Pericole exterioare la care este supusa pisica domestica

1/1186
label Info Pisici autorenew 21 Ian 2013, 00:00
Mediul exterior reprezinta o atractie majora pentru pisici, insa pericolele pandesc la tot pasul, astfel ca este esential ca pisica sa beneficieze de protectie optima impotriva eventualelor neplaceri.

Pericole exterioare de care sa iti feresti felina

Batai cu alte animale. Este posibil sa nu iti dai seama daca pisica ta are rani decat in momentul in care acestea se infecteaza si are nevoie de o interventie medicala. Daca pisica ta vine acasa cu blanita deteriorata, este cazul sa mergi cu ea la un control de rutina la medicul veterinar, deoarece in majoritatea cazurilor este rezultatul unei batai cu o alta pisica si necesita ingrijiri.

Boli. Pisicile care petrec mult timp in exterior sunt mult mai expuse riscului de a contracta boli. Herpesul, rabia si viermii sunt doar cateva dintre bolile cu care pisica poate veni acasa dupa o zi petrecuta pe strazi. In cazul acestor pisici, riscul de afectiuni grave, precum leucemia felina, este mult mai ridicat.

Masini. Cazurile de pisici ranite sau ucise de masini sunt foarte des intalnite. Este astfel indicat sa te gandesti si la acest aspect atunci cand lasi pisica afara.

Paraziti. Pisicile care petrec mult timp afara sunt in mod inevitabil mult mai expuse riscului de a contacta purici, capuse si alti paraziti. Toti acesti paraziti cauzeaza anemie, iritatii alei pielii si alergii.

Otravuri. Fertilizatorii, inalbitorii, ierbicidele, otravurile pentru sobolani sau antigelurile reprezinta pericole fatale pentru pisici, care adora sa se joace in iarba si sa o manance.

Cum previi pericolele

Imprejmuieste zona in care are voie pisica. In acest fel vei lasa pisica sa isi desfasoare activitatea intr-un spatiu sigur, unde nu va fi expusa la pericole. Daca locuiesti la bloc, balconul poate deveni locul ideal de joaca al pisicii tale.

Pune zgarda pisicii. Daca lasi pisica afara, este indicat sa ii pui o zgarda pe care sa notezi datele de identificare si adresa ta. In acest fel, daca pisica se pierde si este gasita de cineva, va fi mai usor de reperat.

Vaccineaza pisica. Inainte de a lasa pisica sa se joaca afara, trebuie sa discuti cu medicul veterinar si sa afli care sunt cele mai potrivite vaccinuri pentru ea. De asemenea, cere si alte informatii care sa te ajute sa iti protejezi mai bine animalul de companie.

Trateaza pisica impotriva puricilor si capuselor. Este nevoie de un singur purice ca pisica ta sa se contamineze si sa transmita mai departe parazitii. In plus, ii poate aduce in casa si eliminarea lor este anevoioasa. Asadar, inainte de a scoate pisica la plimbare, protejeaz-o cu ajutorul medicamentelor speciale impotriva puricilor si capuselor. Pe piata exista si zgarzi speciale pentru paraziti.

Activitati exterioare pentru pisici

Plimbarile in aer liber reprezinta modalitatea perfecta prin care pisica ta poate face mai multa miscare. In plus, va fi mai putin stresata si va avea mai putine probleme de sanatate.

Lumina soarelui, aerul proaspat si miscarea sunt factori esentiali pentru o pisica sanatoasa. Chiar daca nu lasi pisica afara in mod frecvent, este indicat ca o data la cateva luni sa petreci o ora cu ea afara.

Pentru a fi in siguranta, poti folosi lese si hamuri speciale pentru pisici. De asemenea, in casa poti crea spatii speciale, unde pisica sa se bucure de aer curat si lumina naturala.

Surse poze: [[ehow.com,practicalethics.net,petfinder.com,thepetproductguru.com]]