Simptomele variaza de cele mai multe ori in functie de varsta, talie si nivelul de dezvoltare al parazitilor, insa de multe ori stapanul poate observa cu usurinta schimbarile in comportamentul pisicii, cauzate de paraziti. O vizita la veterinar si tratament urmat cu strictete pot rezolva usor problema, inainte ca animalul sa sufere prea mult.
In special pentru animalele cu varsta frageda, este esentiala vizita la veterinar pentru a elimina orice fel de probleme de sanatate: organismul tanar lupta mai greu cu boala si este mai grav afectat. Pentru a preveni aparitia si raspandirea parazitilor, e bine ca animalele sa fie deparazitate regulat, sa aibe destul spatiu in care sa se dezvolte si sa traiasca in conditii de igiena, cu mare atentie sa nu fie contaminate sursele de apa potabila. Daca exista suspiciuni ca un animal este infectat, este obligatoriu sa fie dus urgent la medicul veterinar.
Viermii rotunzi (ascarizii)
Viermii rotunzi provoaca simptome precum dureri de stomac, diaree si voma si pot afecta grav animalele tinere. Sunt printre cei mai comuni paraziti intalniti la pisici (puii se pot naste infectati, de la mama) si traiesc in intestinul subtire, unde lasa oua. Cele mai grave urmari ale infectarii cu viermi rotunzi sunt gastroenterita si malnutritia, care pot provoca moartea animalului, daca nu este tratat. Aparitia acestor viermi poate fi prevenita prin deparazitare regulata, recomandata de veterinar.
Viermii plati
Infectarea animalului cu viermii plati poate fi usor observata, pentru ca ouale acestora vor fi eliminate prin fecalele pisicii, continute in segmente albe mici, un pic mai lungi decat boabele de orez. Ingerarea acestor segmente poate fi periculoasa pentru om, deoarece poate deveni gazda intermediara, larvele migrand in diverse tesuturi.
Viermii cu carlig
se ataseaza de peretele intestinului si se hranesc din vasele de sange din intestin. Ouale sunt eliminate prin fecale, dupa care eclozeaza si infecteaza alta gazda (prin ingerare sau prin penetrarea pielii). Simptomele sunt letargie, lipsa poftei de mancare, mucoase palide, diaree inchisa la culoare. Daca larvele au patruns prin piele, in locul respectiv se poate observa o inrosire si/sau sangerare insotita de mancarime.
Coccidia
Coccidia este un protozoar care traieste tit intestinul subtire si duce la coccidioza, care se manifesta la pui prin dureri abdominale, diaree, pierdere in greutate. La pisici adulte nu se manifesta simptome si deseori parazitul este eliminat de organism - si la animale, si la oameni, parazitul poate fi insa periculos daca sistemul imunitar este slabit de alte boli. Infectarea poate fi prevenita printr-o igiena buna.
Giardia
Giardia provoaca diaree, deshidratare, pierdere in greutate si letargie, desi la pisicile adulte poate fi prezenta si fara simptome. Poate fi tratata usor, insa duce la probleme gastrointestinale serioase.