Pisicile, prin natura lor, sunt animale interesante si pline de surprize. Ele fac lucruri ciudate si cateodata te uimesc prin felul lor de a se purta.
Cititi in continuarea articolului lucruri interesante despre pisici si veti fi uimiti de semnificatiile din spatele comportamentului lor.
De asemenea, veti afla lucruri mai putin stiute despre pisici.
In Egiptul antic, pisica a fost vazuta ca un animal sacru, iar istoria pisicilor domestice dateaza din urma cu 8 000 de ani. Prin urmare, in Egiptul Antic, atunci cand unei familii ii murea o pisica, toata familia isi radea sprancenele in semn de respect si de doliu.
De altfel, pisica trebuia salvata prima in caz de incendiu, iar daca cineva incerca sa omoare o pisica pedeapsa lui era moartea.
In Londra exista mai multe pisici decat numarul de locuitori ai Norvegiei.
Pisicile din rasa Havana nu sunt originare din Cuba. Ele sunt denumite astfel datorita culorii blanii, asemanatoare cu cea a celebrului trabuc.
Cea mai mare rasa de pisici domestice este Maine Coon, care cantareste mai mult de 11 kilograme.
Exista o specie de pisici Manx, fara coada sau care au doar un „ciot”. Lipsa cozii se datoreaza unei mutatii genetice naturale a coloanei vertebrale.
O alta anomalie genetica este intalnita la pisicile din rasa Munchkin, care au picioarele foarte scurte.
Prima expozitie de pisici a avut loc la Crystal Palace din Londra, in anul 1871.
Pisicile sunt unele dintre cele mai inteligente animale si pot interpreta si simti starile si sentimentele omului. Structura creierului pisicii, in comparatie cu cea a cainelui, este mult mai apropiata de cea a creierului uman.
Ca si oamenii, pisicile pot fi dreptace sau stangace, ele prezentand o preferinta aparte pentru una din labute.
Pisicile albe cu ochii albastri nu aud, iar pisicile albe cu un singur ochi albastru aud doar cu urechea care nu corespunde ochiului albastru. In schimb, cele albe cu ochii de orice alta culoare nu au acest handicap.
Pisicile dorm aproximativ 65 % din viata. In restul timpului ele se spala (25%), mananca (5%) sau se joaca (5 %).
O pisica matura doarme in jur de 12 – 14 ore pe zi. Astfel se face ca 15% din viata o petrece dormind profund, 50% dormind usor si 30% stand treaza. Ati observat vreodata ca perioada in care pisica este treaza coincide cu perioada in care omul doarme?
Simtul mirosului este de 40 ori mai dezvoltat decat cel al omului. Omul are 5 milioane de celule senzitive, iar pisica are 200 de milioane.
Pisicile nu simt gustul dulce, ele neavand una dintre genele responsabile pentru detectarea gustului dulce, insa, spre deosebire de om, sunt sensibile la multe alte gusturi. Ele pot simti gustul trifosfatului de adenozina, o substanta intalnita in carne, dar nu suporta mirosul de lamaie.
Si auzul pisicii este mult mai dezvoltat decat cel al omului. Fiecare ureche a pisicii este controlata de 32 de muschi si se poate intoarce la 180 de grade. Oamenii au doar 6 muschi, de aceea noi nu ne putem misca urechile sau le miscam mai greu.
In anul 1947, Edward Lowe a inventat asternutul pentru ladita pisicii „Kitty Litter”, pentru a ajuta un vecin. In 1990 el si-a vandut afacerea pentru 200 milioane USD.
Sir Isaac Newton nu a descoperit numai legea gravitatiei, ci a inventat si usita pentru pisici. Aceasta era o usita mica, cu balamale, care ii permitea pisicii accesul intr-o incapere fara sa fie nevoie sa i se deschida usa. Newton a inventat usita pentru a impiedica pisica sa mai impinga si sa deschida usa.
S-a descoperit ca este benefic ca oamenii sa aiba o pisica, mai ales cei varstnici sau singuratici. Cercetarile arata ca pisicile ofera afectiune si prietenie stapanilor lor, iar in momentul in care le mangaiati si le alintati veti simti o eliberare de tensiune si frustrare. De asemenea, si faptul ca le vorbiti va ajuta sa va detensionati, dar tineti minte ca pisicilor le place sa li se vorbeasca in soapta!
Pisicile se spala din instinct imediat dupa ce mananca, deoarece pe vremuri, stramosii lor salbatici faceau acest lucru ca sa indeparteze de pe blana mirosul de sange, care ar fi putut sa atraga pradatorii. De asemenea, ele isi ling blana pentru a se racori cand le este cald.
Nu pierdeti articolul de saptamana viitoare cand veti afla ce muzica le place pisicilor sa asculte si ce au in comun o masina Diesel si o pisica!