Cum sa racorim pisica pe timpul verii
1/1493
label Info Pisici autorenew 16 Aug 2013, 00:00
Grija ca pisica noastra sa se poata racori o va face fericita chiar si pe timpul zilelor foarte fierbinti, de vara. Iata ce puteti face in cazul in care observati ca aceasta sufera de caldura:

1. Ajutati-o sa nu se agite. O pisica ce alearga prea mult intr-o zi foarte fierbinte sau in timpul unui val de caldura va deveni curand epuizata si deshidratata. Incurajati-o sa se calmeze, oferindu-i un loc linistit, de interior, racoros si intunecat.

2. "Creati" un loc racoros doar al ei. Acesta este un loc unde pisica se poate retrage pentru a se relaxa si in care se simte in siguranta. Poate fi chiar o cutie de carton asezata intr-un loc ferit: in spatele unui dulap, scaun sau orice alt racoros din casa.



O alta idee buna este sa puneti prosoape sau foi de hartie pe locurile unde ii place pisicii, de obicei, sa stea, pentru a crea o bariera rece intre blana lor si suprafetele in mod normal mai calde. De asemenea, puteti umple o sticla cu apa foarte rece pe care sa o asezati la indemana pisicii astfel incat aceasta sa se poate intinde langa ea.

3. Asigurati-va ca in gradina sau curte exista cateva locuri umbroase unde pisica sa se poata bucura de aer mai racoros.



4. Lasati pisica sa-si aleaga un loc racoros. Pisicile sunt inteligente cand vine vorba despre confortul lor, inclusiv in perioadele foarte calde. Le place sa se ghemuiasca in cada sau chiuveta, deoarece portelanul ramane rece chiar si atunci cand este cald afara. Acestea vor prefera, de asemenea, zonele cu gresie din casa, cum ar fi baia, holul sau bucataria.



5. Racoriti pisica folosind prosoape umezite. Cele mai multe pisici urasc apa, insa acest truc poate ajuta ca macar blana sa fie racorita, un pic, prin umezirea cu prosoape. Puteti face acest lucru de cateva ori pe zi, cand este exagerat de cald.

6. Periatipisica tazilnic. Blana incalcita reprezinta o capcana de caldura. Asigurandu-va ca blana este periata si curatata, aerul va circula liber printre firele de par, permitandu-i pisicii sa se racoreasca. Perierea este importanta mai ales pentru rasele de pisici cu par lung.

7. Folositi metode de racire obisnuite pentru a racori si pisica. Daca aveti aer conditionat sau ventilatoare, tineti pisica in interior in zilele toride pentru ca si aceasta sa beneficieze de racoare, dar asigurati-va ca poate iesi din zona respectiva daca i se face frig.



De multe dintre lucrurile pe care le faceti si voi, de obicei, pentru a pastra casa racoroasa, beneficiaza si pisica, fie ca este vorba de jaluzele lasate, draperii sau usi inchise. Este recomandat sa tineti pisica in casa in timpul zilelor de vara mai ales in intervalul 10.00 - 16.00.

8. Asigurati-i permanent accesul la o sursa de apa proaspata pentru hidratare.

9. Aveti grija sa nu faca insolatie. Cea mai comuna cauza de insolatie in cazul pisicii este lasarea acesteia intr-o zona fierbinte, slab ventilata, de obicei o masina sau o camera mult prea calda. Nu lasati o pisica intr-o masina pe timpul verii, fara aer conditionat si nesupravegheata.



Simptomele de insolatie la pisica includ: agitatie, respiratie greoaie, pielea fierbinte la atingere, varsaturi, ochi incetosati, salivatie excesiva. Netratata, pisica se va prabusi in coma si va muri. Drept urmare, daca observati oricare dintre aceste semne, sunati un medic veterinar imediat.

Daca totusi trebuie sa tratati pisica de urgenta inainte de a merge la veterinar, trebuie sa actionati rapid:

- daca pisica este afectata usor, aduceti-o intr-un mediu interior racoros, cu un flux constant de aer rece, si ajutati-o sa se linisteasca.



- daca este grav afectata, puteti turna cu grija boluri de apa rece (nu de la frigider) peste ea. Inveliti-o cu prosoape umede, cu excepția nasului si a gurii si pastrati-le umede prin adaugarea de apa rece pana ajungeti la veterinar. Acordati o atentie deosebita capului, care trebuie in primul rand ajutat sa se racoreasca pentru ca din cauza insolatiei creierul se poate "aprinde" cauzand moartea cerebrala. Cu toate acestea, nu scufundați pisica in apa rece.

Foto: danieljamesfitnessblog.com, facebook.com, catster.com, pcpsi.com, pickywallpapers.com