Indiferent daca tocmai ai adoptat o pisica sau vrei sa te muti cu animalul alaturi de care ai trait deja, este important sa urmezi cateva reguli simple pentru ca tranzitia sa fie cat mai usoara pentru felina.
Daca nu tii cont de cateva detalii importante, pisica poate dezvolta rapid probleme comportamentale in prima luna in care locuieste intr-un camin nou.
Cum cureti urina de pisica
Pregatirea casei pentru pisica
Indiferent daca tocmai ai adoptat pisica sau animalul se muta odata cu tine, este important sa-i oferi un spatiu curat si stabil in primele zile.
Introdu intr-o camera toate cele necesare pisicii, de la vasul cu mancare si vasul cu apa, litiera, pana la un loc in care poate dormi, fie cutia de transport, fie o cutie de carton cu o paturica in interior. Poti achizitiona si un pat pentru pisica, dar nu exista garantii ca animalul il va folosi.
Tine pisica departe de agitatia mutarii sau de camerele pline de cutii cu lucruri. Dupa o zi sau doua, pisica poate fi gata de a explora restul caminului, atunci cand insista vocal sau chiar se repede afara atunci cand deschizi usa.
Ritmul de explorare al pisicilor este diferit, dar atunci cand expui pisica prea rapid la un spatiu mare de mirosit si cercetat, risti sa uite de litiera si sa-si marcheze teritoriul in noul sau camin prin urinare.
Primele zile intr-un camin nou
Pisica vrea sa se simta in siguranta in noul sau camin, deci este indicat sa o lasi in pace atunci cand se ascunde. Daca o fortezi sa interactioneze cu tine prea repede, va respinge ideea si se va acomoda mai greu.
Felinele adulte sunt mai atente la noul mediu si vor rasturna mai rar lucrurile tale. Pentru un pisoi, este insa necesar sa verifici atent locurile in care se poate urca si sa muti temporar orice lucru pe care l-ar putea distruge accidental.
Nu tipa la pisica atunci cand o gasesti in locuri in care nu ar trebuie sa fie. Incearca sa accepti faptul ca va explora intregul camin si este datoria ta sa o feresti de pericole si sa-ti protejezi in acelasi timp lucrurile.
Ofera-i suprafete pe care poate sa-si ascuta ghearele (sisal), dar las-o sa le descopere singura. Daca zgarie mobila, atrage-o cu iarba matei (catnip) catre zonele in care poate face daune mai mici si catre accesoriile speciale.
Acomodarea pisicii intr-o locuinta cu mai multe animale
Primul contact dintre pisica si alte animale este de obicei facut prin mirosurile de pe hainele tale. Obisnuirea cu o alta pisica sau caine poate dura uneori si saptamani.
Cea mai sigura cale de a te asigura ca cele doua animale se inteleg este sa le hranesti impreuna, in vase separate. Poti face asta mai intai de ambele parti ale unei usi, apoi in aceeasi camera si in final cu vasele apropiate. Mangaie ambele animale si supravegheaza-le in primele ocazii cand se afla impreuna in aceeasi camera.
Dupa ce se acomodeaza cu noul camin si se simte in siguranta, pisica poate sa dezvolta obiceiuri mai putin placute, de la cersit la masa pana la urcarea pe toate suprafetele din bucatarie. Dezvata animalul de aceste comportamente cu calm, doar dupa ce are un loc in care se simte in siguranta.
Sursa foto: hotnews.bg, lifelearn-cliented.com, petmeds.org, securepet.biz