Cum sa-i periati dintii pisicii voastre

3/319
label Info Pisici autorenew 20 Mar 2009, 00:00
Boala dentara (in special boala periodontala – periodontoza) este cea mai frecvent intalnita boala la companioanele noastre feline. De asemenea, ea este una dintre cele mai facile boli de prevenit si de tratat. Noi putem reduce sau chiar preveni aparitia bolii dentare prin hranirea cu o hrana crocanta si prin perierea zilnica a dintilor pisicii noastre.

Perierea dintilor

Mai jos sunt cativa pasi care va vor indruma cu privire la modul in care ii puteti peria dintii pisicii voastre:
•  Primul pas este sa incepeti cu o gura curata si sanatoasa, cum ar fi aceea a unui animalut tanar cu dinti noi si gingii sanatoase sau cea a pisicii voastre dupa ce a beneficiat de un detartraj profesional.
•  Veti avea nevoie de o periuta de dinti cu perii moi si de o pasta de dinti de uz veterinar. Pasta de dinti de uz uman si bicarbonatul de sodiu pot cauza probleme. Pastele de dinti de uz veterinar au arome care sunt apetisante pentru pisici. Nimic altceva decat o periuta de dinti cu peri nu va ajunge mai bine sub linia gingivala (cea mai importanta zona de periat).
•  Exista mai multe aspecte importante in ceea ce priveste gura animalutelor noastre de companie, aspecte care ne vor orienta cand, unde si cum sa efectuam periajul. Boala periodontala, de regula, afecteaza cel mai sever si in primul rand dintii superiori si dispusi in partea posterioara a gurii (molarii si premolarii). Placa dentara apare pe suprafata dentara, mai ales sub marginea gingivala si se agraveaza pe zi ce trece. Este nevoie de mai putin de 36 ore pentru ca aceasta placa sa se mineralizeze si sa se intareasca transformandu-se in ¬„tartru” (calcul) care nu mai poate fi indepartat cu ajutorul periutei de dinti. Avand in vedere aceasta evolutie, periajul trebuie efectuat zilnic, cu ajutorul unei periute care sa inlature placa dentara de sub marginea gingivala.
•  Alegeti o perioada din timpul zilei care sa devina un moment potrivit din rutina zilnica a voastra, precum si a animalutului vostru. Periajul efectuat inainte ca animalutul vostru sa-si primeasca „atentia” culinara zilnica, va va ajuta sa va determinati animalutul sa astepte cu nerabdare momentul curatarii dintisorilor. Aveti rabdare cateva zile, timp in care amandoi (atat voi, cat si animalutul vostru) sa va obisnuiti cu procedura. De fiecare data, dupa periaj, animalutul vostru va trebui sa primeasca laude si de ce nu, recompense culinare. Astfel, puteti sa le cumparati bunavointa!
•  Incepeti prin a-i oferi pisicii posibilitatea de a gusta un pic din pasta de dinti special conceputa pentru ea si suratele ei. Data urmatoare, lasati-o pe ea sa guste din pasta de dinti, apoi miscati-va degetul de-a lungul giingiilor dintilor prezenti pe arcada dentara superioara. Repetati miscarea cu periuta de dinti obisnuita sau cu cea tip degetar. Purtati perii periutei de-a lungul liniei gingivale a molarilor si premolarilor superiori (de pe arcada dentara superioara) si inclinati usor periuta, astfel incat perii sa ajunga sub linia gingivala. Mobilizati peria din spate spre fata, facand mici ceruri de-a lungul marginii gingivale. Nu ar trebui sa va ia mai mult de 30 de secunde sa-i periati dintii animalutului vostru. Nu incercati sa periati intreaga cavitate bucala de prima data. Daca animalutul vostru nu va permite decat sa-i periati suprafata externa a dintilor superiori, totusi ati reusit sa abordati cea mai importanta zona de manifestare a bolii periodontale; astfel, v-ati atins scopul – preventia. Daca pisica voastra va permite, in cele din urma, sa-i periati cea mai mare parte a dintilor, cu atat mai bine.
•  Chiar si cu cel mai bun periaj dentar, unele pisici tot vor necesita cate un detartraj profesional din cand in cand, la fel ca si oamenii. Daca ii veti peria animalutului vostru dintii, zilnic si veti limita extinderea si severitatea boli periodontale, veti reusi sa reduceti frecventa si necesitatea detartrajelor si-i veti oferi animalutului vostru un zambet mai placut si mai sanatos.