice, de casa, si cele salbatice nu exista nicio diferenta genetica. Astfel ca diferenta dintre o pisica prietenoasa si una care evita contactul cu oamenii si reactioneaza agresiv in preajma lor este data adesea doar de socializarea de care are parte in primele saptamani de viata.
De altfel, un studiu realizat in anii '80 a dezvaluit ca pisicile ingrijite de oameni intre varsta de 3 si 7 saptamani au tendinta sa fie prietenoase si blande, in timp ce felinele care au contact cu oamenii abia dupa varsta de 7 saptamani vor fi tematoare, neincrezatoare si nu vor tolera strainii in preajma lor.
2. Desi este una dintre cele mai ciudate rase de pisici, sfinxul ar putea fi, in acelasi timp, si cea mai dragastoasa si iubitoare! Una dintre explicatii ar putea fi faptul ca lipsa blanii o face sa aiba nevoie de mai multa caldura, asadar de mai mult contact uman, sustine un studiu publicat anul trecut.
Conform aceluias studiu, cele mai putin prietenoase rase de feline sunt cele metise. Astfel, sustin cercetatorii, este posibil ca rasele pure sa fie mai prietenoase deoarece pisicutele petrec mai mult timp cu mamele lor si deprind abilitati sociale, comparativ cu cele care se nasc si traiesc pe strazi, cel putin in prima parte a vietii lor.
3. Te-ai intrebat vreodata de ce pisicuta ta se rostogoleste din cand in cand? Probabil ai si gasit raspunsul: pentru ca vrea atentie. Problema este ca, daca i-o oferi taman atunci cand o solicita - in special daca esti ocupat la momentul respectiv -, comportamentul va fi reluat cand iti este lumea mai draga.
Asadar, cea mai buna solutie este sa nu ii oferi atentie imediat ce felina o solicita. Iar atitudinea ta ar putea fi chiar de bun augur, contribuind - in mod paradoxal - la intarirea legaturii afective dintre voi, sustin specialistii.
4. Mieunatul continuu poate fi foarte suparator, in special atunci cand se produce noaptea. Iar motivele pentru acest tip de comportament sunt multiple. Este posibil ca felina ta sa apartina unei rase mai "sonore" - despre siameze, de pilda, se spune ca s-ar exprima mai sonor decat alte pisici -, dar, de regula, mieunatul excesiv are un scop precis: acela de a-ti atrage tie atentia pentru a-i indeplini o nevoie (a-i da de mancare, de cele mai multe ori).
In cazul in care pisica ta te trezeste noaptea pentru a o hrani, nu permite perpetuarea comportamentului: ignora mieunatul pentru ca felina sa inteleaga ca nu te poate convinge, la ora respectiva, sa ii satisfaci nevoia.
5. Pisicile sunt animale foarte ingrijite si curate, astfel ca, in conditii standard, rareori se intampla sa isi faca nevoile in afara litierei. Daca descoperi ca pisica ta nu foloseste litiera, acesta ar putea fi un semnal ca sufera de o problema de sanatate (o infectie de tract urinar, spre exemplu) sau ca litiera este murdara.
Foto: wikimedia.org, imazez.com, freefever.com, petfinder.com, paws-and-effect.com, the-cat-guide.com