Pisica are alergie: Cum descoperi si tratezi alergiile pisicilor

9/976
label Info Pisici autorenew 07 Iun 2012, 00:00
Afla cateva detalii importante despre alergenii la care sunt sensibile unele pisici, despre depistarea problemei si despre tratamentul potrivit.

Cand pisica are o alergie, poate necesita ingrijiri deosebite din partea stapanului, de la o dieta speciala pana la bai regulate. Pisicile care sufera de astm sunt mai sensibile decat cele aparent sanatoase la orice tip de alergeni.

Simptomele alergiei pisicii

De multe ori, alergiile pisicii se manifesta ca cele umane, prin mancarimi puternice, insotite de scarpinat excesiv. Pisica ce sufera de o alergie, poate stranuta, respira zgomotos, tusi si se poate scarpina excesiv in zone ochilor, a spatelui sau a urechilor. Labele umflate, pe care pisica le linge si le musca mai mult decat in mod normal sunt un alt simptom al alergiei pisicii.

In unele cazuri, ochii produc mai multe scurgeri decat de obicei, iar in cazurile grave, pisica poate suferi varsaturi, diaree, iar daca gatul este inflamat, tuse puternica si sforait.

Alergenii care pot afecta pisicile

Alergiile se dezvolta la pisici de cele mai multe ori legate de purici sau produse pentru controlul puricilor, dar alergiile pot fi si alimentare. In cazul alergiei la purici, muscatura unui singur parazit poate duce la scarpinat excesiv la o pisica timp de 2 pana la 3 saptamani.

Alti alergeni la care sunt sensibile pisicile includ polenul, iarba, scoarta de copac, mucegaiul, produsele de curatat, materiale textile, cauciuc sau plastic si chiar parfumuri sau fum de tigara.

In cazul iritatiilor pielii, un veterinar poate expune pisica la un numar mare de alergeni pentru a identifica problema, insa diagnosticul este mai lung, atunci cand simptomele au fost cauzate de o alergie la mancare. Pisica va fi nevoiti sa urmeze un regim de 12 saptamani cu mancare hipoalergenica si fara nicio alta sursa de gustari.

Tratament pentru alergiile pisicii

Atunci cand alergia a fost provocata de alimente, dupa cura cu mancare uscata hipoalergenica, pot fi introduse din nou alte alimente in dieta pisicii, pe rand, pentru a observa care este cauza alergiei. In cazul alergiilor alimentare se recomanda evitarea pe viata a alergenului, odata ce a fost identificat.

Celelalte tipuri de alergii necesita de obicei tratament medicamentos sau ingijiri speciale. Cand pisica este alergica la diversi factori de mediu ce nu pot fi eliminati (de exemplu polen), va avea nevoie de bai regulate, chiar si o data pe saptamana cu un sampon special care nu le usuca pielea. O pisica alergica la praf va avea nevoie sa stapan sa-i curete in mod regulat culcusul, dar si alte zone ce pot aduna praf in casa (covoare, perdele etc.)

Tratamentul medicamentos include de obicei corticosteroizi, fie sub forma de comprimate, fie ca injectabil, iar in cazul in care alergia este insotita de o infectie bacteriana, medicul veterinar prescrie si antibiotice. Antihistaminele functioneaza in general ca tratament preventiv, administrat cand pisica va fi expusa alergenilor deja identificati.

Sursa foto: Flickeflu.com, Spoki.lv, Kn3.net, Tqn.com

Quiz
Ce tip de rozator ti ar trebui?

Parcurgi acest quiz pentru a afla ce rozator ti-ar place si lai iubi.Este util deoarece daca nu esti hotarat ce rozator sa iti cumperi te ajuta noi!!!...

Sondaj

Ce ai face daca parinti nu te-ar lasa sa ai un animal ?