care trebuie sa le luati este cu ce o veti hrani, cu cat si cat de des.
Odata ce v-ati hotarat la cea mai buna mancarica cu care sa va hraniti
pisicuta, alegerea intre mancarea uscata si cea umeda (conserve cu sos)
poate fi un pic dificila.
Dupa ce v-ati adus pisicuta acasa, una dintre primele decizii pe care trebuie sa le luati este cu ce o veti hrani, cu cat si cat de des. Odata ce v-ati hotarat la cea mai buna mancarica cu care sa va hraniti pisicuta, alegerea intre mancarea uscata si cea umeda (conserve cu sos) poate fi un pic dificila.
Uscata sau umeda
Mancarea uscata pentru pisici are un continut mai scazut in apa in comparatie cu mancarea umeda. Per ansamblu, alegerea mancarii uscate, a celei umede sau a celei semiumede (pateurile) este una individuala. Atunci cand pisica este hranita cu mancarica umeda sau uscata in cantitati adecvate in functie de varsta si dimensiunile acesteia, ambele ar trebui sa asigure necesarul nutritional al pisicutei tale. Unele stari medicale, ca boala dentara, pot fi ameliorate printr-o hrana uscata. Alte afectiuni, cum sunt tulburarile urinare in care este de dorit o crestere a consumului de apa, incurajeaza consumul hranei umede. Inainte de a va hotari asupra acestui aspect consultati-va cu medicul vostru veterinar. Majoritatea pisicilor prefera o combinatie de hrana uscata impreuna cu suplimente de hrana umeda. Acest lucru va va permite sa observati comportamentul pisicii voastre in timpul meselor in care-i oferiti hrana umeda.
Cat de des?
Exista diferite metode de ati hrani pisicile. De cele mai multe ori, varsta si talia acestora joaca un rol important in luarea unei decizii, in timp ce alteori, va trebui sa luati in considerare obiceiurile pisicilor voastre. Exista doua metode uzuale de hranire: dupa bunul plac si limitata la anumite intervale de timp.
Hranirea dupa bunul plac
Hranirea dupa bunul plac este recomandata pentru pisoii sub varsta de 6 luni. La aceasta varsta, pisoilor trebuie sa li se permita sa manance cat de mult vor ei, astfel ca bolurile lor de mancarica trebuie sa fie intotdeauna pline cu crontanele uscate. Multe persoane continua sa utilizeze aceasta metoda pe tot parcursul vietii pisicutelor lor. Pentru unele pisicute mofturoase sau mai putin gurmande, aceasta metoda poate functiona cu succes.
Cu toate acestea, multe pisici nu se impaca bine cu aceasta metoda. Mentinand bolurile de hrana intotdeauna pline ii veti permite pisicii sa manance cand va vrea si cat va vrea, fapt ce poate conduce la aparitia mofturilor si nu veti putea sa monitorizati cantitatea de alimente pe care pisicuta voastra o consuma, putand aparea obezitatea. In alta ordine de idei, daca sunteti posesorii mai multor pisici si una dintre ele se imbolnaveste, vi se va intampla frecvent sa nu stiti cu certitudine, daca ea mananca sau nu. In cazul pisicilor carora le place sa mai „ciuguleasca” cate ceva la intervale neregulate de timp, umpleti-le bolurile de hrana cu ratia zilnica, in fiecare dimineata. Indiferent de momentul in care se goleste bolul, nu se va mai adauga hrana in acesta pana in ziua urmatoare. Acest lucru va va permite sa monitorizati aportul de hrana (consumul) si va va ajuta sa evitati dezvoltarea unei pisici dolofane.
Hranirea limitata la anumite intervale de timp
O alta metoda de hranirea este aceea de a le oferi pisicutelor voastre tainuri mici, de cateva ori pe zi. Acest lucru poate fi benefic pentru reglarea aportului in cazul pisicilor obeze sau a celor crescute mai multe laolalta (din care una este aproape intotdeauna supraponderala). In cazul acestei metode, ratia zilnica totala este divizata in cateva tainuri. Cantitatea de hrana este direct proportionala cu varsta si talia pisicii sau pisicilor voastre. La fiecare tain este administrata o cantitate exacta de hrana, astfel incat suma cantitatilor administrate la fiecare tain pe parcursul unei zile sa fie aceeasi cu ratia tolala zilnica. Daca nu este consumata imediat, hrana va fi ridicata dupa circa 20 minute si nu va fi oferita pana la urmatorul tain programat. Vor fi necesare cateva dati pana cand pisicuta voastra va intelege ca ea trebuie sa consume hrana cand ii este oferita, sau masa respectiva va fi pierduta.
