animale.ro  »  Pisici  »  Info Pisici  »  Particularitati interesante despre anatomia pisicii

Particularitati interesante despre anatomia pisicii

1/1410
calendar_month 27 Mar 2013, 00:00
Prin fiecare gest si miscare pe care o fac, felinele comunica un anumit lucru, chiar daca in ochii tai ele par ca se joaca sau sunt concentrate asupra unui obiect.

Daca ai o pisicuta acasa si o indragesti la fel de mult pe cat te indrageste ea, trebuie sa-i descifrezi particularitatile anatomice, care o fac sa fie altfel decat restul animalelor de casa.

Ochii stralucitori in intuneric

Pisicile au un vaz incredibil de dezvoltat, campul lor vizual fiind de 187 de grade. Sigur ca sunt si alte animale care au un camp vizual deschis, insa particularitatea felinelor o reprezinta ochii fosforescenti care lumineaza in intuneric. Capacitatea felinelor de a-si arata frumusetea ochilor in intuneric este posibila gratie unui strat de celule denumit "tapetum lucidum". Celulele reflecta lumina, care patrunde a doua oara prin retina si ii confera pisicii capacitatea de a vedea in intuneric.

Ceea ce este si mai interesant la pisici este faptul ca acestea au o acuitate vizuala mult mai mare in cazul obiectelor aflate in miscare. De exemplu, vad foarte bine un soricel care misuna vioi si il pot prinde in mai putin de o secunda, insa daca le pui in fata unui obiect static, nu il vor distinge la fel de bine.

Limba aspra

Daca iti place sa te joci cu pisica ta, cu siguranta ai simtit cat de aspra este limba ei atunci cand iti atinge pielea. Ei bine, aceasta particularitate anatomica a pisicii nu este una intamplatoare. Pisica are nevoie de o limba aspra ca un smirghel pentru a-si putea curata eficient blanita de perii morti.

Gestul pisicii de a-si linge blanita nu are doar rol de ingrijire, ci si de reglare a temperaturii corpului. Astfel, in zilele calduroase de vara, felina de casa foloseste mai multa saliva pe blanita si o umezeste pentru a se racori, iar iarna o infoaie pentru a se incalzi.

Miscarile cozii

Pisicile au moduri diferite de miscare a cozii, in functie de ceea ce vor sa transmita. De exemplu, daca sunt relaxate si linistite, isi vor misca lent coada intr-o parte si in cealalta, doar, doar iti vor atrage atentia sa te joci cu ele, insa daca sunt iritate, varful cozii va tremura usor. Atunci cand pisicile sunt fericite, tin coada ridicata, iar atunci cand nu te vor prin preajma, coada se misca vioi, iar urechile sunt aplatizate.

Torsul

Torsul este o alta particularitate anatomica a pisicii si tradeaza, de cele mai multe ori, multumire, satisfactie, liniste si siguranta. Inca din primele zile de viata, pisoii incep sa toarca, mai ales atunci cand se hranesc cu laptele matern. Prin tors, pisoii nu transmit doar faptul ca sunt multumiti, ci si faptul ca vor sa aiba contact cu mama. Acest comportament va fi pastrat pentru tot restul vietii, chiar daca nu vor mai fi langa mama.

De exemplu, daca se ataseaza de tine, pisica va incepe sa toarca atunci cand este in preajma ta si se va gudura pe langa tine ca sa o bagi in seama. Daca scoti din dulap sau din frigider un aliment, pisica va incepe sa toarca, semn ca este curioasa sa vada ce ai acolo. De asemenea, daca este linistita si incepi sa o gadili usor, va toarce de placere.

Pisicile sunt capabile de o multime de alte gesturi mai mult sau mai putin subtile prin care incearca sa-ti capteze atentia si sa-ti arate ca se simt protejate in preajma ta.

 

Sursefoto:khongthe.com,wallpaperium.comRecomandari

 

Pet Vet

Osteosarcomul canin este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul si mandibula, coloana ...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Daca parcurgi acest quiz vei afla ce animal mitologic salasluieste in sufletul tau.

 
Sondaj
Ce ai face daca animalul tau de companie ar fi bolnav..?