In cazul in care sunteti posesorii mai multor pisici, va trebui sa gasiti o solutie astfel incat hranirea fiecarei pisicute sa se faca in camere separate, mai ales daca una dintre ele are o problema de sanatate sau este obeza. Puneti fiecare pisica intr-o camera separata si oferiti-le cantitatea adecvata de hrana. Fiecare pisica va fi tinuta in camera respectiva pentru circa 20 minute. Dupa ce timpul s-a scurs, lasati pisicile libere si inlaturati resturile de hrana ramase. Prin mentinerea pisicilor separate, veti fi siguri daca fiecare dintre ele si-a consumat sau nu hrana si veti evita tentatia pisicii supuse vreunei diete de a fura de la tovarasele ei.
Acest tip de hranire nu trebuie aplicat in cazul pisoilor mai mici de 6 luni. Dupa 6 luni, hranirea poate fi limitata la doua tainuri pe zi. De exemplu, daca talia si varsta pisicii voastre va impun sa o hraniti cu jumatate de masura din hrana respectiva pe zi, oferiti-i acesteia un sfert de masura de 2 ori pe zi. Daca pisica nu-si consuma hrana la unul dintre tainuri, nu-i mai oferiti un tain suplimentar mai tarziu, ci ea va primi din nou hrana la urmatorul tain programat. Fiecare tain, indiferent daca pisica il consuma sau nu, va trebuie sa contina un sfert de masura din hrana folosita si nu mai mult.
Odata ce pisoii devin adulti, tainurile se pot reduce la unul singur pe zi. Intotdeauna, amintiti-va sa verificati recomandarile producatorului cu privire la cantitatile adecvate fiecarei pisici. Odata ce pisica voastra inainteaza in varsta, dimensiunile sale se maresc, astfel ca ea va avea nevoie de o cantitate mai mare de hrana de la o zi la alta.
Dupa ce pisoiul vostru trece de primele 6 luni de viata, metodele de hranire pentru adulti pot fi utilizate cu succes. Unele pisici se pot adapta sa-si consume ratia zilnica o data pe zi, dar este de preferat ca hranirea pisicilor sa se realizeze de doua ori pe zi.
Obisnuinta
Pisicilor le merge mai bine daca sunt obisnuite cu un anumit regim de hranire asa ca decideti-va asupra metodei de hranire inca de la inceputul vietii pisicii voastre si mentineti-o. Poate ar fi bine sa va ganditi sa va hraniti pisica in timpul in care familia voastra isi ia masa. Astfel va puteti tine pisicuta ocupata in timp ce voi mancati si-o veti impiedica sa inceapa sau sa va creeze probleme in timpul mesei. Administrarea meselor de seara poate de asemenea sa minimalizeze acele semnale sonore insistente de buna dimineata care va vor da jos din pat tocmai atunci cand va veti dori sa mai lanceziti cateva minute.
Cea mai buna alternativa?
Multe persoane aleg sa le lase pisicilor lor ratia zilnica totala de hrana uscata in boluri si sa le ofere o cantitate oarecare de hrana umeda de 1-2 ori pe zi. Pentru pisicile care-ti mentin greutatea corporala (nu sunt nici supraponderale si nici subponderale), aceasta este metoda preferata a multor medici veterinari. Aceasta ii permite pisicii sa crontane toata ziua si pe de alta parte, va ofera voua posibilitatea sa observati comportamentul acesteia cand o „premiati” cu mancarica umeda. Daca pisica voastra nu vine imediat sa-si consume mancarica umeda, cu bucatele de carne si sos, acest lucru poate fi un prim semn de alarma ca ceva nu este in regula. Inapetenta (lipsa poftei de mancare) este frecvent unul dintre primele semne de imbolnavire la pisici.